Crnogorski pokret: kako je Državno tužilaštvo odgovorilo, bolje da nije

0

Crnogorski pokret je podnio 30. maja 2018.godine Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorica protiv Srpske Pravoslavne Crkve – Mitropolije crnogorsko-primorske zbog krivičnog djela oštećenja kulturnog dobra, odnosno, zbog izgradnje objekta, bez dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u dvorištu manastira “Dajbabe”, koji je zaštićen Zakonom o zaštiti kulturnih dobara kao kulturno dobro trajnog istorijskog, umjetničkog i arhitentonskog značaja. Zakon štiti bez obzira u čijem je vlasništvu zaštićeno dobro – državnom ili privatnom!

Državnom tužilaštvu je, dakle, trebalo čitavih godinu i pet mjeseci da lakonski odgovori na našu tužbu. A kako je odgovorilo, bolje da nije ni odgovaralo. Jeste da smo kvalifikovani kao volovi, kopilad, lažni ljudi, ljudi bez stida, uz blagoslov crnogorskog tužilaštva, ali makar zaslužujemo trunku poštovanja od državnog organa kojeg svi plaćamo, a koji, izgleda, nije još izašao iz „vunenih“ vremena. A evo i zašto. U odgovoru državnog tužioca, Miroslava Turkovića, koji nam je poslat tek 15. oktobra 2019, odbijeni smo bez ikakvog obrazloženja. Po sistemu – kušuj stoko, tj. volovi.

Iako smo podnijeli fotografije iz kojih se vidi da je unutar zidina manastira Dajbabe podignut kičasti objekat koji nema nikakve veze sa arhitekturom ovih prostora, a i da ima, u svim državama zemljine kugle nije moguće graditi bilo što unutar zaštićenog kulturnog dobra, posebno ne bez dozvole odgovarajuće državnog organa. To čak i svaki vo zna.

Npr, zbog divlje gradnje UNESKO namjerava da izbriše srpske manastire, Sopoćane i Stari Ras, sa svoje liste, iako se objekti divlje gradnje nalaze stotinama metara udaljeni od njih. Zamislite samo što bi bilo da su građeni uz manastire? Ali, to u Srbiji vlast ne bi dozvolila da se radi sa manastirima iz XIII stoljeća! SPC u Srbiji nijedan objekat pod zaštitom države niti obnavlja, niti vrši bilo kakve intervencije bez odgovarajućih dozvola i elaborata države! Zato u Crnoj Gori radi što joj je volja!

Ako je Zakon izričit da je nedozvoljeno bilo kakvo oštećenje zaštićenog kulturnog dobra i ako propisuje način na koji se jedino može intervenisati na zaštićenom kulturnom dobru, zar je zaista teško utvrditi činjenice u ovom slučaju? Zar neko ko vrši funkciju državnog tužioca i ko bi trebalo da ima završen pravni fakultet ne zna da je dužan, prvo da poštuje zakon, a drugo da u odgovoru na podnijeti tužbeni zahtjev obrazloži razloge zašto smatra da zakon nije prekršen, u slučaju da je odbijen? Ili državni tužilac smatra da nijesmo vrijedni da nam obrazlaže išta?

Ako su, pak, pojedini državni tužioci poklonici SPC i Amfilohija Radovića, molimo ih da tu svoju privrženost ispoljavaju nakon radnog vremena, a da u toku radnog vremena štite zakone države Crne Gore. U ovom slučaju se ne radi o bezazlenom prestupu, za krivično djelo  oštećenja, uništenja kulturnog dobra, predviđena je kazna zatvorom od jedne do osam godina.(član Član 253a, stav 1, Krivičnog zakonika Crne Gore). Tim prije što su Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturnih dobara, gradnju u manastirskoj porti manastira Dajbabe definisali kao nezakonitu i neprihvatljivu. Mora da nijesu ni oni dovoljan autoritet za pomenutog državnog tužioca?

Da ne pominjemo da smo takođe tražili da se sudski utvrdi na osnovu kojih vlasničkih dokumenta je manastir Dajbabe upisan na MCP? Valjda je Velibor Džomić inkorporirao novu pravnu kategoriju u pravosuđe Crne Gore da je sve crkveno – vlasništvo SPC.? Najavljeno je usvajanje Nacrta zakona o slobodi vjeroispovjesti pa se pitamo koje to pravosuđe će primjenjivati taj zakon ako nemaju elementarne predstave kako se utvrđuje vlasništvo nad nekretninama i pokretnim dobrima, kad tolerišu poklanjanje na bazi ničega, ili nečije samovolje, državne imovine organizaciji iz druge zemlje, koja čak nije ni registrovana u Crnoj Gori.

Odavno je jasno da državno tužilaštvo Crne Gore ima ozbiljne probleme i da ne vrši u potpunosti svoju funkciju na ustavom propisan način. Veliki broj građana Crne Gore smatra da je ono pod političkim uticajem, a to nikako nije dobra percepcija za atmosferu poštovanja zakona i izbjegavanje nelegalnih aktivnosti. Selektivna pravda nije pravda i ona nije instrument odvraćanja od kriminalnih aktivnosti, već povod za koruptivne radnje. Mi, pak, nijesmo sigurni da se ne radi i o opstrukciji administracije u kojoj rade kadrovi iz devedestih godina i koji još uvijek vode politku iz tih vremena. Očigledno je da je u pravosuđu Crne Gore potrebno izvršiti lustraciju i, unutar samog pravosuđa, raščistiti sa kadrovima koji svoje odluke ne donose na zakonom propisan način i na neprikosnovenim činjenicama, kaže se u saopštenju Crnogorskog pokreta dostavljenog Skala radiju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].