Crnogorski pokret podnio krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve

13
Crnogorski pokret

Crnogorski pokret podnosi krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve, parohije ulcinjske, zbog krivičnoga djela iz člana 9 stav 1 i člana 13 stav 4 Zakona o zaštiti kulturnih dobara CG, odnosno, devastacije memorijalnoga kompleksa crkve Svetoga Nikolaja na Meterizima, u Ulcinju.

Srpska Pravoslavna Crkva, parohija ulcinjska, vrši protivzakonite građevinske radove  na zakonom zaštićenome memorijalnome kompleksu, u dvorištu crkve Svetoga Nikolaja, u Ulcinju, na Meterizima, uništavajući maslinjak koji ima istorijsku i simboličnu vrijednost. Naime, crkva Sv. Nikolaja je obnovljena 1890. godine na temeljima stare crkve i posvećena je poginulima za oslobođenje Ulcinja od Turaka 1978. godine. U njenom dvorištu je za svakog poginulog oslobodioca posađena jedna maslina. Sječom tih maslina od strane SPC oskrnavljena je njihova herojska pogibija i izvršen najbesramniji zločin nad njihovom žrtvom, na śećanje njihovih porodica i, konačno, nad svijetlim trenucima herojske, slobodarske, crnogorske istorije.

Po riječima protojereja ulcinjskoga, Siniše Smiljića, izrečenih na TV Teuta ( http://tvteuta.me/spc-ulcinj-uskoro-svetosavska-sala-u-okviru-crkvene-zajednice/?lang=sr ) maslinjak u dvorištu je pośečen kako bi se na njegovo mjesto podigla svetosavska dvorana. Samim tim se potvrđuje ono što godinama upozoravamo državne organe, da se od strane SPC zatire crnogorska istorija, uništavaju kulturni spomenici od prvorazrednog značaja, zaštićeni kao kulturno dobro od strane države, da bi se nasilno utemeljilo u Crnoj Gori svetosavlje, ideologija za koju poznati sociolog religije, Mirko Đorđević, kaže da je nastala “uoči četrdesetih godina prošlog veka”, i da su je stvorili “nacionalisti, za svoje političke potrebe, posebno Nikolaj Velimirović, koji je 1937. godine održao čuveno predavanje na Kolarcu,  pod naslovom Nacionalizam Svetog Save “.  Drvo života, kako nazivaju maslinu, koje simbolizuje slobodarsku borbu crnogorskog naroda i posthumni život onih koji su poginuli u borbi za slobodu Crne Gore, kriminalno se siječe i zaliva svetosavskim betonom. Iskreno se nadamo da će i oni koji tvrde da je cilj SPC obnavljanje sakralnih objekata, shvatiti veličinu zločina učinjenih sječom maslina, kao i pravi cilj mijenjanja izgleda istorijske zaostavštine Crne Gore i nepoštovanja njene tradicije.

Crnogorski pokret i njegovi članovi po ko zna koji put upozoravaju crnogorsku javnost i državne organe na nedopustivu devastaciju crnogorskog kulturnog naslijeđa od strane eparhija SPC u Crnoj Gori. Crnogorsko pravosuđe ne smije zastupati princip oportunosti i nekakvih „opštih“ ili „političkih“ interesa, njegova je obaveza da dosljedno primjenjuje zakone Crne Gore i sankcioniše svako nezakonito ponašanje. Crnogorski pokret će stalno ukazivati na kršenje zakona i podnositi krivične prijave i na taj način ogoliti ko radi u interesu države i zakonitosti, a ko ne, tražeći odgovornost nadležnih.

Crnogorski pokret takođe upozorava sve one firme koje učestvuju u izvođenju radova ili vršenju djelatnosti za koje ne postoji saglasnost odgovarajućih državnih organa, da snose suodgovornost i da će takođe biti predmet krivičnih prijava Crnogorskog pokreta. Krajnje je vrijeme da se stane na put hajdučiji i bezakonju! Voljeli bismo da to bude urađeno u okviru  organa države Crne Gore, jer je to naš prevashodni interes, ali se nećemo libiti da potražimo i međunarodnu pravdu, kaže se u saopštenju Crnogorskog pokreta dostavljenog Skala radiju.

