Ćute kolektivi škola nad besprizornim ćeranjem njihovih direktora

16

Valjda je sada konačno svakome jasno da Vesna Bratić, koja sebe s ponosom naziva ženom četnik, nije postavljena na mjesto ministarke četiri ministarstva s namjerom da unaprijedi sistem. Njen zadatak se prvenstveno odnosi na sistematsko urušavanje dva najznačajnija ministarstva svake države, pa i ove naše koju aktuelna vlast svojim činjenjem svakodnevno urušava i vodi u propast i beznađe. Radi se o ministarstvima kulture i prosvjete. Resorima na čiji udar se lomi kičma državi, što je danas i realizacija postavljenog zadatka. Teško da bi se neko drugi ko nema kvalifikacije slične ideološko-političko-vjerskim kojima raspolaže žena četnik, prihvatio ove vražje rabote. Ona je mogla i bila spremna kad je zatrebalo jer je pripremana upravo u radionici organa i organizacija koji su doveli ovu vlast da čerupaju zemlju i slome joj krila kojima je prkosila, naglašavajući slobodu i ljubav prema čovječnosti svih vjera i nacija kao temeljnu vrijednost od koje nikada neće odustati.

To je trebalo zaustaviti kako se ne bi u suprotnom zaustavio razvoj srpskog sveta i smišljeni proces nestanka Crne Gore i Crnogoraca, sa  svim svojim prirodnim pratiocima i autentičnim narodima.

Zato danas smjena direktora škola. Obrazloženje je jednako za sve. Lažno i protivzakonito. Ali koga to više dira? Zar će se nova vlast još i time baviti? Pokazala je na djelu da je poštovanje zakona i ustava drugi plan i da će se upotrijebiti samo onda ako se dođe u stupicu i ne mogne izbjegavati. Poput onog pijanog činovnika vlade koji je prošao službenim mercedesom pod  rotacijom kroz crveno, izazvao sudar, ugrozio živote učesnika u saobraćaju, pokušao pobjeći, slagao a ministar policije ga pokušao braniti. Za njega je čak i premijer na jednom od istorijskih gostovanja na TV kazao da je jako fin momak. A momak, kao i većina iz te čuvene horde, osion, lažov i prevarant dokazan na djelu.

Bratić radi posao zbog kojeg je postavljena. Možda i dovedena u Crnu Goru kao predmet velikosrpske strategije, pritajene u odajama crkava i manastira koje i dalje koristi Srpska pravoslavna crkva. Prisjetićemo se da joj je, za budući naum papire, sve koji su joj bili neophodni, kao i zaposljenje, dala prethodna vlast. Onako, široke ruke, kako su i radili sa „sokolovima“ posebno sa Kosova, đe su prodavali za velike novce imanja i kuće tamošnjem albanskom življu, pa se skrasavali kod nas, dobijali stanove i zaposljenja, da odovud  brane svoje sunarodnike tamo. Licemjeri, ostajali su ovđe kad je god bilo gusto. Nijesu išli tamo da budu rame uz rame sa svojom braćom koju je porazila upravo takva politika i ovakvi veliki Srbi.

Sada je na red, očigledno, došla Crna Gora.

Ponoviću da Bratić radi svoj posao. Da nema takve kvalifikacije, ne bi ona dobila priliku da bude čelnica nečega. Znali su tvorci ovog domaćeg „načetanija“zašto je ona sposobna i što sve može. Baš zbog toga u ovoj priči ona nije glavna ličnost. Pitanje je kako kolektivi šutke dozvoljavaju da im jedna žena koja pojma nema o crnogorskom školstvu, o ustanovama našeg obrazovnog sistema koji ima tradiciju i istorijsku vrijednost za svako poštovanje, zamahom ruke mijenja direktore? Zar su toliko uplašeni?
Od koga?
Zašto?
Nije valjda da oni koji našu đecu uče osnovnim postulatima slobode, ljudskog dostojanstva, pravde, pokazuju na djelu kukavičluk. Pa kako će im vjerovati? Da sam đak, ne bih nikada. Neće ni oni. Bar mnogi, uvjeren sam.

