Crnogorska pravoslavna crkva na svetosavskoj golgoti

14
Sreten Vujović

Piše, Sreten Vujović

Od trenutka likvidacije Crnogorske autokefalne pravoslavne crkve u kojoj je, gle čuda, kršten i njen uništitelj i negator, Aca (Karađorđević) Palikuća, niti jedna akcija novoinstalirene crkve nije bila na polzu Crne Gore! Vrhovni princip u nekadašnjoj Crnoj Gori, i ne samo u crkvenim krugovima bila je riječ, kao zalog ljudskosti! Inkorporiranjem Srpske crkve osnovni njihov nacionalni interes je postala laž, ono što je „otac srpske nacije“ Dobrica Ćosić izjavio! I ne samo to! Laž, pljačka, nemoral, mržnja, dakle, sve ono što je suprotno učenju sadržanom u 10 Božjih zapovijesti. Ta praksa je na žalost crnogorska svakodnevica!

Opljačkali su sakralno nasljeđe crnogorskoga naroda i sa pozicija „vjere“ (sektaške doktrine)  histerično urlaju: „Ne damo svetinje“! Deklarativno su ovi krugovi protiv LGBT populacije, a u svojim redovima imaju, homoseksualce, pedofile, nekrofile! I našli su zajednički jezik!

Čiji je interes objavljivanje pornografskih fotografija pripadnika nove parlamentarne većine, koje kruže društvenim mrežama, a koje se zasigurno mogu naći jedino u nekom privatnom albumu?! Gnušam se da ih komentarišem, jer svako ima pravo da odluči na koji će način  realizovati svoju seksualnost. Ali kategorično sam protiv da ta  i takva, ili bilo koja drugojača  sexualnost bude  „obrazac“ ponašanja! Moguće je da ovi „sexualni konzumenti“ sa „posebnim potrebama“ ovakve skaredne fotografije i snimke (sa koje gođ strane) namjerno pustaju „u promet“ kako bi nas navikli da je to prirodno stanje stvari i da je stoga porodica koja podrazumijeva mamu i tatu, kao suprotne polove, izgubila smisao, pa je „normalno“ da  ovaj seks-liobby podržava klerofašistička SPC, koja se deklarativno gnuša takve orijentacije,  a oduvijek je pružala utočište i zaštitu, što je i njeno pravo, tim krugovima, računajući da oni  koji su po njihovim svjetonazorima „grešni“, moraju biti „zavjetovani“ na bespogovornu pošlusnost! Ponovo naglašavam: Nemam ništa protiv  bilo čijeg sexualnog opredjeljenja, ali imam protiv da to bude diskriminatorska „diploma” za društevne pozicije u odnosu na ostatak populacije! Bili smo svjedoci da su neke medijske zvijezde namjerno plasirale  materijale slične sadrižine, u trenutku kada im je počela opadati popularnost, a onda shodno „logici“ da je negativna reklama mnogo brža i efektnija, ponovo bili u samom vrhu  meidjskog interesovanja!

Ova  vladajuća „vesela Srbadija“ je stekla veliku prednost, a po stupidnostima koje realizuju od dana stupanja na vlast i u tom smislu su šampioni bez premca! No, kako gođ bilo, istina je kao „Kolumbovo jaje“! Kako gođ ga obrnemo ono se okrene na pravu stranu. Tako je i sa ovom nesrećnom „oskorušenom“ Crnom Gorom, koja nam ništa nije kriva! Ako bi ikada  morala da se mijenja himnu Crne Gore, bio bih iz „petnih žila“, da to bude pjesma Miša Kovača „Poljubi zemlju po kojoj hodaš“, a kao pouka i edukacija za ove prepaid  konvertite!

