Da li će menadžment Luke Kotor AD otjerati kruzere iz Kotora?

17
kruzer u kotorskoj luci

Goran Čolović

Goran Čolović

Na juče održanoj sjednici Privredne komore Crne Gore, na kojoj su bili prisutni članovi Crnogorskog turističkog udruženja i Unije poslodavaca, jedno od izuzetno važnih pitanja je bila problematika vezana zaodređene neregularnosti u Luci Kotor kada su u pitanju kruzer kompanije i njihovi brodovi koji posjećuju ovu luku.

Veliki broj kruz kompanija među kojima su najvažnije Celebrity cruises, Royal Caribbean cruises, Azamara cruises, TUI cruises, MSC cruises, Silver Sea cruises i Norwegian cruises su izrazili veliko negodovanje i protest na način i funkcionisanje rada Luke Kotor, posebno u smislu naplate taksi i načina organizacije u luci i novim taksama i uredbama od strane grada Kotora.

Sve je to proizvedeno u godini u kojoj su svi ugovori potpisani i cijene ne mogu da se mijenjao, kazao je za Skala radio Goran Čolović, predstavnik CTU prenoseći zaključke sastanka.

Sve kompanije, kazao je on najavile su protest i razmatranje odluke o ukidanju Crne Gore kao destinacije zato što je Luka Kotor jedina luka koja prima putničke brodove.

Kotorska luka je ugrozila činjenje kruz kompanija a samim tim i tur operatora koji imaju sklopljene ugovore za obavljanje djelatnosti na teritori Crne Gore, tj. u Luci Kotor.

Sljedeća primjedba odnosila se i na činjenicu da u Luci Kotor bez problema borave i lica i vozila pravnih lica koji nemaju potpisane sa kruz kompanijama.

Posebno se napominje postojanje i parkiranje vozila Montenegro Shorexa koja je u direktnom suvlasništvu sa Lukom Kotor AD, čime se rade poslovi koji su u sukobu interesa, odnosno protiv interesa kruz kompanija i tur operatora.

Čolović kaže da ni jedna luka u svijetu ne osniva svoje posebne firme koje rade djelatnost koja je protiv interesa kruz kompanija.

Kruz kompanije prodaju izlete za Crnu Goru kao i za ostale destinacije u svijetu pa je potpuno neprimjerno i svima njima neshvatljivo da jedna luka može da bude u suvlasništvu sa firmama koje iste te izlete, po drastično drugim cijenama, osiguranjem i ostalom mogu da prikazuju na licu mjesta unutar lučkog prostora.

U svijetu su sva vozila koja nemaju ugovor sa kruz kompanija van lučkog prostora i tu onda niko nema zamjerki, jasan je Čolović.

Takođe je neshvatljivo povećanje takse od 400% za ukrcaj i iskrcaj putnika u autobusima koji rade sa kruz kompanijama kada su u pitanju izleti, a takva taksa, samo pod drugim nazovima je uvedena i od strane grada Kotora tako da da kruz kompanija sada, u odnosu na dosadašnjih 12 eura treba da plati 75 eura.

To je nešto što je neprimjereno u svijetu, konstatovano je u Privrednoj komori.

Ono što je posebno navedeno je nemarnost Luke Kotor oko dogovorenih velikih plutača za sigurnost velikih brodova koji uđu u kotorski zaliv pa je na sastanku odlučeno da se u roku od 7 dana ovi problemi moraju sanirati jer Crna Gora ne smije da izgubi ni jednu kruz kompaniju.

Ukoliko se ne postigne dogovor, odlučeno je da će Vlada donijeti hitne mjere i uredbe koje bi spriječile ovakvo dalje djelovanje.

17 KOMENTARI

 1. moj dobri barketa nisam ja niciji taxi imate moj mail u radio to mi je ime i prezime pa ces vidjeti da ja nemam nikakve koristi da ih branim a inace sam pomorac 23 godine. Nego znate svi da je ovo organizovana kampanja da se proda luka Kotor i da se neko dobro ocese kao i svaka nase privatizacija. A sto se tice nasukanja tog kruzera kod parka pomorcikoji znaju sto je DP dinamic position koji ima svaki moderan kruzer nemoguce je da se desi ono sto se desi jer sa snagom propulzije i trastera koje ima taj brod nemoguce je da se desi to sto se desilo. Greska je iskljucivo Kapetana pa poslije njega pilota jer su pogasili makine sto rade skoro sve firme danas da bi se ustedjelo gorivo i dok su sve popalili zamalo nisu dosli na spomenik. Za vasu informaciju kojineznate taj brod moze da ide stranom 5 milja brzine. Tako da neznam sto vam je luka kriva

 2. Mogla se barem magistrala malo popravit od silnih para sto dolaze u Kotor a ne da tresemo bubrege vozeci se od Risna do Kotora. Sramota! Cak i kad para ima vazda su tu neki problemi, namjesteni tenderi, unesko, rokovi, propale firme sto treba to da odrade itd…

  • Od Kavalina do Kotora put je prsjecen na stotinu mijesta, rupa do rupe, fleka na fleku asfaltirana, sahte vire po 10cm. Vidi li to iko iz nase opstine!? Ocito da ne vide od ilnih eurica sto su im ispred ociju.

