Ćutanje Stanislave Subotić vrijedno 920 eura mjesečne apanaže

13
Upravna zgrada Luke Kotor AD

Početkom prošlog mjeseca Skala radio je uputio zvaničan poziv Stanislavi Subotić, predsjednici Odbora direktora AD Luka Kotor za gostovanje u emisiji “U žiži”, koja se emituje svake neđelje na talasima ovog radija od 11 do 12 ura.

Kako odgovora na dopis nije bilo, kao urednik emisije poslao sam ponovo e-mail u kome sam izrazio čuđenje zbog takvog odnosa prve dame Luke Kotor prema Skala radiju, ali i građanima Kotora i postavio šest pitanja za koja sam smatrao da su od interesa za stanovnike našeg grada.

Poveden iskustvom odnosa gospođe Subotić prema ovom mediju, pozvao sam se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Ni to nije dalo rezultat. Zbog toga sam uputio dopis svim članovima Odbora direktora. Na opširno pismo koje sam poslao i objasnio hronologiju dešavanja, stigao je stidljivi odgovor prve dane AD Luke Kotor koja me obavještava da je donešen etički kodeks kompanije i da po njemu korespodenciju sa medijima mogu da imaju samo predsjednica Odbora direktora i izvršni direktor (ili ovlašćeno lice). Dakle, dvije najvažnije ličnosti u kompaniji promovisane su u pi-ara.

U dopisu mi je rečeno da ću odgovor dobiti najkasnije za 15 dana. Kako je i taj rok istekao a odgovora nema, potrudio sam se da bolje razumijem o čemu se zapravo radi, koristeći izjave, komentare, reagovanje kuzing kompanija, agencija.

Počeću od toga da je gospođa Stanislava Subotić javno izjavila da je poslovanje u AD Luka Kotor slično onome u zemljoradničkim zadrugama. Izrazila je i zaprepašćenjenje odnosom  prema radu i istakla da se mora nešto pod hitno preduzeti. Nije pred jednim, svjedoka je bilo više. Moguće je da se nešto i preduzima, ali tako sporo da se rezultati ne vide. Valjda zbog toga gospođa Subotić, koja inače radi u Podgorici, pa vikendom dolazi da obavlja složen i odgovoran posao predsjednice Odbora direktora ne želi da odgovori na postavljena pitanja. A radi se o kompaniji koja zavređuje izuzetnu pažnju Kotorana ali i javnosti naše države.

Drugi predstavnik većinskog vlasnika Dejan Uskoković je bio kategoričan i na partijskim sjednicama ali i na onima na kojima se ustrojavala strategija u restoranu „Elas“ da se mora pročešljati dobro poslovanje, da tamo svega ima i da ne zna što se ovoliko čeka? Sve do momenta dok je zasio na fotelju člana, da bi sa te pozicije kazao da on nije došao da skida glave. Jasan je bio da njega interesuje samo novčani dio koji se dobija. Taj iznos je za člana 460 eura mjesečno a za predsjednicu čitavih 920 eura. I nije mnogo za tako ozbiljno i stručno angažovanje koje daje vidljive rezultate. Plata na platu, za predsjednicu dvije plus redovna u Prvoj banci u Glavnom gradu.

Izborom novog Odbora direktora, većinski vlasnik je vjerovao u renesansu najačeg privrednog subjekta u široj regiji. Očekivalo se energično reagovanje i ispravljanje uočenih grešaka o kojima su i ptice na grani pjevale. Od toga, gotovo ništa. Uljuljkani u sopstvenu sliku važnih drugarica i drugova, Odbor direktora, onaj dio koji se sastaje vikendom i koji se pita, odlučio je da ne talasa previše. Izabran voljom čelnika lokalnog DPS-a nema straha, bar za sad da im neko može pomjeriti apanažu. Članovi su Izvršnog odbora partije, a to ima težinu.

Izvršni direktor, za koga su sami govorili, izuzev predsjednice Borda koju nijesam nikada ni čuo, da nema bar neku dodirnu tačku sa izazovima rabote koju obavlja ali da ga ne mogu smijeniti jer je iz kontigenta SDP-a, sada je centralna ličnost i stručnjak oko koga se sve vrti. I nije sam.
Tako funkcioniše dio novog rukovodstva koje odlučuje.

A pitanja, da podsjetim bila su:
1. Da li je nakon preuzimanja funkcija novog Odbora direktora urađena kompletna revizija poslovanja od strane nezavisnog i nepristrasnog revizora?

2. Kako je Luka Kotor AD predmet izviđaja Specijalnog državnog tužioca za organizovani kriminal, da li ste se, kao predsjednica Borda intersovali u tužilaštvu što se sa izviđajem dešava?

