Crni bilans i bijela kuga

7


Ako nastavi stanovništvo da nam umire od koronavirusa ovim tempom, brzo ćemo se prepoloviti. Ionako je u Crnoj Gori zavladala bijela kuga, o kojoj svjedoče crni podaci, koji, kako vidimo, mnogo ne zabrinjavaju nikoga. Jer centralna tema politike međusobno suprotstavljene koalicione vlasti nije broj umrlih od korone, nego kako za opšte dobro (čitaj lično) sačuvati vlast i sve moguće beneficije koje iz njenog obnašanja proističu. A broj mrtvih i zaraženih koronavirusom saopštava Institut za javno zdravlje svakodnevno oko 16 sati. Mediji tu informaciju prenesu i na tome se sve završi. Naizgled zabrinuta vlada, kad ocijeni da je voda došla do poda, donose neka nova pravila, koja istoga dana krše upravo oni koji su ih i donijeli. Primjere svakodnevno srijećemo. Premijer se pričešćuje jednom kašičicom, ljubi ruke i sve što ide uz kleroslužbu. Ne želi da se vakciniše a vlada toboš promoviše vakcinaciju kao prijeku potrebu i makar slamku spasa od ovoga zla koji nas tamani. Ministri, kako koji. Po dubini i širini nikoga briga nije. I nikome ništa. Osjeća se nemoć nemoćnih institucija na čijim čelnim pozicijama su prilično neuki rođaci, kumovi, prijatelji, sinovi i kćeri, majke i očevi, strine i tetke, zaslužni članovi partija, propagandni jurišnici i svi oni za čije se litijaške tekovine i kleronacionalni angažman plaćanje obavlja  društveno-odgovornim funkcijama. Zbog toga nas Evropa smatra grupacijom koja u svim oblastima propada u bezdan, dok se naše političke trzavice upinju iz petnih žila da dokažu da zlonamjerno pogrešno saopštavamo izvještaj koji nas opisuje kao neznavene, neradne, besmislene i poprilično loše u svemu.

Kad prođe ovo ludilo i kad mjesto ovih današnjih, śutra dođu neki drugi, makar sa gramom razuma, treba vjerovati u posvećenost čovjeku, u njegovu zdravstvenu i svaku drugu zaštitu. Moramo se izboriti sa koronom tako da nam neće više ovoliko ljudi dnevno umirati. A to se može i mora. Samo razuma malo i malo više poštovanja pravila i donešenih normi po kojima se vlada civilizovani svijet.
A kad je prirodni priraštaj u pitanju, i kada vidimo da nam je bijela kuga ozbiljno zaprijetila i zakucala na vrata snažno šakom, ili sa obje, vlast ne smije da ćuti. Ona je odgovorna, kao i ona prije nje ali i ona koja će poslije ove doći. Jer, one su uzročnici bijele i svih ostalih kuga, šuga, variola, španjolica i onih zaraza koje dolaze iz susjedstva.
Priča o vakcinaciji je jednaka onoj o aktuelnoj politici. Populistička, jeftina retorika koja samo povremeno, kada je saopštava neko ko zna o čemu se radi pokaže značaj i smisao. Takvih je ustinu malo i njihovo pojavljivanje u javnim glasovima rijetkost. Jer, vlast želi da kaže da je ona spasonosno rješenje i najbolji lijek kao odgovor na korona atak. Ova današnja, razumije se, u sadejstvu sa svetosavljem i Srpskom pravoslavnom crkvom koja tamjanom liječi sve moguće bolesti, uključujući naravno i koronu, od čijih je posljedica preminuo i sam vrh ove vjersko-političke organizacije.
Śetićemo se premijerovog obraćanja javnosti na jednom od elektronskih medija bliski državnoj politici, i njegove tvrdnje da vjera pomijera  brda i planine. Da ne govorimo o ljubljenju ruku pastirima čije se stado zarazi i zarazu širi dalje nakon svakog povećeg vjerskog obreda.

Ali, može to tako, bar još neko vrijeme. Vlast će ponuditi građanima niz spasonosnih rješenja, kako je saopštio Mickey. Maršalov plan će uslijediti kao rješenje svih mogućih problema, ali prije toga ide podjela od po tri litre benzina za one koji nemaju automobil i po kutija tvrdog malbora za one koji ga imaju. Da ovi drugi puše od jada dok im prvi budu nudili gorivo po nižoj cijeni od one na pumpama.

Mickey se ugledao na susjeda svoga. Ali, susjed je ozbiljna država koja, za razliku od Crne Gore, ozbiljno vodi računa o svojim građanima. To pokazuju činjenice jer, osim nje, nema ni jedne jedine države koja svom populosu po drugi put u kratkoročnoj istoriji daje po 30 eura novčane pomoći. Ali to nije sve, veliki ministar ekonomije Mali, radostan kao i pučanstvo, koje će pored ovih novaca dobiti još po 20 eura čim potroše pomenutih 30.
Jasno je da se Mickey ugledao na Maloga i da nije mogao baš sve kao on. Ali taj simbol po TRI  litra nečega, dovoljno je ubjedljiv i predstavlja karakterističnu  opredijeljenost kojom se dokazuje lojalnost u korijenu.

Zvršnom rečenicom vraćamo se na svakodnevni zabrinjavajući broj umrlih od koronavirusa i činjenicu da nas je i zbog toga sve manje i manje.
Zato ne slušajte vlast koja po tom pitanju nema što da vam kaže. Jer ona je pokazala koliko joj je za vjerovanje. Nosite maske i ne idite na masovne skupove. Čuvajte sebe, jer vas niko drugi neće čuvati. Ni sačuvati, praksa je pokazala.

Vlast možda želi, a koliko želi najbolji je primjer sproveden snažnom antinarodnom akcijom policijskih specijalnih jedinica na Cetinju 05. septembra ove godine.

U se i u svoje kljuse, gospodo narode!

Slavko Mandić

7 KOMENTARI

 1. Srbija čitam ovdje cvjeta.
  Ajde pa neka je sretno u oba doma.
  Samo što im Crna Gora dolazi kao kada za more srpsko.
  Nikad naravno!

  • Srbija nema nikakve koristi od tebe i tebi sličnih koji ste nebitna manjina. Vekovima su Srbi i Crnogorci braća, prijatelji, rođaci, itd.a kome SR ne odgovara, neka idi tamo gde mu je bolje. Briga koga …

 2. Druže Slavko, Srbija je od početka Covid krize građanima i privredi pomogla sa oko 8 MILIJARDI evra. U uslovima pandemije gradi se nekoliko autoputeva, otvaraju se nove fabrike, otvorena su 2 nova klinička centra, fabrike vakcina, gradi se brza pruga prema Budimpešti, zlatne rezerve NBS su povecane na 38 tona zlata, itd.

 3. Ipak smo u nečemu na prvom mjestu
  Crna Gora prva u svijetu po zaraženosti na milion stanovnika. Malo kaskamo za broj umrlih. Četvrti smo.
  Hvale vrijedno.
  Ostalo je sve tako trulo , da se naznaka boljitka ne vidi. ili nije ni potrebno.
  Neko je dobio zadatak i dobro ga sprovodi.
  I što reče Slavko, njegujte svoje kljuse

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.