Crveni krst Kotor obilježio Evropski Dan borbe protiv trgovine ljudima

0

 

Evropska komisija je 2007. godine proglasila 18. oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima.

Od tada se u svim zemljama članica organizuju aktivnosti na nacionalnom nivou koje imaju za cilj skretanje pažnje javnosti na opasnosti i posljedice trgovine ljudima.

Trgovina ljudima je vrlo stara pojava.

Njeni počeci sežu još u antičko doba, a postojala je i u srednjem vijeku.

U 19. vijeku o ovoj pojavi počinje ozbiljnije da se govori.

Organizovanjem preventivnih aktivnosti  – vršnjačkom edukacijom i dijeljenjem edukativnog materijala, Opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor se i ove godine uključila u obilježavanje 18. oktobra.

Omladinici volonteri Crvenog krsta su svojim vršnjacima, na javnim mjestima (ispred vrata grada) gdje se mladi najčešće okupljaju, ukazivali na ozbiljnost ovog problema.

Trgovina ljudima, kao oblik modernog ropstva, je zloupotreba ljudskih bića i povreda njihovih osnovnih ljudskih prava, radi sticanja materijalne koristi.

Trgovina ljudima se uz trgovinu drogom i trgovinu oružjem, svrstava među tri najprofitabilnije kriminalne aktivnosti.

Među oblicima kršenja ljudskih prava i organizovanog kriminala, ona se izdvaja po težini posljedica koje ostavlja na pojedinca i društvo u cijelini.

Najčešći oblici su:

 • Seksualno iskorišćavanje
 • Radna eksploatacija
 • Prinudni brak
 • Lažno usvajanje
 • Prinudno prosjačenje
 • Korišćenje u oružanim sukobima,
 • Prinuda na vršenje krivičnih dijela
 • Trgovina organima, i dr.

Sve više je djece žrtava trgovine ljudima.

Djeca uključena u život/ili rad na ulici susreću se sa brojnim poteškoćama svakoga dana – neredovna i oskudna ishrana, neadekvatna garderoba, psiho-fizičko nasilje, dugi radni dani, česte selidbe, na ulici borave u prosjeku od 6 do 9 sati, nisu uključena u obrazovni sistem, nisu upisana u matične knjige rođenih, a samim tim su im uskraćena i socijalna i zdravstvena prava.

Tokom istraživanja došlo se do zaključka da ne postoji uopšte definicija djece uključene u život i/ili rad na ulici, ali ni razumijevanje za ovaj fenomen.

On se uglavnom posmatra kao izolovani i kulturološki, a ne društveni problem.

Djeca i njihove porodice suočavaju se sa diskriminacijom i predrasudama od strane ostatka društva, koje ih uopšte ne posmatra kao žrtve.

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, jedne od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo, opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor organizovala je edukativne radionice za predškolce, osnovce i srednjoškolce.

Anet Marović, sekretarka OO Crveni krst Kotor, volonterka prethodnih godina, kaže da među djecom koja učestvuju na radionicama ima onih koji već znaju ponešto o trgovini ljudima, ali i onih koji o ovom problemu nemaju baš nikakvih informacija.

“Ima djece koja su ranije o ovom problemu razgovarala sa roditeljima ili prisustvovala prezentacijama na ovu temu u školi, ali ima dosta djece koja nisu edukovana i koja ne znaju ništa o ovoj pojavi, te se jednom rječju zaprepaste kada na predavaju saznaju i čuju nešto o problemu trgovine ljudima“, kaže Marović.

Kako bi što veći broj najmlađih, koji su i najranjivija kategorija, informisali o problemu trgovine ljudima, opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor, osim što obilježava značajne datume, kontinuirano, tokom godine, organizuje razne edukativne radionice posvećene humanim temama.

Na današnjim radionicama učestvovale su učenice kotorske Gimnazije, medicinskog smjera:

 • Popović Nikoleta
 • Caković Teodora
 • Slavović Mia

Dok su informativno-propagandni materijal dijelile učenice Osnovne škole “Savo Ilić’’:

 • Maša Raut
 • Andrea Gobović

Kroz likove koje je osmislio Crveni krst, mišicu Milicu, predškolci su učili kako da prepoznaju rizične situacije.

Uloga Crvenog krsta je preventivna i edukativna, te u tom smislu organizujemo vršanjčke radionice za djecu od predškolskog uzrasta, preko osnovnoškolskog, do srednjoškolskog uzrasta. Na tim radionicama ukazujemo djeci na problem koji je evidentan u cijelom svijetu, pa i kod nas, da obrate pažnju na situacije koje mogu da ih dovedu u nepriliku da upadnu u lanac trgovine ljudima iz kojeg je jako teško izaći. Tokom cijele godine držimo edukacije u školama.

Za sami kraj da naglasimo, Crna Gora je uglavnom prepoznata kao zemlja tranzita za trgovinu ljudima, a manje kao država odredište i krajnja destinacija. To nam ne daje privilegovan položaj u odnosu na druge zemlje, već nam je to dodatni podstrek da sprovodimo veliki broj aktivnsti koje su usmjerene ka podizanju nivoa svijesti cjelokupne javnosti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]