Neka se kolektivi podsjete kako zaposleni u risanskoj bolnici nijesu dozvolili ministarki zdravlja da smijeni  uspješnog direktora, znalca svog posla, bez čijeg prisustva u bolnici ona ne bi imala taj renome. Bili su odlučni i odvažni. Ministarka je pred takvom snagom ustuknula. A ova smjenjuje redom i svi smjenu sa šapatom prokomentarišu i zabiju se sa dnevnikom u svoju učionicu plašeći se da red slučajno na njih ne dođe.
Sramno i kukavno!

O intelektualcima, nedodirljivim akademcima, koji su plaćeni da reaguju povodom ovako sramnih ataka na državu i njen obrazovni sitem, nema potrebe trošiti riječi. Oni su o ovome, a naročiti o sebi, kazali sve što je javnost trebala da zna. Naravno, tu je i najveći broj univerzitetskih profesora od čijeg straha i nemiješanja u ono što nije njihov problem, kakvog li apsurda, podrhtava zemlja kao od elementarne nepogode.

Kako li će uplašeni ćutolozi odćutati postavljenje za direktoricu izvjesne moleban učiteljice iz Bara Rade Višnjić, koji je zaslugu da bude na čelu OŠ Jugoslavija stekla pozivanjem učenika na vjerska okupljanja i protestne vjersko-političke šetnje?

Kao i sve do sad, samo da njima bude dobro dok Bratićka svojima dijeli za zasluge mimo posvjete i kulture.

U Boga se nadam da će i na njih doći red!

Slavko Mandić

16 KOMENTARI

 1. Jadno školstvo i prosvjeta.
  Jadna naša đeca sa ovakvim nevaspitačima.
  Bratićku s mjesta išćerati.

  • Ovaj kukavičluk vrhunskih, nazovi intelektualaca Crne Gore iz CANU i DANU je za izučavanje.Strah od odmazde je tako veliki,da će im se obiti o glavu.Neće umaći, doći će i na njih red.Tada će biti kasno.Žalosno je to u herojskoj Crnoj Gori,sve je spalo na običnog građanina,koji najmanje koristi ima od Crne Gore,osim što je voli.

 2. Sramota da se u Kotoru ćuti o smjeni direktora Gimnazije koji je casno i posteno sve ove godine radio svoj posao!!! Gdje smo Kotorani da branimo cast i obraz Gimnazije?Da li je roditelji i djeca imaju pravo glasa???

  • Roditelji su se posrbili i većina koja hrli na BG fakultete!
   Odavno su na funkcijama povampireni četnici instalirani.
   Kotorani su tu i ne podržavaju nacionaliste i klerikalce, več oni k0ji su glasovali promjenu društvenoga poredka 90-ih zajedno sa litijašima i apostolcima !

  • Ovaj kukavičluk vrhunskih, nazovi intelektualaca Crne Gore iz CANU i DANU je za izučavanje.Strah od odmazde je tako veliki,da će im se obiti o glavu.Neće umaći, doći će i na njih red.Tada će biti kasno.Žalosno je to u herojskoj Crnoj Gori,sve je spalo na običnog građanina,koji najmanje koristi ima od Crne Gore,osim što je voli.

