Crna Goro, srećan ti Dan nezavisnosti !

12
Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Četiri stađuna moje četiri crnogorske nahije

Lješanskom nalegla tuga jesenja
na međe kao na spuštene vjeđe
kiša će i ptičije seobe

Katunska žegom žeže
glog i raspukli šipak suhi
sunce peče li peče
iz krša bi zmijsko mlijeko
što bijelim suzama teče

Riječkom dan suzio ramena
i zimska vlaga pod sljemenom
cvili prva vatra ognjšta
jedna ptica s nebesa zapišta
srebrno sivo u oči se pretače
pa obneviđeh

Na snijeg je ovo
i radost tiha i sjeta na dnu čekanja

Crmničkim se orom proljeće zori
ružičastim osvitom s Brčela
bijele se voćke krečom
i radost s ljudskog čela

Dubravka Jovanović

12 KOMENTARI

 1. …”Gospodaru preo Morače i Zete sve je drugojače”..! Bravo moja Dube!!!!…Lijep pozdrrav iz ubavog Prčanja…koji nikada nije pripadao ni nahijama..ni provincijama-nego NARODU, koji ga je i stvarao-stvorio-što je i pokazo juna na svetoga Antuna…1848 godine!!! Na Velikoj Narodnoj Skupštini Bokeza-od Kufina do Debelog Brijega…odakle poručiše svietu…”mi niesmo Dalmatinci-no B O K E Z I…!!!…”Prčanju,Prčanju,galebovo krilo,Na odmoru tamo ispod kitna brda,Pred tobom je stijena i sura i tvrda,Još i kamen goli i tumorno bilo..Baš u naše nove i slobodne dane,Samo Crkva stoji,zapis tvoje duše,I Gospod moli,da ti sunce grane”!..od Rikarda Katalinića Jeretova..iz knjige “P R Č A NJ”-autora Don Nika Lukovića,Rodoljuba opčinjenog onim što smo mi zlonamjerno-zloupotrijebili 1989 godine…p o t u l i l i…!!!

 2. Branislave druže, nije proslava za dio zaposlenih nego za građane. Oni su prije pravili proslave i kitili grad. Mora se znati da slavimo svoju nezavisnost. Ovi mladi sa mladom ekipom, od 60 pa do 80 godina, gdje onaj od 80 zna najviše ne vole Crnu Goru. To ti je tako druže Branislave. Ako si jedan od njinih neka su ti sa srećom i ovizi i onizi.

 3. Zasjat će palaci, antike tarace
  ćakulat će šjore zie graciane
  svi priđinali i sve karampane
  doći će na feštu za nas, Kotorane !!!!!!!!!

  Oće li se ikad više od srca ovo zapjevat jer
  KOTOR JE RANJENI GRAD I UMIRE !!!!!!!!!!

  • Oće i pjeva se, u srcu svakog poštenog Bokelja, a sa njima i svaki prijatelj našeg grada, ma gde god on bio.

  • Hipokrizija u odnosima,razmišljanju.Vlast u Kotoru,sa predsjednikom i potpredsjednicima,organizovala koktel sa zaposlenima. Gdje su bili tolike godine ovi što se zaklinju da vole državu bez interesa. Gdjecsu bili da okupe čestitaju zaposlenicima,svih boja i promišljanja. Gdje. Da bio je vrlo karakterističan skup u dvorani Vukšić,koji je pokazao podjeljenost i ogoljenost odnosa u lokalnom DPS.-u. Zadrigli i pjani gubitnici oličeni u istrošenim kadrovicima,podignute ruke i uz mikrofon obećaše pobjedu i pjesma.

 4. Pjesmom Dube .Živjeli svi u našoj Skali koja je od prvog dana ista i ne mijenja bandijere kako se koja vlast mijenja. Fala vam za crnogorske pjesme .Pravi ste.

 5. Pripadam plemenu SIJUKSA, ali su nas proćerali kad su otkrili Ameriku. Kojoj sad ja nahiji pripadam sa tim plemenom ?

 6. Nijesam se sijetio da je danas slavlje. Kako me ostavili brzopoteznom privatizacijom bez posla ja neznam ni koji je datum ni dan.
  Lijepa li je bila Jugoslavija po svemu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]