Vratimo se lažima kao ključnom odgovoru svetosavaca na zapovijest „ne svjedoči lažno“! Nedavno je jedan „heroj“ iz SPC, bez magarca na svom FB profilu izjavio kako je mitoroplit CPC Mihailo vjenčao „dva đetića“ i prikazao fotografiju dva časna mladića, Crnogorca, koji su odlučili da se krste u Crnogorskoj pravolslvanoj crkvi! Ovoj laži ne treba komentara, ali ako je autor takve  podvale mogao da s odrekne svoje albanske nacionalnosti, tvrdeći kako je njegov predak neđe u  Podgorici „puštio kokota da poleti“ kako bi „obilježio“ teritoriju kojom će upravljati i podići „dvor“, onda nije za čuditi njegova ljubav prema kokoškama, koje je krao po Cetinju kao vaspitno zapušteni omladinac! Inače poznato je koliko kokot može da  preleti kao „visokoletač“! Stoga je taj „let“ obilježavanja  teritorije mogao biti dovoljan jedino za grobno mjesto! To je još jedna „istina“ ovih poklonika Adskog soja!

Znaju oni da je njihovoj Mefistovskoj laži glavni oponent Crnogorska pravoslavna crkva. Mitrofan Ban je na samrtničkoj postelji priznao da je bio ucijenjen prijetnjom smrću, ako ne potpiše ukidanje Crnogorske pravoslalvne crkve, zaboravivši onu Njegoševu: „Slavno mrite, kad mrijet morate“! No ima i onih koji funkcionišu po Mažuranićevoj: „Niti pisnu niti zubi škrinu/…zatočnici mrijet naviknuti!“

Zdušnu podršku ovom povempirenom svetosavskom ludilu daje koncern „Familija Adams iz Tween Piksa“ osobito njihov „provosvještenik“ koji se „naglibavo“, nakon „dopingovanja“,  dirigovanog iz „glavnog štaba“ snishodljivo, ponizno pred svojim gostima istomišljenicima podvitog „repa“, preda egztaltaciji projektovanoj prije događanja!

14 KOMENTARI

 1. Xxy je ostrašćeno piskaralo pod faculetom skriveni dopisnički fićfirić, Zoran Maković
  stršljen letećeg odreda SPC pod nadzorom
  čuvenog zapisničara crkvenog odbora, iz
  Krimovice , a siva emonencija kotorske
  svesrpske reakcije ! Grbaljsko naklapalo!

  • Micune nisam ja Grbljanin ali to nema veze nego ti odgovori argumentima ako ti ne odgovara moj komentar.
   Mene uopste ne interesuje da li si ti ovi ili oni ili piskaralo.
   Na moje piskaranje odgovori kontra cinjenicama.

 2. Ovlćšćeni i opunomoćeni skriboman, kako Dobricu Ćosića široj janosti prestavlja Svetislav Basara, u Crnoj Gori će ostati upamćen po izjavi prilikom dodjele Njegoševe nagrade, da će dio novčane nagrade priložiti za rušenje mauzoleja na Lovćenu. Slične namjere imao je Sv. Amfilohije nečastivi. Sada su eto višom kosmičkom pravdom, koja djeluje i na lokalnom nivou, preseljeni u nepostojanje izasluženizaborav.Svojevremeno je Svetislav Ćeća Stefanović, referišući svom pretpostavljenom Aleksandru Rankoviću o toku istrage protiv nekog četničkog generala rekao da taj laže masnije od Dobrice Ćosića. Zajedničko je četničkom generalu i Dobrici Ćosiću što nikada nijesu postali pisci.
  Ima nešto zaista apsurdno kod onih koji su “jedini u posjedu istina” da Crnogoraca nikada nije bilo, a onda su 1918. došli Srbijanci i nakon okupacije ukinuli sve što je Crnu Goru činilo državom…Ukinuše dinastiju, crkvu (ako nije bila autokefalna zbog čega su je ukidali) pogaziuše ustav suverene države…Zar bi sve to bilo potrebno ako je bilo 95% Srba?
  Ko li se onda u Božićnom ustanku suprotstavio okupacionoj vlasti, upamćenoj po zvjerskim zločinima? Neće valjda biti da su ustali Srbi protiv Srba, ili su to bili oni od četnika minimizirani procenat inovjernika O svetom Savi ću samo reći da ga prepuštam vjerskoj intimi onih koji ga slave…Mogao bih dodati i još ponešto, ali neću ovom prilikom iako neđe u dubini svog bića, kao “prvosvještenik” ateističke duhovnosti slutim da ni Sveti Sava poput ovovremenih Savoičića i Savoida izjednačavao vjeru sa nacijom, a oboje sa profesijom.Njegoš bi im rekao: “laktom vjere glupost čojka mjeri…”
  Preveliki je duhovni simbol LOVĆENSKI MAUZOLEJ, kao nešto što je do sada neviđeno u svijetu. Poklon je to velikana velikanu i velikoj Crnoj Gori. Ko bi danas znao za Keopsa, egipatskog faraona, da nije njegove monumentalne piramide.Njegoš će ostati upamćen po monumentalnom poetskom djelu i po mauzoleju.Trajaće i jedno i drugo dok je Lovćena, a ovom četničkom kijametu se već nazire kraj.

