Crnogorce ničemu nijesu naučila iskustva iz Pašićevog vremena

5
Sreten Vujović

Piše: Sreten Vujović

Prije nekoliko dana u medijima je najavljeno kako je počela obuka građanstva za vakcinaciju protiv Covid-19. To me podsjetilo na crni humor iz jednog instituta za duševne bolesnike i pisma koje jedan od štićenika piše svojoj majci:

„Draga mama, Meni je ovđe dobro. Moj drug i ja smo počeli da vježbano skokove sa skakaonice! Doktor je zadovoljan. Ako budemo dobri, rekao je da će bazen napuniti vodom!”

Imajući u vidu sva poniženja koja nova vlast sprovodi nad Crnom Gorom i njenim građanskim vrijednostima, skoro pa da bi se mogli saglasiti sa riječima srpskog istoričara Rakovića, da “Crnogorci imaju mentalitetsku falinku”! Ko bi liše Crnogoraca podnosio ovakav teror, izuzev ukoliko je imalo efekta skakanje za krstom koji je vrhovni crnomagijski vođa bačao u Moraču, bez komande „aport”!

Evo, konačno je stiglo 2.000 vakcina iz „Srpskog sveta”! Ni većeg poniženja ni veće halabuke sa svim „državnim počastima”!

Njih treba, kako predloži jedan građanin, dati onima koji su bili uvijek tu uz nas, u svim teškim prilikama, kad gođ im je trebalo. Naravno, treba je dati popovima!

Crnogorce ničemu nijesu naučila iskustva iz Pašićevog vremena, a da ne govorimo o antičkim mudrostima: „Ne vjeruj Danajcima ni kada darove nose”!

Scena dočeka vakcina je podsetila na predepidemijsku situaciju ispred neke od grobljanskih kapelica sa jednom razlikom što „Đekna još nije umrla…”, i kraja Podoljubovog govora „pa da vam se na dobro vraća”!

Preporučio bih Manastirki zdravlja da vakcine prvo da onim popovima koji su proteklih dana vašarili po KBC-u i pričešćivali pacijente oboljele od korone, uz obevezan pozdrav „Вјечнаја памјат”! Da ne zaboravi, neka to bude obavezno na ćirilici!

Apostolat zdravlja i veselja uveo je nove mjere! Zabrana rada ugostiteljskih objekata na Cetinju, a nije otkriveno žarište, makar kada je Prijestonica u pitanju, premda je u svakoj bolijesti primarna dijagnostika! Žarište svakoga zla, pa i pandemije se nalazi u Cetinjskom manastiru, liše Sv. Petra Cetinjskoga, čemu svjedoči i neslavan rekord po broju oboljelih i umrlih na globalnom nivou, a zahvaljujući najviše masovnim okupljanjima u organizaciji ove paracrkvene i paramilitarne organizacije pod „dirigentskom palicom” Beogradske patrijaršije!

Ponoviću pitanje za Manastirku zdravlja i veselja: Kako se zove onaj koji je mogao spriječiti nečiju smrt, a nije to učinio? Ovđe se ne radi o jednom već gotovo 1.000 smrtnih slučajeva!

Pandemija u Crnoj Gori traje više od 100 godina, sa izvjesnim oscilacijama, a svoju kulminaciju postigla je litijaškim akativnostima, praveći od učesnika zombi marionete zadojene fanatizmom, koji sa hrišćanskim učenjem nema ama baš nikakve veze, osim ako te i ostale aktivnosti smjestimo u kontekst Sodome i Gomore, čemu u dobrom dijelu svjedoče i brojni skandali povezani sa kliricima SPC!

Kada su ove strukture u pitanju na sceni imamo nekoliko „-izama”: pravoslavni fundamentalizam, klerofašizam, i najprostiji vid ideološkog uticaja, razumljiv širokim narodnim masama je takozvani suhomesnati patriotizam!

Erik Artur Bler (Džordž Orvel) bi kazao:

Jezik političara kreiran je tako da laži zvuče iskreno, a ubistva poštovano.

Uvjeran sam da bi bio ponosan na svoj rad i njegovo ovaploćenje u aktuelnoj društvenoj i političkoj situaciji u Crnoj Gori:

Ko kontroliše prošlost, kontroliše sadašnjost. Ko kontroliše sadašnjost, kontroliše budućnost.

Crna Gora je definitivno velika pozornica Orvelove misli!

5 KOMENTARI

  1. Bravo “Robinsone”! Vrlo mudra procjena, i pravedno sarkastična! Eto, makar kao dokaz daq na “pustom ostrvu” nijeste sami!

  2. Ne samo da ništa nijeso naučili iz Pašićevog vremena, već nećemo ni sada, kada je na djelu očigledna nastava. Liči na onu iz vica sa bradom kad nastavnik pita učenika – Vrata su otvorena – kakva je rečenica? Učenik kao iz topa odgovara – prosta, a oduševljeni nastavnik pita dalje; Vrata i prozor su otvoreni_ kakva je to rečenica? Učenik se u neprilici češka po glavi, a dobronamjerni nastavnik hoće da mu pomogne, pa kaže – pro… pro… a učenik odgovara – promaja.
    Ministarka zdravlja i veselja je nedavno imala konferenciju za štampu. Od svega što je rekla ostalo je upamćeno – da ima brižljivo manikirane nokte! Tako i treba ipak je ona ministarka zdravlja, a ne poljoprivrede, ili n daj Bože nauke i prosvjete, a kultura i sport nijesu ni vrijedni pomena.
    Stigle nam najzad vakcine i to iz Srbije…Nije šala 2000 (slovima da ne bi bilo zabune dvije hiljade) doza.
    Broj preminulih od posljedica korona virusa se vrtoglavo približava broju od hiljadu, pa bi gospođa ministarka zdravlja i veselja mogla da citira onu blistavo – ciničnu izjavu najvećeg, a moguće i najkrvavijeg diktatora dvadesetog stoljeća, Josifa Džugašvilija Staljina, koja glasi: “Kad umre jedan čovjek to je tragedija, a kad umre hiljadu ljudi to je statistika!” Po tome kako se aktuelna Vlada ponaša, s pravom bi se moglo zaključiti da je u čitavom svom sastavu čista statistička greška, mada je to ni najmane ne amnestira od odgovorosti za kontinuirano ponižavaje crnogorskih građana.
    Ponižavanje je i kad “Pipun”zapjenjeno njačući pita premijera da kaže imenom i prezimenom ko mu je to iz Briserla prijetio pa će on skokne tamo i da mu iščupa uši, a onda će uz pomoć Brnabićke, Vučića, Šišmakova, Putina i sličnih, da okrene Crnu Goru svojim prirodnim saveznicima.Naravno, podrazumjeva se bez Crnogoraca…Ukoliko dozvolimo?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].