 3. Gospođi Bratić za nauk

  Glas Crnogorca od 1.11.1875 i 8.11.1875 pisao je:
  U Katunskoj Nahiji bilo je 50.000 prebjeglog roblja za vrijeme Nevesinjske puške.
  Doček roblja bio je organizovan.
  Na Njegušima je prvo, po nalogu Njeg.Svjet. knjaza Nikole I, došao g.Božo Petrović i penzonisani senator g.Petar Vujvić da pregledaju stanje roblja .Vojvoda Božo pozvao je sve plemenske glavare da im javi zašto je došao.Objasnio im je da se hercegovačko roblje mora zbrinuti koje je prebjeglo od turskog zuluma,o kome svijetli gospodar više brine nego o svojim Crnogorcima.
  Kazao im je da je potrebno skupiti dobrovoljni prilog za njihovo izdržavanje.
  Učesnici zbora su pozdravili usklicima odulku o prikupljanju pomoći s usklikom “Zivio Knjaz”.
  Gospodin Božo je pregledao stanje roblja u svim Njeguškim selima i zatim se uputio za Ćekliće i drugim katunskim plemenima.
  U plemenu njeguškom bilo je oko 15000 duša.
  Stanovništvo je rado primilo roblje hercegovačko i dalo im je sve što im je bilo potrebno za život.
  Kuće,drva,hljeb,zelje i krtolu .
  No narod je bio go i to je bio najveći problem kako obezbijediti im haljine jer prilikom bježanja iz njihovih kuća malo što su uzeli.Roblje je bilo zadovoljno prijemom.
  “Mi smo sada u zdravlje knjaževo i njegovih prijatelja dobro,samo kad nijesmo pod zulumćarima Turcima koji su nas na sve muke mučili”.
  Njeguš je pitao Nevesinjca “koliko mu je zemlje i drugog ostalo kod kuće”,odgovorio mu je”Bogumi brate nijesam imao svoje ništa.Od toliko Nevesinjaca ,jadne raje,nije bilo sto kuća koje su mogle živjeti na svojoj zemlji.Zemlja je bila begovska ,mi smo radili i a Turci uživali i nosili srmu i svitu.Ja sam imao 30 grla sitne stoke koja se zvala moja ,ali to nije bila moja nego njihova kad gođ su htjeli”

  Kako su neki bliski događaji slični.

  Kako Ministarka Bratić vraća dobročinstvo Crnoj Gori izdajući joj crnogorski pasoš,dajući joj posao i položaj.
  Zamisli se dobro gospođo Ministarko na čemu će ti to izaći.

  Mnogi od gore navedenog roblja odužili su se Crnoj Gori na najbolji mogući način.
  A vi?
  Proučite malo istoriju i slied događaja.

  • Bravo!odužuju se tako što hoće da nas unize i ponize! Ali neće uspjeti u tom naumu! Crnogorci, izlazite na ulice, ne dozvolite da nas gaze oni kojima smo pružili utočište i spas!

 4. BRAVO Slavko!
  Moj sin je u kotorskoj gimnaziji prije desetak godina slušao predavanja iz istorije prof. Kilibarde, i to je bilo strašno. Sreća je što se vraćao kući gdje je mogao čuti drugu stranu od nekoga ko je u istoj toj školi, samo tridesetak godina ranije slušao predavanja prof. Vasa Kašćelana. Oni koji su završili tu školu znaju o čemu govorim. Dakle, proces je odavno počeo, samo što ga neki nijesu htjeli prepoznati. Generacije naše đece su pripremane, ustvari za fakultete u Beogradu gdje si da bi položio prijemni morao znati da je Duklja prva srpska država….

 5. Otići će jednog dana i Vesna Bratić.
  Ali kako će ostati upamćena ?
  I da li će imati obraza bilo gdje se pojaviti?
  Ili joj treba oduzeti državljanstvo i poslati odakle je došla , da kroji sudbine nekih drugih ljudi.
  No , jasno je da se izdajnici pamte duže nego heroji.

 6. Sve nastavnike i profesore koji nijesu Srbi treba dić.
  Kad šute i mire se dozvolhavajući da ih jedna nacionalistkinja šovinista ćera.

 7. Tačno Slavko, SRAMNO I KUKAVNO! I bezočno i neljudski i jadno i fukarski i primitivno i najgore moguće.No, svako u skladu sa svojom sviješću i pameću, bez mozga i bez obraza.

 8. SRAMNO DA SRAMNIJE NE MOŽE BITI . OD ČETNIK ŽENE NČEKIVANO, ALI ŠTO JE SA KOLEKTIVIMA NAŠIH ŠKOLA? JE LI VEĆINA ČETNIČKI NASTROJENA ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.