3. Da li ste izvršili provjeru u vezi formiranja zajedničke firme Montenegro Shorex i davanja bankarske garancije mimo zakona?

4. Da li ste provjerili zbog čega je pao tender više puta za postavljanje plutača koje bi omogućile siguran vez velikim kruzerima, koji su na to insistirali i to postavljali kao uslov za dalje dolaženje. O tome postoje pisani dokazi.

5. Da li ste provjerili zbog čega odgovorni ljudi ne komuniciraju ili to loše rade sa kompanijama, zbog čega su ove nezadovoljne i to javno saopštavaju putem mejl korespodencija sa pojedinim agencijama’

6. Što ste uradili da povratite finansijsku pomoć Montenegro Shorexu od strane Luke Kotor koju je komapanija dala firmi koja je trebala da donosi dobit a ne ostvaruje gubitak?

Vjerujući da su časne namjere predsjednice Odbora direktora i članova, koji mi nijesu ni odgovorili na mejl, sačekao sam i više od 15 dana i još tri više, koliko je sama predsjednica odredila u mejlu da mi bude dostavljen odgovor.

Poštovani g-dine Slavko,

Dana 24.09.2015.g. dostavili ste članovima odbora dirktora emailom Vaše pismo broj 269/15 od 21.09.2015.godine.

Ovim putem Vas informišem, da su shodno odredbama Etičkog kodeksa “Luka Kotor” A.D. lica ovlašćena za odnos sa medijima Izvršni direktor i Predsjednik odbora direktora, kao i lica koja imaju njihovo pisano ovlašćenje za davanje izjava za javnost u granicama datih ovlašćenja.

Odgovore na pitanja postavljena u gore navedenom pismu, za koja je javnost prema Vašem profesionalnom mišljenju zainteresovana, “Luka Kotor” A.D. Kotor će dostaviti u roku od 15 dana preko ovlašćenog lica.

Vjerujem da ce te imati razumijevanja za gore navedeno.

Imao sam razumijavanja, ali ga na žalost nema Odbor direktora i njegova predsjednica.

Ako nijesu odgovorili Skala radiju, vjerujem hoće građanima koji će ih pitati u susret predstojećim izborima, najkasnije na proljeće iduće godine. Do tada, neka se pripremaju. Samo ne ovako kako su to rade u protekla tri mjeseca.

Slavko Mandić

13 KOMENTARI

 1. Izdali su Etički kodeks da niko ništa ne zbori i završili posao.
  Bravo radio Skala: Ne puštajte ih; ja sam jedan od živo zainteresovanih građana za poslovanje Luke čije mi nagrade i uspjesi, broj brodova i status treće luke na Mediteranu ama baš ništa ne raduju jer mi baš ništa i ne pružaj u Kotoru.
  Razvoj grada stagnira. Pogledajte samo kuda nam turisti sa brodova pasaju put. Ni to za ovoliko godina i ovoliko poslovnog uspjeha nijesu bili u satnju da urede.

 2. Možda Stane misli da je u ćutanju spas! Ali moraće neko propjevati a ona do tada lijepe pare uzima za direktovanje. I ne samo ona nego svi s njom u tom visoko stručnom timu.

 3. Kako si potrefio bolasna sujeto. Sve ti je tačno što si reka samo još dodaj što je Mandić napisa što nije tačno. Što branite sami sebe kad se branit ne mogaste

  • Pokri se po glavi i muči. Ne brani ono što je neodbranjivo. Mandiću hrabar si i to je muka golema! Bolesna sujeta ti nema što nego ovako. Baj baj .Samo radite svoj posao kao što ga radi Slavko Mandić i neće vam biti problema.

  • Ovo je genijelno.Bitnija je Mandićeva sujeta od ignorisanja njegovih novinarskih pitanja za gospodu iz novoga Borda direktora čuvene Luke.Loše se branite. Jedva čekam dalji razvoj situacije.

 4. Zato nam je sve ovako kako je. Za sebe i svoju g..i da ne trepnu. Subotićka na privremenom radu subotom u Luci za skoro iljadu e. I ja bi ……nego što!Zna ta doma doći.

 5. Tu mi se čini da svako za po nešto svakoga ima. Ali znate čega nema.
  Nema odgovora ili je izio vuk magarca za ovaj slučaj Luke Kotor kod državnog tužioca. Ili će tek doć na red? to je pitanje svih pitanja Mandiću? To ispitajte.

 6. Mandiću ovo samo potvrđuje da si isti prema svima. A što bi Boro i bivši bili onoliko prozivani a gospoda iz novog Borda sa dobrim honorarima pošteđeni.Samo i jedino tako.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].