Crnogorski pokret organizuje skup u hotelu “Ramada”

18

Crnogorski pokret pripremio je inicijativu kojom traži od crnogorskih i srpskih vlasti da osnuju komisiju koja će se baviti obračunom i nadoknadom štete Crnoj Gori koja je uzrokavana „neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svjetskom ratu i aneksijom 1918″.

Inicijativu će uputiti predsjednicima države, vlada i skupština Crne Gore i Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti i Matici srpskoj.

U dokumentu koji će Crnogorski pokret javnosti predstaviti u srijedu u Podgorici, u hotelu „Ramada“, navodi se, pored ostalog, da se smatraju „pozvanim i obaveznim da pokrenu proces“ koji treba da dovrši posebna, nezavisna stručna komisija.

– Naša zemlja, nasljednica oštećene kraljevine, potonje socijalističke Republike Crne Gore, takvome dokumentu treba da da snagu državnoga akta, i zatraži naplatu i nadoknadu obračunatih šteta, od države Srbije, nasljednice onih adresa u Srbiji, koje su ih i uzrokovale.

Od države Srbije očekujemo da članstvom u takvoj komisiji da doprinos utvrđivanju njenih razmjera i ukupnoga iznosa– navodi se u inicijativi Crnogorskog pokreta kojom se predlaže potpisivanje memoranduma o štetama.

Neprijateljski odnos Srbije prema Crnoj Gori tokom Prvoga svjetskoga rata i brutalni, zločinački i nezakoniti akt aneksije, kako ističu, prouzrokovao je velike nesreće Crnoj Gori.

– Tek nakon sređenih međusobnih računa, koji su iz toga proishodili i proishode, stekli bi se uslovi da se uspostavi međusobno povjerenje, konačno razoreno aneksijom 1918. Ukoliko se visoke adrese iz Srbije i Crne Gore ne odazovu ovoj inicijativi, Crnogorski pokret će podstaći osnivanje takve nezavisne komisije, i podržavati njen rad, koji je u interesu obje države – izričiti su u ovoj organizaciji.

Podsjećaju da su srpske trupe 1918. okupirale Crnu Goru, silom oružja ukinule ustavni predak i izvršile aneksiju zemlje.

– Akti na kojima se temeljilo njihovo djelovanje, djelovanje Privremenoga centralnoga odbora, Izvršnoga odbora i po kojima je odlučivala takozvana Velika narodna skupština su nezakoniti i donešeni su od nezakonitih organa koje nije poznavao ustavni poredak Crne Gore. Kao takvi su ništavni, a posljedice podložne reviziji, i s njom u vezi utvrđivanju šteta nastalih iz takvih akata – saopštili su oni.

Podsjećaju da je u Prvom svjetskom ratu Crna Gora izgubila 63.000 stanovnika, ili 25 odsto cjelokupnog stanovništva.

– Pred sami kraj rata, u oktobru 1918. predsjednik srpske Vlade Nikola Pašić, izdaoje naredbu ministru vojske, kojom mu naređuje da ne časi, nego da organizuje snage, sa zadatkom da prodru u Crnu Goru, dignu narod, proćeraju Austorugarsku vojsku i proglasi sjedinjenje sa Srbijom. Na temelju toga naređenja formirana je jedinica za prodor u Crnu Goru – navodi se u inicijativi.

Podsjeća se da su samoorganizovane crnogorske jedinice, prije ulaska srpskih trupa, već bile oslobodile teritoriju Crne Gore od austrougarske okupacije, a da je posljednji austrougarski vojnik napuštio zemlju 4. novembra 1918.

Ukazuju i na činjenicu da je „povratak kralja i Vlade iz egzilami uspostavljanje redovnog poretka u zemlji, spriječeno, takođe, silom okupacione srpske vojske“.

Crnogorski pokret u inicijativi hronološki navodi i finansijske štete koje je naša državam pretrpjela nakon aneksije.

– Aneksija je provocirala građanski rat koji je prouzrokovao smrt hiljada lica, tokom koga je popaljeno više stotina kuća, s dalekosežnim posljedicama koje u nepravilnim razmacima, do danas, izazivaju sporove, sukobe i destabilizuju političke prilike na način koji ne dozvoljava zemlji da se uredi u političkom, ekonomskom, privrednom i svakom drugom smislu– upozorili su oni.