 3. Ostavite firmu Ju briv na mir radi i to najbolje po primorju angažuju je veći i bolji od šupljega menadžmenta iz kotorske Luke.
  Kako direktora nije bilo sram onako da se izblamira barem što sam čuo na televiziji da će ako treba ukinuti sve takse samo da brodovi dolaze. To niko od njega ne traži nego da rade po zakonu i ne kradu. Ako on lino ne krade neka otvori oči i vidi ono što je slijepome jasno. samo njemu nije zato izjavkjuje najveće budalaštine.

 4. PAxi to jest Taksi za potrebe LUke, veoma loša odbrana. Nije vam Skala radio kriv za vaše malverzacije i ostalo.Ko koga obmanjuje, samo ću pomenuti nedavno nasukani brod što je do takijanskoga parka arivao.
  Po menadžemntu LUke, i to je Skala izmislila “radi neraščišćenih računa” kako piše PAXI lukin TAXi !Adio i prijatno.

 5. Dragi moji prvo sto se tice plutaca nije mi jasno sto luka ne izadje u javnost da su cekali 8 mjeseci da bi se tender zavrsio i pred sam pocetak sezone firma Grbaljska da je ne reklamiram koja dobija sve radove po primorju obali tender jer ce ga oni dobit na kraj po 10 puta vecoj cijeni. Drugo da li javnost zna da je karta za eskurziju do Njegusa sa sendvicem preko Cetinja -Budve – Kotora 105 eura X 50 putnika po autobusu 5000eura a napune po 25-30 autobusa dnevno i zarade po 150 000 eura za dan. I sada im je puno sto plate ulaz 50 eura.
  Nije tacno da se zale firme ciji kruzeri dolaze nego agencije iz Budve i H novoga jer bi nam zivot uzeli da mogu. A vi sa radio skale ako imate neke nerasciscene racune sa celnicima luke ne morate obmanjivat javnost.

 6. Molim Skalu radio, kao lokalni javni servis na usluzi obicnim gradjanima, da pusti ove iz Podgorice da resavaju ovo pitanje, a da pomogne obicnim ljudima. Npr. juce je jedan Turski autobus bio parkiran n atrecem putu nekoliko sati, a djeca iz skoli nisu mogla proci…..To su svakodnevni problemi. Pustite visoku [politiku. To ce ionako Sef da odluci.

 7. Montenegro Shorex i rukovodstvo luke diluju i u tome im požae dio opštinskoga rukovodstva. Neka se preispita i dokaže.To je javna tajna.Deltu treba posjetiti.

 8. Dosta više samovolje i gluposti.To je bio blam na sastanku, znam iz prve ruke.Neka pakuju valiže i au paken.

 9. Neka išćeraju kruzere, jer to su gromade koje ne priliče našem malom zalivu.
  Samo gomila turista koja ide tamo, ovamo, zaustavljena auta, uništena riblja mlađ.
  Neka dolaze mali brodovi, jedrenjaci, jahte, to je za naš zaliv.
  Kad vidim kruzer kao da vidim kakvu veliku teću čovjeku malog rasta na vrh male mu glave.
  Gotovo groteskno !

  • zatvorite zaliv, stavite lanas i katanac na tunel, prekinite dovod struje i vode i ugasite svijetlo. Mislim da bi vam jedino to odgovaralo!

   • Bravo, a kome bi to odgovaralo? ja predlažem sljedeće: da rukovodstvo Luke ogradi tunel, popravi elektro mrežu u Kotor i u najmanju ruku ogradi prolaz za turiste kod kapetanije od para čiju količinu niko ne zna osim njih samih .I da ne zaboravim neku siću da daju medijima koji ih reklamiraju i ne smiju pr… t ništa o njihovom uspješnom i zakonitom poslu.

 10. Da i to čudo vidimo. Vlada će izdati naredbe zaključeno je ….a svi spleteni u međusobne interes.Žamo mi je zbog Kotora jer nam brodovi donose prihod ali je više dosta, pa neka ih i nema kad ne umijemo da poslujemo i da pošteno rabotamo. Od lupeža se ne može,to svijet ne toleriše!.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].