Da bi se zdravo nosili sa stresom moramo prepoznati svoja osjećanja i razgovaratati o njima

0
Kotor

Nada Matković

Svjetski dan mentalnog zdravlja 10. oktobar NVO Ante Portas iz Kotora obilježava javnim tribinama i predavanjima.

Aktivisti ove NVO danas će u Resursnom centru “Dr. Peruta Ivanović” održati predavanje na temu mentalno zdravlje i kako mladi treba da čuvaju svoje mentalno zdravlje.

Na osnovu svjetskih upozorenja i statistika bolesti koje su u sklopu mentalnog zdravlja kao što je depresija i suicidnost, ali i bolesti zavisnosti  su u porastu i obilježiće 21 vijek.

Ovo je za Skala radio kazala Nada Matković, socijalna radnica i članica NVO Ante portas.

Država Crna Gora je obavezna baš kao i sve države u svijetu da rade svoje strategije na temu kako očuvati mentalno zdravlje.

NVO Ante Portas je u svojoj brošuri objavila strategiju naše države koja se tiče rada na očuvanju mentalnog zdravlja i preporuke za mlade.

Mentalna bolest može da se desi svakome i zato je briga o mentalnom zdravlju važna u kontinuitetu, a ne samo u danu kada se zvanično  obilježava u svijetu, kazala je Matkovićeva.

Najvažnije se na vrijeme  javiti stručnjacima koji se bave problemima i prevencijom mentalnog zdravlja.

Prema nejnim riječima poteškoće se mogu na vrijeme prevenirati.

Nakon predavanja u Resursnom centru, aktivisti NVO Ante Portas će u srijedu 10. oktobra u 18 sati u Kulturnom centru “Nikola Đurković” održati predavanje za građane sa preporukama za zdrav život.

Neke od tih preporuka su da se razgovara o svojim osjećanjima.

“Ovo se posebno odnosi na mlade, a da bi smo prepoznali da se zdravo možemo nositi sa stresom, moramo znati prepoznati svoja osjećanja“, poručila je Matkovićeva.

Takođe moramo poštovati sebe,jer kada je naše samopoštovanje nisko, ljudi se hvataju stvari i postupaka zbog kojih često upadaju u probleme.

Najčešće je to aklohol i druge psihoaktive supstance.

Biće riječi večeras na tribini i o razvoju bliskosti kao jedne od sposobnosti koja predstavlja jednu od osnovnih činilaca mentalnog zdravlja.

Druženje sa prijateljima je njegovanje osjećaja da pripadate nekome i da neko pripada vama, tema je o kojoj će se takođe razgovarati kao i o pravilnoj ishrani kako bi smo mogli da zdravo živimo.

Potreba  da se radi na svojoj kreativnosti i aktivnostima još je jedna od preporuka stručnjaka.

Ovaj događjaj je dio projekta “Kotor prepoznaje suštinu obilježavanja značajnih datuma”, koji sprovodi NVO Ante Portas u opštini Kotor, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu.ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Kotor, Tivat, Nikšić, Pljevlja i Podgorica, podsjetila je Matkovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].