  • Robinson, Mitropolija Crnogorska je bila dio Pecke Patrijasije ,poslije ukidanje Pecke Patrijasije nasilno do strane Turaka Mitropolija Crnogorska ostaje i dalje i ona je cuvar trona Peckog Patrijaha .
   Kad su se stekli istorijski uslovi ponovo su ujedinjeni 1918 a i sa ostalima Karlovacom Mitropolijom
   Eparhijom Dalmatinsko.Bukovickom kojoj pripadala Boke itd.

   Niko nista nije ukinuo nego se ujedinili. Da su je ukinuli smjenili bi Svestenstvo i Monastvo barem vise velikodostojnike po hijerarhiji.
   Kad neka nova vlast dolazi ona sve menja , u Mitropoliji Crnogorskoj svi ostaju isti svi rukopolozeni u Crnoj Gori.
   Turci su postavljali grcke Fanarijote za crkvene poglavare u SPC za vrijeme okupacije ,Komunisti takodje svoje poslusnike oni su birali crkvene poglavare a 1918 ili 1920 svi ostaju isti i svojom voljom se ujedinjuju.

   Ako neko zeli MCP autokefalnu , pa njeno svestenstvo i monastvo zajedno sa vjernicima to treba da uradi i da je Vaseljenska Patrijasija i sve ostale pomijesne crkve priznaju a ne Miras u stanici Milicije.
   Dje su rukopolozeni Mitropoliti Crnogorski pa upravo u Peckoj Patrijasiji kasnije u Karlovackoj Mitropoliji ili Petrovgradu.
   Niti jedan Karlovacki Mitropolit ili Pecki Patrijah nije rukopolozen na Cetinju a obratno da.

 3. Spominjete ,Dobricu Cosica ,Srbe i laz, zaboravili ste da je taj isti Dobrica Cosic Crnogorce smatrao elitnim Srbima.
  A kad smo vec kod istorijskih lazi Popis iz 1909 u Crnoj Gori kaze da ima 95% Srba i 5% Albanca.
  Pa neki kazu ili lazu da je to vjersko izjasnjavanje a ti isti kazu da je CPC prije 1918 bila autokefalna , pa kako onda u u Nezavisnoj CG sa autokefalnom Crnogorskom Crkvom po vjeri Srbi.

  U Zemljopisu iz tog vremena ,autori Djuro Popivic i Jovan Roganovic kaze da se u CG zive Srbi vecinom pravoslavci a ima ih i muhamenaske vjere i katolicke, kako oni mogu biti po vjeri Srbi.
  Sluzbeni jezik bio srpski da li je i to po vjeri a Crkva Crnogorska.

  Svetosavlje pa Sveti Sava je bila skolska slava u Crnoj Gori po ukazu Knjaza Danila iz 1856 i slavila se do 1946.
  Kralj Nikola je svake godine za 27 jan organizovao Svetosavski Bal na Cetinju.
  Veliki broj brastava u CG slavi Svetog Savu kao porodicnu Krsnu Slavu.
  Veliki broj imena i prezimena u CG vezan je za ime Sava, pa toponimi ,dosta Crkava i Hramova u Staroj CG nose ime Sv.Save.