  Na skupu će se usvojiti:

I N I C I J A T I V A

                              ZA OSNIVANJE KOMISIJE

       za obračun i nadoknadu šteta Crnoj Gori uzrokovanim     

      neprijateljskim odnosom Srbije u Prvome svjetskome ratu

                                   i aneksijom 1918. godine

                                                                i

                                        MEMORANDUM O ŠTETAMA

 

2.          DEKLARACIJA

                                                                      O

          RJEŠAVANJU STATUSA CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

         UKIDANJEM ALEKSANDROVOGA AKTA O UJEDINJENJU CRKAVA

                                                             I

          HITNOM DONOŠENJU ZAKONU O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI

   KOJI ČLANOM 52 UZAKONJUJE OTETU CRKVENU IMOVINU NA DRŽAVU

 

3.         I N I C I J A T I V A

                                                               ZA

DONOŠENJE ZAKONA KOJI ZABRANJUJE VELIČANJE DATUMA I DOGAĐAJA IZ CRNOGORSKE PROŠLOSTI, I LICA POVEZANIH S NJIMA, ZA KOJE SE VEZUJE SLOM  DRŽAVNE NEZAVISNOSTI I SARADNJA S OKUPATORIMA, I DA SE IZVRŠI PRIJENOS ZEMNIH OSTATAKA ČLANOVA DINASTIJE PETROVIĆ IZ INOSTRANSTVA NA CETINJE

CRNOGORSKI POKRET

18 KOMENTARI

 1. 3. I N I C I J A T I V A

  ZA

  DONOŠENJE ZAKONA KOJI ZABRANJUJE VELIČANJE DATUMA I DOGAĐAJA IZ CRNOGORSKE PROŠLOSTI, I LICA POVEZANIH S NJIMA, ZA KOJE SE VEZUJE SLOM DRŽAVNE NEZAVISNOSTI I SARADNJA S OKUPATORIMA, I DA SE IZVRŠI PRIJENOS ZEMNIH OSTATAKA ČLANOVA DINASTIJE PETROVIĆ IZ INOSTRANSTVA NA CETINJE

  CRNOGORSKI POKRET
  ————————————————————-

  Narod Boke Kotorske danas treba da pokrene masovnu INICIJATIVU, da je svako veličanje “Božićne pobune”, 6.januara 1919. – KRIVIČNO DJELO!
  Da je Božićna pobuna uspjela, i da je zamisao Italije ostvarena, djelovi Primorja koji su do tada bili pod Austro-Ugarskom okupacijpm, potpali bi pod novom okupacijom Kraljevine Italije.(!)
  Licemjerno i farsično krijete od širokog kruga građana Crne Gore tu nepobitnu istorijsku okolnost i činjenicu.
  Uživajte u svojoj farsi i glorifikovanju Krsta Zrnova!

  • Nepotpisani lazov i anticrnogorac!
   Crna Gora je i Boka, cijela uvijek bila!
   Ne izmisljaj blesonjo, kad ni knjige ne citas!

 2. Da nije bilo kako je bilo 1918 Boka bi sa ostatkom austrougarske teritorije bila podjeljena izmedju Sila Pobjednica Italije i Srbije s tim sto bi i nesto Hrvatske i Slovenije pripalo Austriji i Madjarskoj.
  Dalmaciju bi podjelili Srbija i Italija ,Boka do pola Dalmacije bi bila srpska neki otoci Istra Krk itd i ostatak Dalmacije Italiji ,BiH Srbiji i istocna Slavonija a ostaci podjeljeni izmedju Madjarske i Austrije ,po Londonskom sporazumu.(pogledajte hrvatskog istoricara Tvrtka Jakovinu).
  Crna Gora i sve da nije kapitulira 1916 ne znaci da bi dobila Boku a ovako malo po malo ostade Boka u Crnoj Gori.
  Tako da se CG Pokret nema sto zaliti na 1918 kad je rijec o Boki a ni kad je rijec o Crnoj Gori jer je i to bila teritorija Austro-ugarske od 1916.
  Na Pgd Skupstini Bokelji nisu ucestvovali jer se tada odlucivalo o Crnoj Gori po granicama iz 1914.
  Samim tim logicno Boka je je usla u Kraljevinu SHS mimo Crne Gore.

 3. Blago je reći da je sramotno i nacionalno-izdajničko veličanje tzv. “Božićne pobune”. Čak su i teve seriju snimili o toj izdaji. To ova strančica uzima kao glavnu temu i moto svog stranačkog djelovanja.
  Ćute i kriju od neukih ljudi (a takvih je, nažalost, ogroman broj) da je “Božićna pobuna” inspirisana i debelo finansirana od strane Kraljevine Italije. Licemjerno su IZDAJU prikazivali kao borbu za Nezavisnu Crnu Goru i povratak odbjeglog kralja.
  Bila bi to “nezavisna” Crna Gora, ali bez Boke i Primorja u onim granicama koje je Austrija kontrolisala 104 godine. “Božićna pobuna” je narodu Boke i Paštrovića pripremala, poslije sloma Austrije, novi jaram i novog okupatora – Kraljevinu Italiju.
  Opet bi, nakon 500 godina u kontinuitetu, ovdje bio službeni jezik – italijanski.
  Zato je najbolje da ućutite i ne veličate pokušaj veleizdaje!

