CTU oštro odbacio navode ministra turizma Radulovića

0

U izjavi ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića za televiziju Pink M iznijet je čitav niz neistina ili poluistina na račun naših zahtjeva za izmjene dva člana novog Zakona o turizmu i ugostiteljstvu (Član 17. i Član 68.). Naša namjera kao strukovnog udruženja je bila da ukažemo na potrebu da se pomenuti zakon finalizuje i usvoji u Skupštini RCG u najboljem izdanju i interesu većine iz turističke privrede.

U finalnom dijelu ovog zakona CTU nije učestvovao i upravo u tom periodu je, po našem mišljenju, došlo do izvjesnih izmjena koje su štetne.

Radi se o dva sporna člana i to Član 17. i Član 68. „Zakona o turizmu i ugostiteljstvu“.

Prvi sporni član definiše obezbjeđenje i oblike jemstva kod poslovanja turističkih agencija. Naša sugestija je bila jasna u smislu da se jemstvo može kvalitetno obezbijediti i putem polise osiguranja koja je i inače bila definisana kao valjana u dosadašnjem zakonu. Novi zakon predviđa obavezu da se jemstvo mora obezbijediti putem neopozive bankarske garancije za dobro izvršenje usluga koja je plativa na prvi poziv i bez prigovora ili novčanog depozita na posebnom računu kod poslovne banke.

Zahtjev CTU-a je potpuno jasan po pitanju jemstva i odnosi se na potrebu da polisa osiguranja i dalje bude jedan od modela obezjeđenja jemstva.

Ni jednog momenta nismo imali prigovor na obavezno jemstvo ili visinu jemstva.

Poređenja sa visinom jemstva od 300.000 € za turističke agencije koje posluju u Srbiji a koje je ministar naveo, nisu adekvatne jer se poslovni ambijenta i način rada naših agencija u bitnoj mjeri razlikuje od onoga u Srbiji na prvom mjestu zbog toga što u Srbiji najveći dio agencija posluje inicijalno dok naše agencije u preko 90% slučaju posluju receptivno.

Sektor turistickih agencija

Petar Ivkovic, predsjednik

* * *

Sektori  restorana i hotela koji su posluju u okviru Crnogorskog turističkog udruženja, oštro odbacuju navode ministra Radulovića povodom novog Zakona o turizmu i ugostiteljstvu. Mi nismo protiv Zakona, jer smo sve do dolaska ministra aktivno bili uključeni preko naših predstavnika u njegovu izradu. Prije dolaska ministra Radulovića i izrade Zakona koja je počela prije 3 godine, bila je uključena struka i privreda kroz radne grupe i imali smo zajednički cilj-da konačno riješimo probleme koji se godinama ponavljaju. Njegovim dolaskom skoro završen nacrt Zakona se mijenja, posebno član 68. kojim se definisalo da se ugostiteljska djelatnost može obavljati u privremenim ugostiteljskim objektima koji su udaljeni od ugostiteljskih objekata koji rade tokom cijele godine, najmanje 100 metara. Potpuno su nejasni razlozi nedavne izmjene ovog člana koji je u najvećoj mjeri trebalo da zaštiti od nelojalne konkurencije hotele i restorane koji su nosioci naše turističke ponude.

Mislimo da nema te struke i nauke koja bi podržala ovakvu izmjenu, pa molimo ministra da nam javno saopšti ko su predstavnici koji su ovakvim rješenjem omogućili glavni izvor sive ekonomije kakvi jesu privremeni objekti koji posluju par mjeseci tokom sezone, koji, po pravilu, ne prijavljuju radnu snagu, ne izdaju fiskalni račun a izvor su mogućih zaraza zbog neadekvatnih sanitarno-tehničkih uslova.

Krsto Niklanović,                                                                       Zlatibor Milić
predsjednik sektora restorana                                               predsjednik sektora hotela

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]