Crno na bijelo predlaže manjinsku vladu: Može je podržati svako, a u njoj ne mogu biti svi

5

Abazović

Koalicija “Crno na bijelo” predstavlja plan za prevazilaženje krize.

Govore lider URE i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Saveza građana CIVIS Srđa Pavićević.

Kako je kazao Pavićević, znali su da je ekspertska Vlada bila plan za smirivanje strasti.

“Eksperti je trebalo da budu tas na vagi koji su po našem mišljenju trebalo da pomire dvije strane koje su antagonizovane. Nažalost ideja ekspertske vlade pretvorila se u nešto potpuno suprotno, i nije ni blizu realizovala ono što smo mi očekivali i tražili. Na današnji dan konstatujemo da je dinamika promjena i tranzicije na jednom nezavidno lošem nivou”, kazao je on.

Kako je dodao, suočeni sa stanjem konfuzne hibernacije koja je zaleđena u sopstvenoj nemoći, nijesu imali više pravo da to posmatraju nijemo.

“Zato samo danas ovdje da kažemo da takvoj politici više ne možemo da dajemo zeleno svijetlo”, kazao je on i dodao:

“Zbog toga smo se oslučili na novi potez koji bi trebalo da bude jedno novo rješenje.

“Shvatićete da ovo nije nimalo lak potez niti je stav koji je donesen ishitreno. Ovo je stav koji je prošao duboku analizu. U ovom trenutku ne znamo gdje je situacija gora, da li u Vladi, da li u Skupštini ili u sudstvu”, kazao je Pavićević.

Pavićević dalje navodi da sve počinje da liči na papazjaniju.

“Vlada funkcioniše sama za sebe, ona ima stavove koje ona sama sprovodi, ona je sama sebi nekad dovoljna, došli smo do jedne potpune ignoracije. Veliki broj ministara je daleko od onoga što mu je ustavom propisana obaveza, pa čak ni ne komunicira sa parlamentom. Ne možemo da funkcionišemo svako za sebe i da budemo zadovoljni s tim što smo osvojili vlast. Ako je neko zadovoljan time što ga prati desetak kamera, onda to nosi neku odgovornost. Ne možete biti sami sebi dovoljni, ne. To je teška zloupotreba. Smatrao sam i smatram da je ovo stanje neodrživo”, naveo je Pavićević.

“Mi smo obećali građanima nešto 30. avgusta – nadu, a nade više nema i to je kraj”, saopštio je Pavićević.

I CIVIS i Koalicija Crno na bijelo boriće se do posljednjeg daha do realizovanja svoje ideje.

“Ovim putem šaljemo poziv svim građanskim opcijama da zauzmemo što više crnogorskog političkog prostora. Ekstremi nas vraćaju tamo gdje smo bili i gdje ne želimo više da se vraćamo. To znači da svi oni koji žele i žive filozofiju i koncept podjela kao aktuelni koncept svi oni su pluskvamperfekat – to bijaše nekada. Podjele, rovovi, tabori, za 13 mjeseci nijesmo izašli iz toga. Zašto? Jer nije bilo hrabrosti da se povede dijalog, jer smo živjeli hibernirani u slasti svoje pobjede. Svima onima koji dijele demokratske i evropske vrijednosti naša vrata su širom otvorena i naša ruka pružena. ALi svi oni koji misle da ćemo imati bilo kakvu toleranciju smpram njihovih vjerskih, nacionalnih ili bilo kojih drugih uvjerenja, nemaju šta da traže s nama”, poručio je Pavićević.

Princip koji oni zalažu je, kako kaže Pavićević manjinska vlada.

“Vlada nacionalnog preporoda i pomirenja. Smatram da dovoljno zrelosti, hrabrosti u sebi nose svi oni i da će dati podršku svi na nivou koncentracione podrške. Sve mimo toga je farsa i uvod u dezintegraciju i put u ništa”, poručio je on.

Potpredsjedndik Vlade Dritan Abazović rekao je da su obavili mnogo konsultacija u prethodnom periodu.

– Mi smo 30. avgusta ostvarili istorijski cilj i nakon toga nisu stvari iste. Razbijeni su svi politički monopoli. Ne dijelim mišljenje razočarenja radom Vlade, mislim da je uradila mnogo stvari – rekao je Abazović uz ocjenu da je propustila da uradi pojedine stvari zbog nedostatka podrške koalicija parlamentarne većine.

Od početka su, ističe, podržali Vladu maksimalno.

– Kao odgovorni ljudi koji pokušavaju da iznalaze rješenja odlučujemo da vodimo proaktivnu politiku. Nikada nećemo podržati bilo kakav politički kukavičluk, sjutra da bude izglasavanje nepovjerenja vladi poći ćemo u opoziciju, ali ćemo voditi proaktivnu politiku. Svaki kamen koji je veliki nije mogao nas da promaši u toku velike galame na političkoj sceni Crne Gore. Mi nudimo model kao moguće rješenje, niti ga kome namećemo, niti insistiramo da se podrži. Nudimo da mi formiramo manjinsku vladu, sa željom da konsenzus bude što širi i bude najmanje na nivou 49 poslanika. Cilj je da odblokiramo put ka EU – poručio je Abazović.

Glavni odbor Građanskog pokreta URA je, naglasio je, jednoglasno podržao model manjinske vlade.

aktuelno

5 KOMENTARI

  1. Opet Milo ispod žita. Ništa bez Mila. Je li vam sad jasno URAŠI.
    Nego kako li će ovo DEmoNkrate podnijet?
    Kao barba Žvane vas je Milaš prešo. Haaaa
    kao izmakao DPS a ve poteze uradio.B R A V O državniče svjetskog glasa.

  2. OOOOO Dritane dozivaš se a .
    Dugo tio je trebalo. Tek kad su te Evripa i Eskober prićerali uz zid. Alo nikad nije kasno. Milo te opet preveslao.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]