  Treba da se zastidite, bar od onih malobrojnih koji makar nešto znaju o istoriji XX vijeka na ovim prostorima.
  Bila je to opasna akcija da italijanske trupe uđu u Cetinje, proglase Crnu Goru za svoj protektorat, a Boku Kotorsku i Paštroviće, do Kufina, pripoje
  Kraljevini Itliji.
  Upravo kako se odvijalo 17. aprila 1941. i 12. jula iste Godine gospodnje.

  • Ajd’ ne orgijaj zgaijo velikosrpska,
   gnjio izdajnicka i fukaro cetnicka!
   Crna Gora je ovdje, u Boki i Kotoru.
   Pecinski stvore nacionalisticki, Ti bi
   opet kuce palio i tudje vratove dobacao, umukni funjaro od nikogovica
   i nesoja skriparskog.
   Za Takve je Bogdanov kraj, Jusovaca,
   Trojica, Mokra ploca i Vrtijeljka!

 4. ..veliki i neprevaziđeni Boro Milovanov Krivokapić..poznati ANTIFAŠISTA i JUGOSLOVEN..koji je počesto pisao o okupatorima i njegovim “našim vrlim” domaćim slugama-izdajnicima”..kao na primjer o Pavlu Đurišiću-Sekuli Drljeviću-Krstu Zrnovome Popoviću..i ostalim “tvorcima ND UstaškoČetničkoZelenaške MNE…na petrovdan zastiđa.12.jula.1941 godne-na Cetnje pod kotule Pircia Birolia,fašističkog generala i guvernera te iste SRAMOTNICE..MNE-viva vero montenegro…?

   • …no vaša Ablejalica-kontrarevolucija..godina 1989… izvedena na staru srpsku godinu iz ulice “Bižanta”-staroga grada…za spas srpstva i kosova…?!!!

     • ..dragi Kastio u tvom uživanju-e me po bebinoj g.zi jezikom miluješ-uz upotrebu “Pavlovićeve kreme”-da se zaštitim od infekcije-tvojega šporkoga jezika..!

 5. “… za obračun i nadoknadu šteta Crnoj Gori uzrokovanim
  neprijateljskim odnosom Srbije u Prvome svjetskome ratu …” (!)

  Šta ovim srbofobima neće padnuti na pamet…?!
  A samo kad bi Srbija tražila da joj vratite ono
  što vam je dala nakon zemljotresa 1979.,
  ni vaši unuci ne bi mogli vratiti.
  Šta još imate smisliti protiv Srbije?

  • …jer su sve Republike odndašnje SFRJ odvajale ne “karitad”…nego ozakonjeno izdvajanje.. iz njihovih godišnjih dohodaka-za obnovu porušene Crne Gore u zemljotresu 1979 godine…Dakle-sve po diktatu -volji i želji Druga TITA…!
   I na ultimu od utime-jel moguće da u Crnoj Gori-današnjoj postoje samo “srbofobi”-a da nema drugih..potomaka i drugog “pašeg fobiranja”-po zvjersko nacional šofinčkim..normama provjerenim u pasanim ratovima i prije i poslije “Veljega rata”…?

   • Evo stizu i novi zakoni za
    pecinske nacionaliste i soviniste.
    Napokon da se krene, a i odstetu da plate za pljacku i pobijene 1918. god.

    • …1919/1929 ili 1941/1945 ili ,možda, za ove tvoje iz 1988/1999 pa do dana danjega..gospon Ranko_BAZDen..Jerbo vas ima tri vrste…ŠARŽE-vonjave uz pitance..a od koje BJEŠE ti Ranko_BAZDen?

     • Titov i Jordanov, UDARNO Jugoslovenski.
      Ostadoh Titov, a Jole je ODSTUPIO, ali ne sa Przagna !
      Cera Jole vuka manitog sa
      nacionalisticko-sovinistickom zgadijom, vuka manitoga.
      Ni do repa mu ne dodje.
      Fali on korbac “Dragog” Jovanovica !

 6. Tako je, idemo napred!
  Placanje u naturi, zitom i sl. ne dolazi u obzir.
  Neka malo ocople svoje zlatne rezerve.
  Da vrnu sto su nam djedovima oglodali!
  Svaku paru i ono od ispod duseka da vrnu sa kamatama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]