Crnoj Gori dati mjerila za zatvaranje poglavlja, države da izraze uzdržanost prema inicijativama poput Otvorenog Balkana

0

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su preporuke o Novoj strategiji proširenja

Crnoj Gori dati mjerila za zatvaranje poglavlja, države da izraze uzdržanost prema inicijativama poput Otvorenog Balkana

Rezolucija preporičuje “snažnu rezervisanost prema bilo kojoj regionalnoj, ekonomskoj inicijativi koja ne uključuje svih šest zemalja i koja nije bazirana na EU pravilima, poput Otvorenog Balkana”

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas preporuke o Novoj strategiji proširenja u kojoj su izrazili zabrinutost zbog “uporne političke krize u Crnoj Gori ali i pozvali Brisel da našoj zemlji da mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Jedan od amandmana poziva na uzdržanost kad je riječ o regionalnim inicijativama poput Otvorenog Balkana. U rezoluciji se ističe i da je vladavina prava ključna za proces evropskih integracija u Crnoj Gori te da zakonodavstvo zemlje mora biti u potpunosti usklađeno sa njenim Ustavom.

– Crnoj Gori, koja se smatra predvodnikom u procesu pridruživanja EU, treba dati završna mjerila za pregovaračka poglavlja kako bi se ubrzalo pristupanje zemlje – navodi se u dokumentu čiji je autor europoslanik Tonino Picula.

Evropska unija, prema dokumentu, mora nastaviti da ohrabruje i podržava ubrazavanje pristupanja Crne Gore kao vodeće u procesu pregovora i da pomogne državi u ispunjavanju neophodnih uslova.

EP je izrazio zabrinutost zbog “konzistentne političke krize u Crnoj Gori koja je već imala negativne posljedice za evropski put zemlje”.

Poziva se i na poštovanje multietničkog identiteta Crne Gore.

– Podsjećamo i da sve zakonodavne aktivnosti moraju biti u skladu sa Ustavom, budući da je vladavina prava jedna od funamentalnih evropskih vrijednosti i principa – navodi se u dokumentu.

Picula je, kako prenosi portal European Western Balkans, kazao da je EP uvijek bio najznačajniji pristalica proširenja.

– Usvajanjem čvrstih preporuka o tome kako bi trebalo da se primenjuje buduća politika proširenja, možemo još jednom da postavimo ton i standarde koji će omogućiti EU da raste i napreduje. Želimo da obezbijedimo da EU ostane evoluirajuća zajednica evropskih država, otvorena za pristupanje sličnih demokratija, koje dijele zajedničke vrijednosti i interese – rekao je Picula.

Otvoreni Balkan

Kad je riječ o regionalnoj saradnji rezolucija je uključila i amandman kojim su pozdravljena tri sporazuma potpisana 3. novembra u okviru Berlinskog procesa.

Rezolucija preporičuje “snažnu rezervisanost prema bilo kojoj regionalnoj, ekonomskoj inicijativi koja ne uključuje svih šest zemalja i koja nije bazirana na EU pravilima, poput Otvorenog Balkana”.

Preporuke su podržala 502 poslanika, 75 je bilo protiv i 61 uzdržan.

pobjeda

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]