Crnogorska politička scena – tragično pozorište apsurda

1
Sreten Vujović

Piše Sreten Vujović, akademik DANU i potpredsjednik Crnogorskoga PEN centra

Na Cetinju je dan žalosti! Zastave su spuštene na pola koplja! Kao nijemi žrtvenici prihvatamo bol  za prijateljima, članovima porodica i ne pitamo da li se moglo nešto učiniti, a jeste!

Puki revanšizam prema odlazećoj vlasti nema cijene, makar u vidu nedužnih života! U jednom satiričnom tekstu Manastirstvo zdravlja sam uporedio sa pogrebnim zavodom. Imao sam na žalost pravo! Vrhovni, nesposobni „apostolat“ sa svojim Manastirstvima sije destrukciju, strah! Postaje mi jasno zašto je Manastirka zdravlja (čitaj pogrebnih usluga) izjavila da ne želi podnijeti ostavku! Zašto bi se ośećali krivima, kada je ideologija  koju ova vlast personifikuje odbila usvojiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici!?

Zašto bi ih boljelo nekoliko stotina života ove države, kada ih ne bole hiljade, koji su pod „blagoslovom“ njihovih crnomagijskih prvosveštenika likvidirani na najsvirepiji način. I još se licitira, da li je u pitanju osam ili više hiljada života uz  tvrdnje da  su Srebreničani  iz drugih krajeva „uvozili“ kosti, kako bi brojka stradalih  izgledala veća! Isti  klerofašistički propagandni scenario bio je aktivan i na Markalama, kada su  tvrdili da su  Sarajlije dovlačile  umrle iz okolnih područja da bi brojka stradalih bila što veća, a da bi sve izgledalo „vjerodostojnije“ lansirali su preko medija i protezu noge nekog ubijenog invalida (navodno su kao žrtve bile prikazane i lutke iz izloga)!

Takav scenario se rabio takođe i prilikom granatiranja Dubrovnika, kada se tvrdilo da  crni dim nije dim sprženih kuća, barki,  jahnti, već da to Dubrovčani pale automobilske gume, kako bi „podvalili“ i „napakostili“ onima koji vode „rat za mir“!

Na sličan način, u klerikalnoj propagandistici rata, a u svrhu podgrijavanja nacionalnih tenzija devedesetih, Vrhovni crnomag, koji je zbog korone otišao „đavolu na ispovijest“ je vadio kosti iz jama, pravio opjelo stradalim „Srbima“ dok su stanovnici obližnjih mjesta tvrdili da su  to  posmrtni ostaci Muslimana, koje su uoči Božića poklali četnici Pavla Đurišića, pjevajući da će umjesto „badnjaka nalagati glave od Turaka“! Manastirka JBB je, u nedostatku volje ili medicinskih sredstava, mogla makar inicirati zatvaranje  granica Crne Gore! Umjesto toga dozvolili su da „emisari“ iz okruženja, iz  milionskih sredina,  „vašare“ po Crnoj Gori „uzduž i poprijeko“ jer je valjda preko „kristalane kugle“ ustanovila da komšije ne mogu biti prenosioci virusa!?

Isto mišljenje ima i Svaštoljub Manastirović kada izjavljuje da je imun na coronu i da se ne trebamo brinuti dok cjeliva leševe  diljem Balkana! Ne plašimo se mi za  njega, sve dok se ne miješa sa nedužnim narodom, kao prenosilac virusa!

Od corone je preminuo i naš striko Lazar i nijesmo ga dostojno mogli ni ispratiti! Đe je tu pravda Svaštoljube? Optužujem i tebe i „apostole“ svih tvojih Manastirstava za širenje epidemije! Kolika treba da bude „dnevna norma“ Manastirki pogrebnih usluga, pa da iz bilo kojih razloga, da ne pominjem moralne, podnese ostavku i prepusti liječenje onima koji su to do  njenog dolaska uspješno vodili i bili neutješni i zabrinuti (istinski), što u Crnoj Gori imamo nešto manje od dvjesta oboljelih!?

Opžtužujem i nju! Pa neka podnesu novu krivičnu prijavu!

U ovoj zemlji čuda će biti izgleda moguća i naredba da na sahrani ne smije  biti prisutan niko osim pokojnika, a ako te mjere „ne urode plodom“ biće zabranjeno i pokojniku da prisustvuje vlastitoj sahrani!  Crnogorska politička scena je veliko, tragično pozorište apsurda!

1 KOMENTAR

  1. Ideju da se pokojnicima zabrani da prisustvuju svojim sahranama – treba podržati – bez obzira na to koliko će to njima biti svejedno…Budući da se još niko nije pozabavio homeopatskom metodom liječenja korona virusa, možda bi to mogao biti skraćeni put do (političkog) upokojenja jednovjernog apostolata.
    Reality show vlada je šćela da po svaku c(ij)enu budu originalna baš u svemu pa i protivepidemiološkim mjerama. Nijesu ništa naučili od svojih prethodnika, što i nije nužno, ali ni od Evropskih zemalja, niti od Rusije i Kine, kojima potajno strijeme. Sa ustima punim Evrope da se Vlasi ne dosjete.
    Ovih dana pročitah Basarin roman “ANTIENDORFIN”. Sviđa mi se kako opisuje endokrinološki fenomen enzima po kojem je roman naslovljen.
    Eksperimentisanje sa pacovima je pokazalo da čak i sa minimalnim ubrizganim dozama, pacovi upadaju u stupor, nezainteresovani za sve osim za – jagnjeće pečenje -. A onda se najednom trgnu iz letargije i počnu bjesomučno da se uništavaju međusobno, jer im druge žrtve nijesu dostupne.
    Neke observacije o pacovima ni meni nijesu strane iako nijesam imao ni znanja ni prilike da se njima bavim u laboratorijskim uslovima. Svakodnevni susreti sa njima ili sa rezultatima njihovog djelovanja me dodatno učvršćuju u uvjerenju da živimo nekakvo “VRIJEME PACOVA” i njihovih vjernih pratilaca “BUVA” Zbog toga nam eksperti u apostolatu jedva da su dorasli da budu prodavači na Buvljoj pjaci. Ali ono što stihija vremena nanese i odnese. Naše je da otvorimo prozore i napravimo promaju!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]