Aleksandar Pejović: Crna Gora korača sigurnim korakom ka Evropskoj Uniji

2
Ambasador Pejović i gradonačelnik Kotora dr Stjepčević

Sa današnje posjete Kotoru

Posjetu Aleksandra Andrije Pejovića, državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovača gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević smatra izuzetno važnom u Kotoru, u smislu ostvarenja Evropske dimenzije kotorske opštine.

Pitanje učešća lokalnih uprava u projektima prekogranične saradnje je od velikog značaja za definisanje budućih programa i doprinosa kotorske opštine u procesu evropskih integracija, kazao je Stjepčević novinarima nakon razgovora sa ambasadorom Pejovićem.

Dr Stjepčević je podsjetio da je kotorska opština prepoznata kao aktivni učesnik u međunarodnim projektima koje finansira Evropska unija, što će i dalje nastaviti, čime će se doprinijeti društvenom i ekonomskom razvoju kotorske opštine. To će omogućiti približavanje Kotora evropskim standardima.

Izražavajući zadovoljstvo posjetom Kotoru, koji se pokazao kao izuzetno aktivan u privlačenju evropskih sredstava, Pejović je kazao da je Kotor u dosadašnjim projektima iz IPE privukao čak 18 projekata i bio veoma aktivan nosilac raznih aktivnosti kada je u pitanju saradnja, ne samo na nacionalnim, već i na prekograničnim projektima.

“Sa takve startne pozicije Kotora krenuli smo danas i nastavićemo javnom prezentacijom o mogućnostima koji nam se nude u novim programima“, rekao je Pejović.

On je podsjetio da je Crna Gora prošle godine ušla u novu finansijsku perspektivu EU.

“Imamo na raspolaganju nova, prije svega prekogranična, ali i dva  trilateralna programa, i to zajednički program sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom i drugi na relaciji Italija, Albanija i Crna Gora. Pored toga na javnoj debati predstaviće se veći makro regionalni programi, Jugoistočna Evropa, Jadransko Jonski region i Mediteranski program”, podsjetio je Pejović.

On se osvrnuo i na primjer sprovođenja jednog od praktičnih projekata u saradnji sa Dubrovnikom i način kako smo kulturom povezali dvije oblasti, iskoristili evropska sredstva i opremili gradsku biblioteku i čitaonicu u Kotoru.

Dosadašnje aktivnosti i projekti su i obaveza, posebno kada je u pitanju poglavlje 27. zaštita životne sredine, tj. upravljanje otpadom, vodoprivreda, koje zahtijevaju dosta posla na lokalnom nivou, kako bi do ulaska u EU završili sve obaveze, rekao je Pejović.

Na naše pitanje kako Evropa gleda na česte izjave crnogorske opozicije da je Crna Gora kriminogena država, da vlada organizovani kriminal s jedne strane i Pejovićeve, da grabimo krupnim koracima ka članstvu u Evropskoj uniji, ambasador je kazao da rezultati najboilje govore gdje je Crna Gora na Evropskom putu.

Činjenica da smo otvorili skoro polovinu pregovaračkih poglavlja i da smo od toga zatvorili dva, te da ove godine planiramo da se dotaknemo i onih težih poglavlja, kao što su konkurencija i zaštita životne sredine, ali i poljoprivreda i ribarstvo, govori o tome da smo na dobrom putu.

Pejović je podsjetio da smo u trećoj godini pregovaranja i da na nas čeka još dosta posla.

On je kazao da, čak i kada zaključimo pregovore Crna Gora će nastaviti sa prilagođavanjem Evropskim standardima.

Na pitanje koliko posvećujemo pažnju kada je u pitanju korupcija i vladavina prava, uz primjer da je juće po šesti put odloženo suđenje bivšem menadžmentu CKB-e i da li se tako može u Evropu, Pejović je odgovorio da je vladavina prava u centru naših napora i da smo u tom dijelu svakako prva zemlja koja na ovaj način pregovara sa Evropskom unijom.

Akcioni planovi donešeni prije godinu su ažurirani, oni su trenutno u Briselu na razmatranje, pa Pejović vjeruje da će se, nakon dobijanja odgovora iz Evropske komisije već moći usvojiti naredne sedmice na Vladi.

“Sada sve zavisi od Brisela. Akcioni plan za 23. poglavlje je najveobuhvatniji dokument koji je jedna zemlja do sada uradila u pregovaračkom procesu i on nudi odgovor na ta pitanja. To nije stvar koja se može riješiti za par dana ili mjeseci već se radi o procesu”.

Nedavno smo imali, kazao je Pejović donošenje seta zakona koji se dotiču antikorupcije, a to su Zakon antikorupciji, Zakon o konfliktu interesa, Zakon o lobiranja, a sljedeća je stepenica i donošenje paketa pravosudnih paketa na čelu sa najvažnijim zakonom, o specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Ovi zakoni dodatno treba da stvore uslove da se u ovoj godini krene u unapređenje rada na osnovu njih kako bi se  postizali praktični rezultati.

Ambasadora Pejovića pitali smo da li je staus UNESCO-vog Kotora viza za brži  putu u Evropsku uniju i u kojoj oblasti.

On je odgovorio da je Kotor grad kulture i da je to dobra pretpostavka da, zajedno sa drugim gradovima u EU, jer je pobratim sa osam evropskih gradova, uspostavi što bolju kulturnu mrežu i sagleda mogućnost za pronalaženje sredstava i ljudskskih resursa za ne samo bolje kontakte kada je u pitanju kulturna saradnja, nego i da dobije više sredstava u narednom periodu.

To je značajna stvar i visoko se cijeni u svim Evropskim lokalnim zajednicama, kazao je Pejović.

On će kako je rekao za Skala radio podržati inicijativu da Kotor postane kulturna prijestonica Crne Gore jer mu to po svemu pripada.

Ambasador Pejović je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Kotora posjetio kotorsku Gimnaziju, gdje je za srednjoškolce upriličeno predavanje o pristupanju Crne Gore EU, a u crkvi Sv. Pavla održana je javna debata o mogućnostima učešća u programima prekogranične i transnacionalne saradnje.

Pejović je posjetu Kotoru završio obilaskom Gradske biblioteke i čitaonice koja je realizovala projekat “Dubravnik i Kotor-gradovi i knjige“, u okviru prekograničnog bilateralnog programa Crna Gora-Hrvatska.

2 KOMENTARI

 1. a sto ce nam jevropa, jadni ne bili?
  Da nas utule do kraja iovako smo sj………
  Da ne smijemo pravit vino, zaklat prasicu i kokosku, nego sve STERILE?
  jAO VAM I JEST

 2. C: Zdr

  Zove Pero kuma:: Zdravo kume!
  : Zdravo!
  : Što radis kume?
  : Evo, sjedim sa ženom.
  Kako ste?
  Dobro je.
  Kako su djeca?
  Fala bogu, dobro.
  Znači svi ste dobro?: Evo, fala bogu.: A…kume, kad ćeš mi vratiti onih 200 eura?
  Kum: …..poslije zvučnog signala ostavite poruku

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].