Crna Gora ima podršku od EU u borbi protiv nelegalnog ribolova

0
zaustaviti nelegalni ribolov

Deniz Frljučkić

U Podgorici je ovih dana održana radionica na temu borba protiv nelegalnog ribolova na moru.

Svuda u svijetu je ovo veliki problem pa je evropska komisija izrazila spremnost da sa Crnom Gorom podijeli naša viđenja i očekivanja od pretpristupnih kandidata, kako i na koji način se boriti kako bi se adekvatno zaštitili od nelegalnog ribolova kako na moru tako i u slatkim vodama.

S tim u vezi na pomenutim radionicima svoja iskustva i svoja viđenja su podijelili eksperti iz Španije, Slovenije i Norveške, kazao je prenoseći akcente ovog skupa Deniz Frljučkić, savjetnik za informativnu tehnologiju u Direktoratu za ribarstvo.

Ono što u ovom momentu Crna Gora ima kao mehanizam za borbu protiv nelegalnog ribolova je na zadovoljavajućem novou, s tim što značajno treba povesti računa oko implementaciji savremenih tehnologija u cilju sprječavanja i iskorjenjavanja nelegalnog ribolova u svim segmentima.

“Na radionici je Crna Gora pohvaljena kao jedna od kandidatkinja koja generalno ispunjava sve uslove propisane zajedničkom evropskom politikom u ovoj oblasti. U narednom četvorogodišnjem periodu Crna Gora se posebno treba posvetiti kontroli na granicama odnosno uvozu i izvozu ribe u i iz zemalja koje će se u budućnosti graničiti sa Crnom Gorom, odnosno sa Evropskom unijom”, kazao je Frljučkić.

“Naša država će na tom polju imati podršku od Evrope, pa su u najavi dva nova projekta kojima će se značajno unaprijediti inspekcijska kontrola, nadzor i monitoring ribolovnih aktivnosti u svim vodama u Crnoj Gori. Realizacija tih projekata se očekuje u naredne četiri godine”, kazao je Frljučkić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].