,,Čulo se škripanje, kuća se naginje, mislili smo da je repriza 1979.“

5

KOTOR: Porodice Knezović i Matković u Novom Naselju ostale bez krova nad glavom, uzalud upozoravali investitora i nadležne

Prije četiri mjeseca obavijestili smo nadležne službe da se radovi izvode neprofesionalno, jer se otvorilo klizište i da su kućice ugrožene, ali niko nije preduzeo ništa. U decembru smo tražili uvođenje privremene mjere investitoru, firmi ,,Rove“, ponovo ništa. Sramota. Grade se stanovi za prodaju, samo ih interesuju pare, preko leševa do profita – kaže 80-godišnji Luka Knezović

U Novom Naselju juče oko 16 časova desilo se ono na šta su mjesecima upozoravale porodice Knezović i Matković da su im ugroženi životi i imovina, zbog izgradnje stambenog objekta na parceli ispod njihovih kuća. Dvije kuće su se počele urušavati, a osam članova te dvije porodice su evakuisani. Kuća Knezovića, ukoliko padne kiša, mogla bi se potpuno urušiti. Sreća u nesreći je da su članovi dvije porodice brzo reagovali i izašli iz kuća, kada su, kako su kazali, „začuli neko škripanje, da se kuća naginje, a sve je podsjećalo kao da je zemljotres“.

EROZIJA TLA

Teren na kojem se nalazi Novo Naselje podložan je eroziji, zbog čega je i izgrađeno kaskadno. Krajem prošle godine srušeni su objekti na parceli ispod kućica, kada je tivatska firma „Rove“, započeo izgradnju stambenog objekta za koje je dobila sve dozvole. Međutim, te dvije porodiceupozoravale su mjesecima da se radovi izvode neprofesionalno, jer se otvorilo klizište i da su kućice ugrožene.

Tada su obaviještene sve službe, ali niko nije preduzeo ništa. Obaviješteni su Komunalna policija, opštinske službe, gradonačelnik Kotora, nadležno ministarstvo. Nakon dva i po mjeseca ponovo su nastavljeni radovi i time još više ugroženi objekti, jer su temelji kućica potkopani. Jednom prilikom oštećen je i cjevovod i ugrožena kanalizacija. Oboreni su i čempresi u blizini objekta.

Komandir Službe zaštite i spašavanja čiji pripadnici su učestvovali u akciji iznošenja najosnovnijih ličnih stvari i robe iz kuća Maksim Mandić izrazio je žaljenje zbog događaja.

– Nije lako izgubiti kuću. Pomogli smo koliko smo mogli, na raspolaganju smo 24 sata za sve što vam bude trebalo. Bitno je da su sačuvani ljudski životi, a za ovo što se dogodilo nadam se da će neko da odgovara. Zahvaljujemsvim službama koje su priskočile da ovo uradimo i spasimo makar najosnovnije i stvari za koje ste emotivno vezani. Zahvaljujem porodici Poček koja je prva priskočila i dala svoja dva kvadrata da se ovo robe iznese vani – kazao je Mandić.

On je kazao da je krim-tehničar kotorske policije uzeo sve podatke, sačinio fotografije, te da će napraviti elaborat i sačiniti službenu zabilješku, na osnovu koje će se dalje procesuirati odgovorna lica. Mandić je kazao da je to urađeno po naredbi predsjednika Opštine Kotora Vladimira Jokića koji je takođe došao na lice mjesta.

ZEMLJOTRES

Vlasnik kuće u kojoj živi šest članova porodice, 80-godišnji Luka Knezović kaže za Pobjedu da četiri mjeseca upozorava na ovo što se desilo. Knezović je kazao da je kotorska Komunalna policija odradila profesionalno svoj dio posla, nakon čega su se obratili građevinskoj inspekciji za Boku.

– Građevinska inspekcija, to su neprofesionalci, potkupljivi ljudi, samo su u pitanju pare, ne interesuju ih životi ljudi i, evo, pogledajte šta se desilo. Svega sam doživio kao pomorac koji je plovio 35 godina i obišao cijeli svijet, ali ovo još nisam vidio negdje. Mi se rugamo sa afričkim zemljama, ali kad se ovo dešava kod nas, mi smo gori od bilo koje afričke zemlje. Inspekcije su samo konstatovale da su papiri ispravni i da imaju dozvole, a niko nije došao na teren da vidi šta se stvarno dešava – kaže ogorčeno Knezović.

Obraćali su se sudu, ali je i on zakazao.

– Podnijeli smo 16. decembra zahtjev zauvođenja privremene mjere kako bi se stopirali radovi, ali niko ništa. Ovo je sramota. Grade se stanovi za prodaju, samo ih interesuju pare, pare, preko leševa do profita. Nego sva sreća da niko nije nastradao. Danas sam doživio reprizu zemljotresa 1979. godine – kaže emotivno Knezović. On poručuje da su zakazale sve institucije Crne Gore. – Nakon ovoga, da ima pravne države pohapsila bi sve, počev od investitora, projektanta, izvođača radova, građevinske inspekcije, sve one koji su imali veze sa ovim – kaže Knezović. Lukin sin Brane Knezović kaže da im se danas desio novi zemljotres, nakon onog iz 1979. godine, kada su izgubili sve. – I opet smo beskućnici. I sada čekamo šta će „velikani“ da odluče – kaže Knezović.

EVAKUACIJA

On je ispričao da su radovi počeli u novembru, na parceli porodice Perović.

– Tim radovima su potkopavali temelje naše kuće. Obraćali smo se svima, alarmirali smo sve, ali ništa, radovi su nastavljeni. Pred Novu godinu pokrenulo se klizište, počeli su da rade potporni zid i nabijaju šipove koji su danas popustili, ali u međuvremenu je počeo da se sliježe teren zbog kiša i danas je ekaliralo sve i dogodilo se ono na šta smo upozoravali – kaže Knezović.

On je opisujući trenutak kada se to dogodilo kazao da su osjetili da se kuća pomjerila, kao da je zemljotres, da je počelo da kliže.

– Posebno kuća Matkovića u kojoj žive dva člana porodice pored nas na kojoj se urušila terasa, trotoar i stepenište. U tom trenutku došlo je i do pucanja vodovodne cijevi i kanalizacije za cijelo naselje. Nagnuli su se zidovi. Potom je stigla evakuacija i iselili su nas. Bio je i gradonačelnik. Stanje se pogoršava, kućice su neupotrebljive, slijedi njihovo rušenje – kaže s tugom u očima Brane dok posmatra kako iznose stvari iz njegove kuće.

5 KOMENTARI

 1. Ovdje da su casni ljudi, odma bi trebao da da otkaz predsjednik opstine i direktor gradjevinske inspekcije.

 2. Pa vapili su većinom za ovakvim poretkom.
  U socijalizmu toga nije bilo ni pod razno .
  Ostaje dase vidi kako će to poteštat zaštitit neprikosnovenost privatne imovine?

 3. Sramita nad sramitana.
  Agresija.
  Građevinska mafija i nesoosobna vlast.
  Na sud ,tužilaštvo i sve moguće instance ovo treba dat.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].