Crnogorska dijaspora poručuje: Probudi se omladino i ne daj svoju Crnu Goru nikome!

1
Mirsad Jahović
Crnogorska dijaspora pomno prati dešavanja u Crnoj Gori, zabrinuta za mir i stabilnost naše države koja je doskoro bila vodeća na Balkanu. Ona je bila lider i prva sljedeća članica Evropske Unije i malo je ko vjerovao da će danas doći u situaciju da brani svoju nezavisnost od velikosrpskih nastrtaja, pomognutih ruskim jakim uticajem.

Napadali su na našu zemlju mnogi kroz istoriju. Nijesu je ostavljali na miru nikada. Smetao je vječno taj biser i ta slobodarska iskra, antifašistička ideologija i nepresušna borba za samostalno i dostojanstveno odlučivanje i život dostojan čovjeka. Crna Gora nikada nije htjela da se potčini višestruko jačima, moćnijima od nje. Branila je krvlju i životima svoju domovinu, svjesna da joj je jedina i da druge nema.

Na žalost bilo je i tada onih koji su zarad ličnih izdavali i prodavali njene interese, ne mareći za posljedice i stradanja koja je naš narod podnosio.

Naša dijaspora, naši iseljenici širom svijeta odazivali su se na poziv Crne Gore, ostavljali svoje poslove i dolazili da brane svoju domovinu. Mnogi se nikada više nijesu vratili, ostavljajući svoje živote na brojnim ratištima. Bili su spremni da polože život za slobodu. To su smatrali svetim činom. Gotovo da nije bilo kuće u Crnoj Gori da po neki član domaćinstva nije stradao kroz istoriju dajući tako životom doprinost za njenu slobodu i dostojanstven život.

Danas nažalost vidimo kako naša omladina nezainteresovano posmatra otvorene pukušaje čerupanja i uništenja njihove države. Njima su miliji kafići i disko klubovi jer im je, kako vole da kažu, politike preko glave. A nijesu počeli ni da žive. Znaju li oni, pitaju se naši iseljenici, kako su njihovo pretci dolazili da brane upravo njihovu budućnost, polažući najčešće na tom braniku od ljudskosti i časti svoju budućnost. Oni danas prema domovini Crnoj Gori u dobrom dijelu nemaju odnos kakav imaju njihovi vršnjaci u drugim državama. Od njih se ne traži da ratuju i daju živote za ideju. Traži se samo da se ne slažu sa ovakvim bezočnim pokušajem urušavanja Crne Gore, njene negacije. Da se zapitaju javo i glasno zašto se ponižavaju Crnogorci? Zašto nema vakcine samo kod nas za naše građane? Zašto neko želi da nam uvede fašizam u živote io da daje imena ulica imenima ratnih zločinaca? Zar je moguće da ih to uopšte ne dotiče?

Ima i onih koji su odlučno, građanski, ljudski stali u odbranu civilizacijskih tekovina. Njima se ponose crnogorski iseljenici koji i sada najavljuju dolazak ako zatreba u svoju Crnu Goru. Nadamo se svi da ćemo u njoj zateći mladost kojom se Crna Gora uvijek dičila, uvjerena da, dok je takvu ima, za nju niko i ništa neće predstavljati opasnost.

Da je vječna Crna Gora, njeni rodoljubi i partiote.

Dopisnik Skala radija iz Amerike Mirsad Jahović

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.