Čuvati suhomeđu, graditeljsko nasljeđe koje znači trajanje

16

Mašo Čekić

Suhomeđa kao doprinos očuvanju kulturne i prirodne baštine u Boki Kotorskoj mora se posebno tretirati jer ona svjedoči o starom zanatu graditeljstva.

To je vještina gradnje sa kamenom “u suvo”.

Ono što je za Egipat piramida, za ove naše krajeve je suhomeđa, i predstavlja najgrandiozniji graditeljski spomenik u Crnoj Gori, kazao je za Skala radio novinar i publicista Mašo Čekić.

Od nje su se pravili skalini, počuli, gumna, kuće, pojate, ograde i sve što se od kamena moglo napraviti, uradilo se u suhomeđi.

Ona je nicala na svakom ćošku, gdje god je bilo i malo zemlje koju su ljudu čistili i na njoj gradili suhomeđu.

Ovo nasljeđe je od posebnog značaja zato što je to vrhunski zanat koji se prenosio sa oca na sina.

Suhomeđe su ostale trajne i po nekoliko stotina godina stare, uklopljene u ambijent i njihov prirodni dio, što je njihov poseban značaj.

Danas, priča Čekić, šetamo Lušticom gdje nas 150 metara prati prekrasna suhomeđa, a onda naiđeš na rusku vilu sa betonskim zidom visokim dva ipo metra i staklenim pergolama.

Iz suhomeđe i drača i ljubičica.

Ali i šenica, kako kaže naš sagovornik, objašnjavajući da se kamen čistio i slagao, a onda od vjetra, stoke i svih namjernika zemlju je štitio taj zid od suhomeđe i tu je nikla šenica.

Suhomeđa je trajanje, to su vjekovi, prošlost, ali i budućnost, to smo mi.

Samo treba da se prepoznamo u toj suhomeđi, jer su se čak i crkve gradile u njoj, poručio je Čekić.

16 KOMENTARI

 1. Suhomedja je upravo postala nematerijalno dobro covjecanstva, uvrsteno u listu Unesco-a.
  zemlje koje njeguju ovu umjetnost i koje su doprinijele da se ova tehnika vrijednuje i ocuvava i valorizuje su: Grcka, Italija, Hrvatska, Slovenija, Kipar, Francuska, Spanija i Svajcarska.
  Crne Gore nazalost nema. Pitam se zasto?
  Ko vodi Ministartvo kulture? Aha, onaj Bogdanovic, DPS pulen, zet Svetozara odbjeloga.
  Onda je jasno zasto nas nema.

  https://ich.unesco.org/en/RL/art-of-dry-stone-walling-knowledge-and-techniques-01393

 2. Moj je pradida gradio Kotorske palace, moguce i suhomedje. Ne samo kao manualac nego kao i predradnik i svojevrsni instruktor u radovima. Danas moja djeca- Kotorani cekaju na rabotu u nasem Kotoru. Rabotaju sezonski i “uskacu”, jer partijski pioni imaju stalan posao. Mr iz zavoda seta garderobu i prosipa im neistine uljuljkana u svojoj sigurnosti. Ako se DPS kojeg glasam a ne pripadam clanski, ne ogradi od ovakvih, nema sto traziti u drevnom gradu.

  • ..kojega je gradio i one suhomeđe na džadu Cataro-Negusi..via Spiljara…?I ko ga je plaćao za argatovanje..?Kontam da nisi ti našljednik “Vita Kotoranina”…e bo?

     • U pocuo da stavis jegulje Jole, a gore poklopac ka na kacu.
      Jer kad izadje Jole sa dna kace, bjezi cijeli Przagno.
      Kazu da si ih udavio diskusijama!

     • …javi se Osnovnom sudu u Herceg Novi…da ti kažu ko je i što je ovaj te…je o jadu zabavio cijeli Przagno…A zamisli kakav bi -teke-bio da je sa vama “kotorsko-crnogorsko-sr..sku vlast” osvajajo na Konavle i Dubrovnik-u “spašavanjau srpstva i kosova”..ka vi..dragi vi ?! Iako ne očekujem da mi se objavi-ovaj foj…ipak se nadam da će te ,”dati” nastaviti da lajete-ka što ste pljačkali,palili i ubijali po Konavlima i Dubrovniku-Gružu..-u ratu za mir…dragi Grujo_danculovina…Spomenici Konavojski i onaj Dubrovački .”ograđen”-od granata(kao Vlaška crkva na Cetinje(ograda) ..sa Bosanke i Srđa na Svetoga Nikolu-1991…kad ste “SPASILI SRPSTVO” OD SVEGA POŠTENOGA-primjereno vašim precima….i odvno zarcnih ciljeva..”do na Peješac-Korčulu..i dalje prema Mostaru….?!

 3. Moj pokojni prađede, prije Velikog rata, gradio je u suvomeđu one silne doce u Ramadanoviće. Neću obješnjavati, starosjedioci znaju đe je to. Od ždraka – do mraka. Nadnica: Gamela kukuruza (cca 1 kg)!

 4. ..prehodno morate da promijenite našu vlast od Planina pa do Mora-od Ulcinja do Novoga..! Da,da dobro ste počitali..jerbo nema sela brez seljaka-težaka i dikelaša…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]