Crnogorski pokret traži od Ustavnog suda da stane u odbranu države

0

NVO Crnogorski pokret javno apeluje i traži od Ustavnog suda da stane u odbranu ustavnog poretka i vrati Crnu Goru u ustavno stanje.

U toj NVO navode da je Skupština dovela u pitanje funkcionisanje ustavnog poretka Crne Gore.

“Počev od odluka Skupštine od 23. novembra prošle godine, kada se mimo ustavnih procedura ušlo u ustavnu nadležnost donošenjem Odluke o dopunama Poslovnika o radu Skupštine Crne Gore, kojima je omogućeno poslanicima učešće u radu Skupštine bez ličnog prisustva śednicama, čime su direktno prekršene odredbe člana 91. Ustava Crne Gore u kojima se imperativno zahtjeva prisustvo”, istakli su u Crnogorskom pokretu.

Oni dodaju i da su dopune Poslovnika o radu Skupštine donešene na temelju instituta vanredne situacije koji ne postoji ni u Ustavu, ni u pravnom sistemu Crne Gore.

“U Crnoj Gori nije uvedeno ni ratno, ni stanje ratne opasnosti, ni vanredno stanje, saglasno članu 132. i članu 133. Ustava, da bi se primjenjivao član 222. Poslovnika Narodne skupštine. Ne samo da je ovim aktima prekršen Ustav Crne Gore, nego se nastavilo sa daljim njegovim kršenjem kada je, sa 40 prisutnih poslanika, dakle bez kvoruma, bez kvalifikovane većine u odnosu na 81 poslanika, iz člana 83. Ustava Crne Gore, 28.XII 2020.godine održana śednica Skupštine Crne Gore na kojoj je donešeno niz akata čije je donošenje zasnovano na protivustavnoj odluci da se kvorum obezbjedi putem video veze, bez ličnog prisustva poslanika/ce, što je u direktnoj suprotnosti sa članom 91. Ustava Crne Gore. Em što je nekvalifikovana većina odlučivala o kvorumu kršeći Ustav Crne Gore, em je prekršen i Poslovnik Skupštine u članu 90, koji se bavi kvorumom, bez kojeg se ne može ni otvoriti śednica, ni donositi dnevni red, niti donositi bilo kakve odluke”, ukazali su u Crnogorskom pokretu.

To, kako su kazali, nije kraj zamješateljstvu.

“Poslanik koalicije „Crno na bijelo“ Filip Adžić podnio je neopozivu ostavku na poslaničku funkciju, koja se konstatovala na pomenutoj śednici. Pošto se o ostavci ne raspravlja niti odlučuje, ona je lični čin, time je prestala poslanička funkcija pomenutog poslanika. Za konstatovanje ostavke, po Poslovniku, nije nužna kvalifikovana većina u Skupštini jer se o njoj ne odlučuje. Na istoj śednici, bez kvoruma, dakle ilegalno, suprotno Ustavu i Poslovniku, verifikovan je mandat poslanici sa liste „Crno na bijelo“ Suadi Zoronjić. Ne samo da je bez kvoruma verifikovan mandat, već je to učinjeno bez „uvjerenja izabranom poslaniku“ koje izdaje Državna izborna komisija, saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, stav 14, čime se nezakonito ušlo u nadležnost drugog državnog organa”, rekli su u Pokretu.

Objašnjavju da je tako faktički stvorena situacija u kojoj je većina konstatovana na śednici Skupštine 4. decembra prošle godine to prestala da bude, izgubivši dva poslanička mjesta.

“Obzirom da je aktuelna Vlada Crne Gore time izgubila podršku u Skupštini Crne Gore i da nema većinsku podršku, odnosno, ima podršku samo 39 poslanika, Ustavni sud mora preuzeti obavezu i na ustavan način razriješiti postojeću situaciju. Nama se čini da je iz postojeće situacije moguće samo legalno izaći raspisivanjem novih izbora, jer bi sve drugo izazvalo posljedice koje se teško mogu sagledati, a koje sa sobom nose potencijalne opasnosti za građanski mir i ustavni poredak”, zaključili su u Crnogorskom pokretu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].