Čuvajmo srce, NE pušenju!

1
srce

dr Ljiljana Krivokapić

dr Ljiljana Krivokapić

Na Međunarodni dan srca, koji se obilježava, 29. septembra, dr Ljiljana Krivokapić, subspecijalista-kardiolog  je za Skala radio kazala da je u svijetu tendencija pada obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, a u našoj zemlji je i dalje iznad 50%.

U Kotoru je više od 60 procentualno zastupljenih kada je u pitanju ova i bolest neuroloških moždanih udara.

Žene su zastupljene sa oko 30% a muškarci 20% do pedesete godine života, a nakon toga jednako obolijevaju i žene i muškarci od srca.

Žene i dalje više od moždanih udara.

Dr Krivokapić je podsjetila na strategiju borbe protiv pušenja na nacionalnom nivou.

Pušenje je veliki faktor rizika i svi moramo da kažemo NE pušenju.

Ona je kazala da se ulažu napori da se registruje profil novo nastalih dijabetičara, kojih je oko 5% a na nacionalnom nivou šećernih bolesnika je oko 10%.

U svijetu 17 miliona ljudi umire godišnje od kardiovaskularnih bolesti.

Svaki treći je iz profila ove bolesti.

Stoga je naš doprinos da se borimo protiv faktora rizika, kazala je dr Krivokapić.

Povodom dana srca, Šoping centar Kamelija u Kotoru, u saradnji sa doktoricom Ljljanom Krivokapić i japanskom firmom Omron u subotu 29. septembra organizuje humanitarnu akciju “Jedan svijet, jedan dom,  jedno srce”.

Konsultacije sa dr Krivokapić, uz besplatan kardiološki pregled srca, koji uključuje EKG pregled, kontrolu krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, su u terminu od 10 do 13 sati.

Aparate za kontolu pritiska i nivoa šećera u krvi obezbjediće japanska firma Omron.

U ovoj humanitarnoj akciji učestvovaće i mališani  dječijih vrtića “Radost” iz Kotora, koji će crtati  na temu “Srce”, a njihovi radovi će  biti izloženi u holu Šoping centra.

Cilj ove akcije je  upoznavanje sa faktorima rizika koji dovode do srčanih obljenja, kao i da građani  shvate važnost redovne kontrole kako bi se na vrijeme preduzele odgovarajuće mjere predostrožnosti u cilju očuvanja zdravlja.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]