DA LI ABAZOVIĆ I ADŽIĆ SPREMAJU PUČ: Tehnička Vlada ne može legalno da smijeni Brđanina, EVO I ZAŠTO!

4

Ukoliko bi se premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić odlučili da danas na sjednici Vlade ili narednih dana pokrenu smjenu aktuelnog direktora Uprave policije Zorana Brđanina, to bi se moglo tretirati kao puč, jer njegova smjena, prema važećim zakonskim propisima, nije moguća na legalan način.

Prema definiciji, puč ili državni udar je naziv za protvustavnu i nezakonitu smjenu nosilaca vlasti u nekoj državi, koja se od revolucije razlikuje po tome što je vrše dijelovi izvršne vlasti ili državne uprave, a ne obični građani.

Svjesni svoje odgovornosti u slučaju pokušaja nezakonite smjene Brđanina, kojem mandat ističe tek za tri i po godine, Abazović i Adžić već danima prave jak institucionalni i medijski pritisak na njega da sam podnese ostavku, što je on odbio.

Formalni razlog zahtjeva ostavke šefa policije navodno je hapšenje i pokretanje postupka protiv njegovog pomoćnika Dejana Kneževića, međutim u pozadini se sasvim očigledno nazire drugi motiv – preuzimanje potpune kontrole nad Upravom policije, dovođenje novog direktora u v.d. statusu i imenovanja podobnih kadrova, za koje su u minulom periodu, prema saznanjima portala Standard, imali „rampu“ menadžmenta ove službe, zbog namjere da to bude izvedeno mimo Zakona o unutrašnjim poslovima.

DIREKTOR POLICIJE PODNOSI IZVJEŠTAJ SKUPŠTINI, KOJA JE RASPUŠTENA

Vodeći se analizom pozitivnih zakonskih propisa i analogijom nadležnosti institucija i trenutnog mandata za donošenje odluke o funkciji prvog čovjeka policije, sasvim je jasno da Brđanin, ne može biti zakonito razriješen u tehničkom mandatu Abazovićeve Vlade.

Član 16, Zakona o unutrašnjim poslovima glasi: „Direktor policije podnosi nadležnom radnom tijelu Skupštine (Odbor za bezbjednost i odbranu) poseban izvještaj o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije dva puta godišnje, a najkasnije 1. juna i 1. decembra. Ukoliko nadležno radno tijelo Skupštine ne prihvati izvještaj, o tome će obavijestiti ministra, koji može pokrenuti proceduru razrješenja prije roka na koji je imenovan.“ To znači da bi Brđanin prvo trebalo da podnese raport skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu, koji bi dao ocjenu, koja bi morala proći i plenumski paraf, te bi nakon toga o njegovoj sudbini odlučivala Vlada. Kako je Skupština raspuštena ukazom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je objavljen u službenom listu, ona više nema legitimitet za donošenje takve odluke, već ocjena rada direktora policije, trebalo bi da sačeka novi saziv Skupštine, nakon vanrednih parlamentarnih izbora, zakazanih za 10. jun.

SLUČAJ DEJANA KNEŽEVIĆA I OSTAVKE

Kako je od nagrade za uspješnu borbu protiv organizovanog kriminala, preko nedavnog produženja v.d. statusa, do filmske akcije hapšenja na kućnom pragu, usred dana, u zasjedi policajaca Specijalnog policijskog odjeljenja, Brđaninov pomoćnik Dejan Knežević postao Abazovićev plijen za potkusurivanje, možda prvih dana nije bilo jasno za javnost. Međutim, prikaz ove afere iz dana u dan dobija sve jasnije konture, koje bi u finalu dobile za rezultat upravo ono što je ministar Adžić najavio na početku – „ako treba promijenićemo i 100 ljudi“, a Abazović mu juče dao zeleno svjetlo za sprovođenje naštelovanog plana.

Zašto je nagrađivani šef kriminalističke policije Knežević, čijim rezultatima je često mahao pred uključenim kamerama upravo Abazović, pripisujući ih samom sebi, naprasno označen saradnikom kavačkog klana, od kojeg se tehnički premijer u tri navrata u jednom danu distancirao – da nije tragično po Kneževića i njegovu porodicu, zaista bi bilo komično.
Ovaj slučaj, prema riječima advokata pritvorenog pomoćnika direktora policije, baziran je na „apstraktnim činjenicama“, bez prezentovanja materijalnih dokaza. Prema dostupnim informacijama, riječ je o prepisci sa SKY aplikacije, gdje se Knežević navodno posredno pominje za odavanje službene tajne tadašnjem kolegi, a sada prema spisima iz predmeta Specijalnog državnog tužilaštva označenom pripadniku kavačkog klana.

Iako se ovaj slučaj koristi za pritisak na Brđanina da se povuče i tako prizna odgovornost, korisno bi bilo napomenuti da je Kneževića zapravo imenovao Adžić, te da bi po logici stvari on trebalo da bude taj, koji će podnijeti ostavku i otići „u paketu“ sa direktorom policije.

4 KOMENTARI

  1. Oni su kao Velu Deva i Vuk Branković!
    Sad se Drinjak ne javlha, zabio turin u tanjur tarane .
    Đuke Bepova je takve nikogovićima mencovala , a dostupne i šk9vacinom bupala .😁

  2. Sjajno je pbo objašnnenje.
    Vidite li da razulareni Abaz sve čini da osigura svoje u policiji za eventualnu bruku i sve što smišljaju nakon Milove pobjede na izborima u neđelju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].