Crnoj Gori još 22 miliona od EU, Kordić: Ostajemo posvećeni evropskoj saradnji

0
Zorka Kordić

Crnoj Gori je dodijeljeno dodatnih skoro 22 miliona eura bespovratnih sredstva EU za pripremu i sprovođenje novih infrastrukturnih projekata, saopšteno je iz Kancelarije za evropske integracije.

Na sastanku Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira, na kojem je bila i glavna pregovaračica za vođenje pristupnih pregovora Crne Gore sa EU Zorka Kordić, istaknuto je da će dodijeljena sredstva biti iskorišćena za dalju pripremu projektne dokumentacije i sprovođenje infrastrukturnih projekata.

“Crna Gora je snažno posvećena unapređenju saradnje sa EU u ovim oblastima, uz namjeru Vlade da osnaži sistem planiranja i pripreme investicija u infrastrukturu. Uvjeravam Vas da ćemo u narednom periodu uložiti sve dostupne resurse i kapacitete kako bismo u što većem obimu iskoristili dostupna bespovratna sredstva EU”, poručila je Kordić članovima Upravnog odbora.

Ona je dodala da je snažna podrška EU i međunarodnih finansijskih institucija investicijama u kapitalne projekte u oblastima saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, uključujući ulaganja u poljoprivredu i proizvodnju hrane i najavljenu podršku EU malim i  srednjim preduzećima je najbolji način da se države Zapadnog Balkana osnaže u procesu ekonomskog oporavka.

Najveći dio sredstava, vrijedan 20,1 milion eura, odobren je za projekat rekonstrukcije deset čeličnih mostova i gornjeg stroja pruge na dionici željezničke pruge Bioče-Podgorica. Ukupan budžet projekta je 40,2 miliona eura. EU je donirala  polovinu sredstava, dok će ostatak biti finansiran kreditom Evropske investicione banke”, saopšteno je na sastanku koji je organizovan online.

EU je podržala i pripremu projektne dokumentacije za tri projekta.

“Kada je riječ o daljoj rekonstrukciji željezničke pruge Bar-Vrbnica, 500.000 eura biće iskorišćeno za pripremu studije izvodljivosti, idejnog rješenja i procjene društvenog i uticaja na životnu sredinu za pripremu tenderske dokumentacije za rehabilitaciju električne mreže i uvođenje video nadzora. Sa 350.000 eura će biti podržan projekat pripreme studije izvodljivosti i glavnog projekta za drugu fazu unapređenja sistema  upravljanja otpadnim vodama u opštini Pljevlja kroz širenje kanalizacione mreže. Unapređenje vodosnadbijevanja i odvođenja otpadnih voda u opštini Ulcinj je podržano sa 975.000 eura bespovratne podrške EU, kako bi se za  izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i prateće infrastrukture ažurirala studija izvodljivosti sa procjenom društvenog i uticaja na životnu sredinu i pripremila tenderska dokumentacija”, rekli su u Kancelariji za evropske integracije.

Evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji je istakao da proširenje EU na region Zapadnog Balkana ostaje ključna politika EU.

“Potvrda toga je upravo i dodatna podrška za infrastrukturne projekte u regionu Zapadnog Balkana, ali i podrška opredijeljena u kontekstu epidemije virusa COVID-19. Varhelji je ponovio da će se buduća podrška EU bazirati na prioritetima definisanim Ekonomskim i investicionim planom koji je nedavno usvojen. Naglasio je da podrška od devet milijardi eura predviđena ovim planom predstavlja ambiciozan,  ali veoma ostvariv plan da države Zapadnog Balkana brže dostignu standard država članica EU”, saopšteno je iz Kancelarije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]