Crna Goro, Lovćen da te štiti!

1

Da je vječna Crna Gora

Danas slavi Crna Gora. Predvodnica evropske baklje slobode, kolijevka antifašizma, Crna Gora danas više nego ikada u srcima njene mladosti, njenih građana koji joj ljubav daruju nesebično, jer, ona je to zaslužila primajući pod svoja krila sve kojima je trebala toplina, dom i ljubav.

Nakon 15 godina od obnove nezavisnosti pjevaju joj Ksenija i Laura, Matija, Sofija i Ivan, Toni i Zenaida, Nikola i Aida, Milan i Dragana. Razvili su zastave slobode sa Lovćena gorostasnog na sve četiri strane svijeta i poslali poruku svima da je Crna Gora njihov svjetionik, luča, zvijezda sjajna, plamen iz kojega iskre ljubavi, slobode, čojstva i  da je nikome nikada neće dati. Braniće njenu slobodu, dostojanstvo i čast i u njihovu odlučnost niko nikada neka ne posumnja.

Danas je 21. maj, Dan nezavisnosti.

Slavi Crna Goro! Neka ti je srećno i da si vječna, ljepotice naša!

* * *

Crna Gora je obnovila svoju nezavisnost 21. maja 2006. na referendumu. Referendumsko pitanje je bilo: Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?

  1. maja 2006. godine u osam sati bila su otvorena glasačka mjesta. Referendum je nadziralo preko 3000 domaćih i inostranih posmatrača. Glasačka mjesta su zatvorena u 20 sati. Prvi preliminarni podaci saopšteni su oko 23 časa da je za približno 55,62 odsto glasova podržalo opciju za nezavisnost Crne Gore. Nakon objavljenih preliminarnih rezultata, slavilo se na ulicama svih crnogorskih gradova.

Prema konačnim podacima, za opciju “Da” glasalo je 55,45 odsto što je bilo dovoljno za obnovu Nezavisne Crne Gore prelaskom cenzusa od 55 procenata koje je postavila EU i izbjegavanje takozvane “sive zone” (50-55 odsto) u kojoj bi većinska volja građana bila nadjačana manjinskom voljom. Ukupno je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog biračkog tijela. Nezavisnost Crne Gore podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto građana.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Skupština Crne Gore je na sjednici 2. marta, na osnovu predloga predsjednika Republike Filipa Vujanovića donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.

Za predsjednik Republičke referendumske komisije RRK izabran je Slovak František Lipka.

Dana 3. juna 2006. godine, Skupština je konačno proglasila nezavisnu Crnu Goru. Nakon preporuka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 22. juna, crnogorski barjak se zaviorio ispred sjedišta Ujedinjenih nacija 28. juna 2006. godine, kada je Crna Gora postala najmlađa članica Ujedinjenih nacija

Povodom Dana nezavisnosti neće se raditi 21. i 22. maja.

portal Radio Skala

 

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]