Crna Gora, Kosovo, BiH i Sjeverna Makedonija u iščekivanju vakcinacije, Srbija pretekla države EU

1

Dok se u Crnoj Gori, na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji čeka da počne proces imunizacije stanovništva protiv koronavirusa, Srbija je prema najnovijim podacima u vakcinaciji pretekla države Evropske unije.

U Srbiji je za skoro dvije nedjelje vakcinisano pola miliona od ukupno sedam miliona ljudi, što je, prema podacima naučne internet publikacije Our World in Data najviše posije Velike Britanije, objavili su danas regionalni mediji.

Od država regiona vakcinacija protiv virusa Covid-19 je počela u Hrvatskoj, Sloveniji i Albaniji.

Proizvođač vakcine AstraZeneka predao je u četvrtak zahtjev za registraciju crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva CINMED.

Ovo je prvi zahtjev za registraciju vakcine u Crnoj Gori, ali to ne znači da će biti prva registrovana i upotrijebljena u državi.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila je nedavno da u narednih nekoliko dana u Crnu Goru stiže prvi kontigent ruske vakcine Sputnjik V i da će imunizacija stanovništva početi tom vakcinom.

Ona je poručila da će vakcine Sputnik V stići “ovih dana”, ali nije mogla da precizira tačan datum.

U pitanju je 50.000 ruskih vakcina, za prvi kvartal ove godine.

“Poces imunizacije počeće onom vakcinom koja prva dođe, a to je, kao što smo rekli ruska vakcina. Mi smo imali najave da imunizacija počne sa Fajzerovom vakcinom, ali vidite šta se događa sa Fajzerom i distribucijom, koja je zastala. Ovih dana očekujemo ugovor od njih koji treba da potpišemo. Premiliminarno smo dogovrili 150.000 doza, a stižu početkom marta”, kazala je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je najavljivala da će vakcinacija početi krajem januara ali se to nije dogodilo.

Podsjećamo i da je COVAX mehanizam objavio je plan za distribuciju vakcina protiv COVID-19 koji se odnosi na zemlje u razvoju, prema kojem će, do sredine godine, 145 zemalja koje spadaju u ovu grupu, dobiti doze za 3,3 odsto stanovništva.

Procjenjuje se da će isporuka prvih vakcina započeti krajem februara.

Mehanizam COVAX je formiran s ciljem obezbjeđivanja pravedne raspodjele vakcina zemljama svijeta. Osim Albanije, Srbija jedina zemlja u regionu koja je počela vakcinaciju zahvaljujući sopstvenim dogovorima s farmaceutskim kompanijama.

Druge zapadnobalkanske vlade nisu bile uključene u evropski program podele vakcina u decembru i još čekaju vakcine koje su im obećane putem mehanizma UN COVAX za pomoć siromašnijim zemljama.

Zemlje će primati doze proporcionalno veličini populacije.

Među zemljama regiona najviše će dobiti Srbija (345.600), a slijede Bosna i Hercegovina (180.000), Albanija (141.600), Sjeverna Makedonija (103.200), Kosovo (100.800) i Crna Gora (84.000).

CdM

1 KOMENTAR

  1. Ovo su teme apostoli!
    Ovo je najveći trenutni problem u CG a ne politika,revanšizam,mržnja prema Milu i pošto po to spas Pipunu i Vojvodi od SDT.
    Ljubav prema građanima i državi kazuje se načinom borbe za njihovo zdravlje prije svega.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]