  • Xxy svetosavlje je blasfemična skupina nesvojstvena Crnogorcima, a evo ste i Budvu
   zarazili nepridržavajući se mjera !
   Stari rekoše, zlo goveče, june do vijeka,
   eto Ti/vam ga đao izio xxy, sa primitivcima litijskim i kojekakvim štrigama i babetinama!

   • Zilijen, hramovi Svetog Save u CG,
    : manastir Savina (Herceg Novi), manastir Svetog Save (Savina glavica, Grbalj), hram Svetog Save u manastiru Gradište (Paštrovići), hram Svetog Save (Njeguši), hram Svetog Save (Krajni Do, Ćeklići), hram Svetog Save (Tivat), hram Svetog Save (Klinci, Luštica), hram Svetog Save (Herceg Novi), hram Svetog Save (Morinj), hram Svetog Save (Đenaši, Paštrovići), hram Svetog Save (Krstac, Paštrovići), hram Svetog Save (Frutak, Danilovgrad) i porušeni hram Svetog Save u Godinju (Crmnica).

    Podatak da se najviše hramova posvećenih prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi nalazi ne slučajno u Crnoj Gori,

    Zetsku Episkopiju je osnovao Sveti Sava 1220 na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta a u 14 vijeku Car Dusan je uzdigao na rang Mitropolije.

    Sveti Sava je bila skolska slava u Crnoj Gori po ukazu Knjaza Danila iz 1856 i slavila se do 1946.
    Kralj Nikola je svake godine za 27 jan organizovao Svetosavski Bal na Cetinju.
    Veliki broj brastava u CG slavi Svetog Savu kao porodicnu Krsnu Slavu.
    Veliki broj imena i prezimena u CG vezan je za ime Sava, pa toponimi ,dosta Crkava i Hramova u Staroj CG nose ime Sv.Save.

  • XXY zaboravio si da je taj popis rađen po ideologiji Srpske crkve koja je inače da svako bez obzira na porijeklo i naciju ako je pripadnik ili je prihvatio srpsku vjeru koja je sama po sebi jeres jer joj je najvažnija nacionalnost a Isus ukida nacionalnost u Novom Zavjetu , je proglašavala Srbinom.Samo u Grblju čije stanovništvo većinski nijesu ni Slaveni a kamoli Srbi danas imamo situaciju sa svokog koga pitate u Grbalj će reći da je Srbin,pa eto i najnoviji primjer stanovnika Grblja albanca po nacionalnosti koji je prihvatio srpsku vjeru uzeo je za slavu SV Savu ,a koliko ih je što su to napravili prije par stotina godina u Grblju.
   Druga važna stvar je da je taj popis rađen u Crnoj Gori koja je tada bila bez primorja i sjevera.

   • Stefan Prvovijencani je krsten u pravoslavnoj vjeri.
    Njegova druga zena je bila Katolkinja i nagovarala ga da predje u Katolicanstvo ali nije.
    Njegov otac Stefan Nemanja je krsten u katolickoj crkvi a miropomazan u pravoslavnoj.
    Tada jos nije bilo velike razlike jer je raskol bio koju deceniju ranije zvanicno a na terenu je to sporo islo.
    Ratsko Nemnjic Sveti Sava se odlucio za Pravoslavlje i uspio dobiti autokefalnost .
    U Grblju ima doseljenika iz Albanije ali tada u to vrijeme u sjevernoj Albaniji ,Skadru Dracu zivjeli su Srbi koje Turci i Albanci koji su sisli sa planina procerivaju.
    Ali ostalo u narodu dosli iz Albanije da ali uglavnom nisu Albanci oni nisu bjezali nego Srbi ,Grci ,Cincari Romeji itd.
    Grbalj je veliki i oni kao manji dio doseljenika uklopili se u srpsku sredinu.Da nije tako govorili bi albanski odnosno tada i nije bilo albanski nego gege i toke arhaicni jezici neevrpopskog porijekla.
    Isto kao nedavno sa Kosova ,doseljenici nisu Albanci ili Kosovari po nacionalnosti nego procerani Srbi a za 100 godina neko ce reci Kosovari dosli.
    Pogledaj u Grblju koliko ima prezimena sto cudno zvice a koliko cisto srpskih pa uporedi , vrlo malo ovih nesrpskih .
    U Boki su uglavnom na pravoslavnim Crkvama dogradjivani katolicki oltari.
    Imas primjer u Risnu samo zbog jedne katolicke porodice kojaje sljegla iz brda i primila Katolicanstvo od Mlecana oni naredili da Crkva sluzi i za jedne i druge.Ponavljam samo jedna porodica mjestana Katolika a svi ostali Pravoslavci i moralo se nijima dograditi oltar i dati na koriscenje.

