Crna Gora je naša svetinja

19

Crna Gora je svetinja

U kotorskom kinu „Boka“ večeras je održana tribina Liberalne partije Crne Gore i Crnogorskog zbora pod imenom „Crna Gora je svetinja“.

Tribinu je otvorio predsjednik kotorskih liberala Vido Drašković, a govorili su nadahnuto Slobodan Čukić, Dragan Mihović, Dubravka Vujičić, Stevan Radunović, Nikola Belada i Andrija Popović.

Čukić je objasnio što se to danas dešava u Crnoj Gori i kakva je uloga Srpske pravoslavne crkve u protestima koji imaju isključivo politički karakter i izrazio očekivanje da će država znati da odgovori i na ove izazove kao što je odgovarala decenijama unazad.

Samo je jedna svetinja koju imamo, a to je Crna Gora, kazao je Nikola Belada, jedan od osnivača Crnogorskog zbora. On je ukazao na djelovanje Srpske pravoslavne crkve i stalno nastojanje srpske politike da uništi Crnu Goru. Zbog toga je neophodno da se objedine sve suverenističke snage, sve nacije i vjere, intelektualna i građanska svijest i stanu u odbranu jedinje svetinje, Crne Gore.

Zato je potrebno da svi koji mogu daju doprinos. Neophodno je da se širi istina o Crnoj Gori, njenoj istoriji i kulturi jer je na djelu pokušaj očiglednog posrbljavanja Crnogoraca koju čini Srpska pravoslavna crkva na čijem je čelu Risto Radović. Radi se o strategiji koji sprovodi Srbija dvesta godina unazad, a koja za cilj ima potiranje Crne Gore i prisvijanje onoga što oni nemaju, a to je naše more i naša istorija, čulo se na večerašnjoj tribini.

Nikola Belada se zapitao da li je to Crnu Goru strah od 80-to godišnjeg Rista Radovića koji je uspio tako snažno da je uzdrma. Da li je to od njega strah i one kojima vlada, ali i onima koji mu se suprostavljaju. Očigledno je da je uspio da izmanipuliše narod, ali i da je uspio da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude paralelna vlast kojoj niko ništa ne može.

Na sceni je pokušaj pretvaranja Crne Gore u teokratsku državu, a manipulacijom naroda želi se obezbijediti prevlast duhovnog nad svetovnim, zaključio je Berlada.

Na tribini je kategorično saopšteno da Crna Gora nije Srbija i da se vara svako ko misli da može ugasi njenu slobodarsku i antifašističku iskru. Da se fašizam na ovim prostorima pojavio i prije dvjesta godina, Crna Gora i tada bila antifašistička, kazao je jedan od govornika.

Predsjednik Liberalne Partije Andrija Popović je podsjetio prisutne na dešavanja u Skupštini Crne Gore i kazao da je Zakon o vjeroispovijesti usvojila apsolutna većina sa 56% glasova poslanika. To je, kazao je on, više i od referendumskog rezultata.

Pominjući neka nova crkvena pravila po kojima se ustrojavaju litije i molegani, koja na ovim prostorima hiljadu godina unazad nijesu postojala, Popović je jasan da se radi o političkim i vjerskim protestima, a da je Zakon o vjerskim zajednicama samo povodom da se krene u obračun sa Crnom Gorom.

On je kazao da se broj Crnogoraca u Srbiji smanjio za tri puta, a broj Srba u Crnoj Gori povećao za isto toliko, što dovoljno govori o procesu posrbljavanja i asimilacije koja je na djelu.

Na tribini se čulo da nam je školstvo decenijama zapostavljalo tradicionalne vrijednosti Crne Gore i da zbog toga danas imamo paljenje zastava i uništavanje našeg znamenja. Nije se radilo u obrazovnom sistemu na širenju istine o nama pa je taj prostor preuzela Srpska crkva koja je uvela mitomaniju i laž u glavama mnogih naših građana.

19 KOMENTARI

 1. …Da u sali,od Kina “Boka”..punoj Ljudi- samo dvojica imaju SRCE-Veliko,kao DOMOVINA…?Držeći desnu ruku na SRCU-ZAKLETI i ODANI MAJCI DOMOVINI..?! A ostali…?

 2. Bravo liberali tako se čuva Naša draga Crna Gora. Crna gora je prava svetinja a ne srpske crkve. Zašto se vijori srpska zastava nad crkvom Svete Nikole jer ova nije crkvena nego državna. Dobro znam koja je crkvena zastava.

  • …Sa istim pravom-ZAŠTO I NE-ka i Hrvatska Zastava -na Crkvi-taraci Svetoga Tripuna u dane Blagdana….?!!! Nije problem nikad bio u zastavama(roba kao roba-tkanina visi i leprša..uz majstral)-nego u glavama i u činjjenju nedjela..od strane “takozvanih vjernika”-nacionalšovinista…svih boja-lakova ,vjera,nacija…kojih nikad nije manjkalo-u pasanim vjekovima..zahvaljujući-prije sega-prisustvu okupatora…koji su na tim mržnjama gradili svoju “fiosofiju-okupacije….”ZAVADI PA VLADAJ”!!! Dragi Maci 311….

 3. Evo nam Vida vec boli stomak…gladan a nece da jede srpku gibanicu, niti karadjordjevu sniclu a ni srpsku salatu…🙋‍♂️🍺

 4. Bravo Liberali i svi koji ste bili na ovaj skup za čast države !
  Imalo se što čut .
  Neka šetaju za Srbiju i ne ka to javno kažu ali u Čačak ili Kraljevo

 5. Nismo dosli da nas četnici prebrojavaju niti smo organizovali miting i demonstracije jer bi nas onda bilo onoliko koliko su se crnogorke i crnogorci na tefetendumu izjasnili.
  Dosli smo na tribinu .Da se čuje namjera onih koji ne priznaju svoju državu i naša želja i spremnost da joj branimo i naravno odbranimo čast i postojanje.
  Da je vječna Crna Gora!

 6. Ti si bokelju jado jadni nečemur i izdajnik koji mi prodao majku rođenu kao što prodaje državu da bi se ulagivao fašistima koji su kao što je on i njegov drug Misko Vulovic. Ono je fašizam što vi radite i što djecu stavljate ispred sebe da sačuvate svoje guice. Odvratno .

 7. Divan dostojanstven skup onih koji vole otadžbinu Crnu Goru.Liberali,od Vas očekujem više ovakvih skupova,srce mi je puno.

 8. Litije su srednjevjekovna tiranija !
  Crna Gora je primjer otpora
  mračnjaštvu SPC i zadriglih popova i pastve !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.