13 KOMENTARI

 1. Niti jedna crkva ne bi trebala da istakne bilo koju zastavu. Dakle ja sam protiv bilo koje zastave po crkvama, pa i Crnogorske iako je ona moja i volim je najvise na svijet.

  • Uh, prosto ću doživjeti sladostrašće, kao kad čitam romane Vedrane Rudan. Naprimjer: “Ljubav na poslednji pogled”.
   Kakva božanstvena nacionalno-socio-etno-politička kombinacija: CRNOGORAC – pa još KOTORANIN!! I sve to napisano in capital letters.
   O, my God! Che stronzo!…

 2. Pitam nekoga zašto na crkvu Svetog Nikole vijori srpska zastava? Nigdje u Evropi gdje sam putovao nijesam vidio ni koju zastavu pored ili na crkvu.

  • Maki..sporo pamtiš-a brzo zaboravljaš? Kakva “srpska zastava”..? Pa to je trobojka brez grbova..sa četiri ocila…koja se viori na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve! Pa kad si kod “državnih zastava”-kako se ne pitaš-a odakle zastava ND Hrvacke na crkvi Svetoga Tripuna-koji nije hrvacki svetac-nego rimokatolički! Nota bene,koja nije hrvacke katoličke crkve(ne postoji ta crkva od travnmja 1945.godine)-nego Rimokatoličke crkve direktno pod ingerencijom Rima-a ne Zagreba..?! I ti iostali “dušebrižnici” ni slova da bačite u pasana vremena..o ovoj namjernoj “anomaliji”,koje nema nigdje u svijetu-počevši od Rima ,pa na sve strane svijeta..!? Reka bi ti na kraju-da i iuzalud putova p osvijetu-i da bi bolje bilo da nijesi..na što bi ti Njegoš reka..”budale su slijepe kod očiju-vide a zaludu vide..”?

 3. Batalite se tužb-alica..Ufatite se rabote-smanjujte ove visoke procente te bere SPC kod vjernika od preko 63% GRAĐANA CG-zbog vas “vjero prevrtnika tzv montenegrina”..evo ste stigli-skrkali se na 23 % stime kod vjernika..ko zna čiji i koji bijaste..?

  • Bravo Marta i ti konačno sebe nađe u svom zrcalu (Njegoš:”..majmun sebe gleda u zrcalo…”!)..100%!

   • Evo idiota dje se god okrenes. Zrcalo da je zivo puklo bi od muke kad mu se ti primaknes. Ne od gadnog lika nego gadosti tvoje unutrasnje! Marta tebi pozdrav.

    • Tvoje zrcalo nemere puknuti pa da si ono što nijesi-ni koliko ti prci-čovjek ! I dalje si/ste…od ljudi- nego zemlja od sunca,,,draga ..kurva džado!

 4. …upravo je smiješno da se ovi osmanlijski potomci javljaju kao tobožnji dušebrižnici za “pravdu” i očuvanje tradicije sve ne bi li skrili pravu istinu da su sa braćom turcima u ovoj svetoj srbskoj zemlji kao osmanlije do genocida u ime islamskog zla stoljećima do dan danas podlo krst i srbsko ime zatirali…

  ps
  kako prepoznati turčina nego po mržnji prema svem srbskom dakako i obratno…

  • A šta da se radui..neko vjekovno na Turčina..neko na Rimljane.neko za Nemanjiće(1189-1360)-nego na Mlečiće-Austrijane-naciste(Njemce)-fašiste(Talijane)-neko na kasapina sa Dedinja(do norme 11/14.siječnja.1989 do 22.maja.2006)..I tako u nedogled unucima je od đedova ostalo i jedne siromašice babe.koja vas je vjekovima rađala dražesni Tripko-Tripune…od plavog Dunava do plavog Jadrana?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].