 4. “Vrhovni princip u nekadašnjoj Crnoj Gori, i ne samo u crkvenim krugovima bila je riječ, kao zalog ljudskosti! Inkorporiranjem Srpske crkve osnovni njihov nacionalni interes je postala laž,”

  Sretene ,potpuno isti Svestenici ,Monasi i vjernici bili su prije 1918 i poslije.Svi su bili rukopolozeni za vrijeme knjazevine /kraljevine CG. Niti jedan nije zamjenjen ni proceran niti novi doveden.
  Do 1920 Mitropolit je bio Mitrofan Ban ,Grbljanin izvanjac (Grbalj, Austrougarska) a poslije njegove smrti dolazi Gavrilo Dozic Moracanin.

  Dok recimo u II sv ratu i kasnije cg komusti su od 200 svestenika u CG pobili 180 a u crkve uvodili stoku i pretvarali u stalei magazine.Kad je Amfilohije dosao 1990-te zatekao je 20 tak Svestenika i porusene crkve.

  Dje su bili vjernici i Svestenstvo CPC ,sto nisu za vrijeme Tita iskoristili mrznju komunista prema SPC kao u Makedoniji i tazili CPC.Nije ih nidje ni bilo, Miras je tada bio veliki Srbin.

  • XXY vjernici većina njih i sveštenstvo SPC su bili komunisti a ovi drugi ne svi komunistički špijuni zajedno sa Patrijarhom da ne spominjem kojim znaš ti to dobro.
   Nikoga u Srpske crkve nije bilo na liturgije mogao si na prste prebrojat do 1991.godine a onda dolaskom Amfilohija budi se neman zvana mržnja i proklinjanje a tu je bio i nesretni građanski rat i probudila se neman.
   Izbacuju se katolički oltari u dvooltarske Pravoslavne crkve….djeca se tjeraju iz crkava SPC čiji roditelji nisu pravoslavci…
   Zapamti XXY ovo dobro sad ;
   Da je kojim slučajem Katedrala SV Tripuna u rukama SPC ne daj Bože ,znaš kada bi bili obredi
   kađenja mošti ili moći SV Tripuna sa pravoslavnim i rimokatoličkim vjernicima
   BILI BI UKINUTI ODAVNO A POSEBNO OD 1991.godine Zapamti ovo dobro što sam ti napisao.

   • Sveti Tripun je svetac iz vremena zajednickog Hriscanstva iz istocnog Romejskog Carstva (Vizantije).
    Pravoslavni Srbi ga isto slave kao Sv.Trifuna.
    Pravoslavnih Crkava sa imenom Sv.Tripuna ima dosta na Balkanu a Katolicka samo ta jedna u Kotoru.
    Kad vec spominjes Devedeste i sta bi bilo da je bilo, a evo jedan slucaj koji je bio i Gradiosnici ,Bogdasicima ,
    mjestani su cistili katolicku crkvu i strugali zidove od starog kreca da bi je ponovo okrecili i pojavile se freske nisu znali o cemu se radi i javili nadleznom zupnom svesteniku u Kotoru i on je dosao i ustanovio da su to srednjevjekovne pravoslavne freske iz vremena Nemnjica , brze bolje su se organizovali i to otukli preko noci da se ne sazna da su tu pravoslavne freske.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].