Crnogorski jezik i FCJK će nadživjeti sve sadašnje i buduće vlade

1
Ivana Đukić

Piše Ivana Đukić

Na śednici – na kojoj su razmatrane informacije o statusu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost o primjeni instituta privremenog finansiranja, gospođa Jelušić, kroz svoje izlaganje, pa ne čak ni implicitno, šalje poruku: ,,Nijesmo mi otvarali FCJK, nećemo zatvarati, izdićemo se iznad” (za vrijeme Čirgićevog fizičkog prisustva, putem medija, poslata poruka vlastitom biračkom tijelu, i kolaboracionistima u vladi). Prosto da čovjek ne zna što joj bi, da podrži? Znam! Zato što je izglasala  Zakon o slobodi vjeroispovjesti, a rekla je da neće, pa sad svom biračkm tijelu mora nečim da se dodvori. Važno je da se masa ne talasa. Na toj śednici, iako više nego obavezna da bude, jer je i izazvala situaciju zbog koje je pomenuta śednica nužno i organizovana, gospođica Bratić, nije našla ni trenutak vremena. Umjesto nje, pojavio se uvaženi i cijenjeni profesor Koprivica, koji je objasnio da je u potpunosti bilo nepotrebno organizovati śednicu, i da je u pitanju ,,nesporazum”, da se prof. dr Adnan Čirgić ,,nepotrebno uzrujao”. U toku razgovora je iznio i Čirgićev citat: ,,Naši su lingvisti takvi kakvi jesu i u tome je naša tragedija.” Ovaj citat je iz emisije ,,Načisto” – sa Tatjanom Bečanović, a glasi: ,,Naši lingvisti su takvi kakvi jesu i TO je naša tragedija”, aludirajući, pritom, na politikantsvo lingvista, kao takvih, a ne na njihovu nestručnost, kako se može zaključiti iz Koprivičinog komentara. Ovakva vrsta zamjene teze je vrlo opasna, i jako mi je, na ličnom planu, kao čovjeku, žao što sam to morala da čujem.

U jučerašnjem nastupu, gospođica Bratić, koja se konačno pojavljuje u javnosti, nakon toliko vremena, (pored neizmirene rate za mjesec mart, prema Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, na Cetinju) i napominje da ,,gašenje” znači da je paljenje prethodilo tome (čudo kako podsvijest uvijek progovori). Optužbe koje je imala, pored obrazovnog, i izdavačke funkcije Fakulteta su upućene na adrese:

  • Čovjeka koji je uveden u englesku enciklopediju, zbog svojih zasluga, veličanstvenog gospodina akademika Vukića Pulevića,
  • zatim čovjeka prof. akademika, dr Milorada Nikčevića, koji je napisao trotomnu istoriju crnogorske književnosti (što je naravno, problem, jer je objelodanio da ona postoji), i
  • izdanja kojim se uvažava i poštuje nacionalna manjina i njihova kultura.

Iz svega zajedno ne mogu, a da ne izvedem zaključak kako je gospodin Nikola Vukčević, dao otkaz na funkciju sekretara Ministarstva kulture, jer je (a na osnovu obrazloženja koje je iznio u pisanoj formi), prije nego je i počeo, usljed spoznaje da će se umjesto obavljanja funkcije koje kultura sobom podrazumijeva, morati, tim novonastalim uspostavljenjima biti najamni radnik, kome je funkcija da se bavi nazovirevizijom.

Da li vi, toliko zaneseni idejom o svojoj efikasnosti, zaista nastojite da ,,raskrinkate” sve one fakte, koji postoje i bez vas?! Da li poimanje istorije i funkcionalnog jezika u Crnoj Gori, ukjučujući prikupljanje njegove građe i analize iste, će ostati i biti DRUGAČIJE, UKOLIKKO GA DRUGAČIJE IMENUJETE?! Sektor nauke, unutar 4-dimenzionane strukture nespojivih resora, sakriven, mnogostruko važan za crnogorsko društvo, i njegov razvoj, je li obratio pažnju na neophodnost svrsishodnosti svog postojanja?! Jako mi je bitno da primjetim i u fokus stavim Vašu, gospođice Bratić, između ostalih, i ovu izjavu:  ,,Ova vlada je najbolja koju ste imali.” Vi ste najbolja vlada, koju smo mi imali?! Kao lingvista, univerzanog karaktera, morali ste uočiti distinkciju: mi-vi, kojom ste se, između ostalog, i samoj sebi obratili, jer i Vi ste dio tog naroda, kojim vladate, ili?! U ovoj, kao i u svakoj drugoj rečenici, primjetne su neizostavne Frojdove omaške, i ja Vam toplo savjetujem, da ukoliko su Vas već savjetovali da volite Crnu Goru, za Vaše sopstveno dobro, onda to radite bez eksplikacija, jer bih, PRILIČNO LASCIVNI LAPSUS ,,CRNA GOLA” MOGLA DA PROTUMAČIM, KRAJNJE KAKO NE TREBA.

Nakon komentara o Pulevićevom nekompetentnom djelanju unutar izdavačke djelatnosti u FCJK, možemo još samo očekivati revizirane uslov(lje)ne neoPavlovljene reflekse, iz Hakslijevog ,,Vrlog novog svijeta”, odnosno, mržnje botanike i knjiga, bez ikakvog realnog razloga.

A, da, da ne zaboravim, Vaša uposlenica, gospođa Rajka Glušica, sa svim pravnim referencama koje ima za mjesto direktora Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, ima neđe, takođe, napisan i Pravopis crnogorskog jezika, ,,koji stoji u fioci”, i koji do sad nije mogao nikako da izađe ,,na viđelo”, zbog bivše vlasti.

Da je podśetim, ova vlast, kojoj i sama pripada, bi sigurno, što prije, neizrecivo brzo, procesuirala u štampu, ukoliko bi im ga ponudila.

To kapitalno djelo bi svakoga, a posebnu stručnu javnost, vrlo interesovalo da vidi.     Naravno, jedan od preduslova da knjiga uopšte bude objavjena, je da je prethodno bude napisana, što predstavlja jako nezgodan faktor.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]