Crnogorski PEN centar: Crna Gora sve dublje tone u mrak etnonacionalizma, klerofašizma i šovinizma

1

 

SAOPŠTENJE CRNOGORSKOGA PEN CENTRA POVODOM ŠOVINISTIČKOGA INCIDENTA U PLJEVLJIMA

Crna Gora sve dublje tone u mrak etnonacionalizma, klerofašizma i šovinizma. Najnoviji događaj u Pljevljima potvrđuje da Vlada Crne Gore ne samo što ne suzbija opasne društvene pojave već ih podstiče. Skandalozno šovinističko skandiranje o probuđenoj Srpskoj Sparti i primitivno etiketiranje nepravoslavnoga stanovništva otvorilo je oči svima koji su imali dilemu što se dešavalo na śeveru Crne Gore neposredno nakon posljednjih izbora. Kontinuitet nasilničkoga ponašanja prema pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice, nakon prijetnji progonima i pogromima, manifestovao se i ultimatumom da u Pljevljima najvišu policijsku dužnost ne može obavljati pripadnik nepravoslavne populacije!?

Ovaj sramni ultimatum dobio je svoju formalnu potvrdu saopštenjem za javnost Nove srpske demokratije, Demokrata, Demokratske narodne partije i Pokreta za Pljevlja, u kojem se s pozivom na „dvotrećinsku volju građana Pljevalja pa i Bošnjaka“ očigledni šovinistički akt pokušava zamaskirati klasično revanšističkim porukama. Ne manje zabrinjava i saopštenje Građanskoga pokreta URA koji je formalno osudio „svaki vid šovinizma i ekstremizma“, ali je tu svoju osudu do te mjere relativizovao, adresirajući te pojave isključivo na račun bivše vlasti, da je svojom porukom zapravo ohrabrio sva eventualna buduća razbuktavanja šovinističkih strasti. Nosioci izvršne vlasti moraju da shvate da od decembra 2020. nose glavni teret odgovornosti za mir i bezbjednost u Crnoj Gori te da je upravo njihovim postupanjem, relativizovanjem i zataškavanjem ekstremizma, prijetnjama s najviših pozicija poput one da „pola Crne Gore“ ne spava suočena s rukom pravde te nizom odluka uperenih protiv građanskoga karaktera Crne Gore došlo do raspirivanja podjela i narušavanja bezbjednosti u Crnoj Gori. Odluke koje su u proteklih nekoliko mjeseci donošene bez ustavnoga i zakonskoga osnova, izvan institucija sistema, a dobrim dijelom i izvan Crne Gore, pokušaji izbornoga i nacionalnoga inženjeringa, promocija revanšizma i sile te katastrofalna ekonomska i zdravstvena politika doveli su crnogorsko društvo u opasnu zonu međunacionalnih trvenja i dramatičnih socijalnih tenzija.

Događaji u Pljevljima, izlivi mržnje i šovinistički zahtjevi i parole, podržani od svih političkih konstituenata crnogorske vlasti, moraju biti upozorenje za sve crnogorske građane. Politici fašizacije društva građanska, multietnička i sekularna Crna Gora mora odlučno stati na put!

Cetinje, 20. 4. 2021.

1 KOMENTAR

  1. MOLIM “CRNOGORSKI PEN CENTAR”-DA NAM OBJAVI (OSVJEŽI-OŽIVI PAMĆEJE”)”JEDAN DO DVA” SVOJA NAPISA-NA OVE TEME…IZ DOBA VLADANJA CRNOM GOROM “ČUDESNO POVIJESNOG -“ČETVOROPREGA 4M”omir MILOŠEVIĆ I Milo MAROVIĆ-PIONI RI -KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA U PERIODU 1989-2O2O GODINE..ZAKLJUČNO DO 3O.AVGUSTA-2O2O-GODINE..POTONJIH IZBORA-KOJI SU NAM PODARILI “NOVU RAZVOJNU FILOSOFIJU”-AJMO TE DE..”SJAŠI MURTA-DA UZJAŠE KURTA”…”GLEDAJUĆI SEBE U ZRCALO”(Njegoš)..?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]