Da li će vjernici na litijama, pored lika, nositi i đedovo djelo?

38

 

Mnogo toga kod nas nije normalno. Opozicija bi vlast bez izbora a popovi bi državu u kojoj su odavno vlast. Jer da nijesu ne bi im moglo biti da nam uništavaju kulturno istorijske spomenike, prekrajaju istoriju, zagorčavaju život vrijeđajući naše nacionalne osjetljivisti, rasprodaju nam bogatstva trpajući eure u svoje špagove, podižući bogomolje bez planova i nadzora, divlje, vođeni silom mase, po navici.

Kada je država konačno ustala iz višedecenijskog sna i odlučno kazala da je dosta više, da se njeni uzusi  moraju poštovati, krenule su nesvakidašnje šetnje ulicama crnogorskih gradova i molitve  po cio božji dan. Kolone predvode popovi. Za njima idu oltari, svodovi, pa opet popovi i molitvenice, ikone i freske, fotografije i transparenti i obavezne srbijanske zastave. U njima narod i skoro polovina đece koju popovi zloupotrebljavaju dajući im u ruke opasno oruđe od koga se um truje. Zbog toga se dešava paljenje zastava i cijepanje naših nacionalnih simbola. A nakon toga će popovi osuditi taj čin koji su sami proizveli. Licemjerno ali i jadno i tužno istovremeno.

Srpska pravoslavna crkva, koja je organizator ovih političkih okupljanja i protestnih šetnji, kojima se navodno brane svetinje, ponosno ističe da su ona mirna i da nema incidentnih situacija koji bi mogli da zabrinu. Od njih za nas, to valjda treba da razumijemo kao dar, popovski blagoslov i želju da nam učine tek toliko da možemo mirnije zaspat. I to nakon višesatnih zatvaranja ulica kojima se kreću, ometajući tako normalno funkcionisanje života u gradovima.

Amfilohije u filmu „Svedok božje ljubavi“

Litije, koje to uistinu nijesu, jer je to vrsta crkvene molitve svecu posvećene a ne protesta protiv bilo kojih zakona, pa i onih vjerskih, predvodi često i šef srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije, poznatiji kao Risto Radović iz Morače. Kada je TV Crne Gore konačno proradila na ovu temu, odgovorni ljudi i znalci iz te medijske kuće su osjetili obavezu da građanima Crne Gore, onima koji šetaju i onima koji su u domovima, približe lik i djelo Rista Radovića. Ređali su se autentični snimci i izjave od kojih se krv ledila. Film je trajao nešto više od dvadesetak minuta. Nije bilo autorskih intervencija niti izvlačenja iz konteksta bilo čega. Filmski zapisi su se ređali onako kako su se dešavali, sa prepoznatljivim akterima i događajima. Glavna uloga je prirodno pripadala Amfilohiju a sporedne njegovim ratnim drugovima iz devedesetih.
U filmu je sve jasno i sve se vidi iz aviona.

Nije jasno zbog čega ogorčenje na istinu dijela opozicije i SPC?

Pa zašto onda žustre reakcije dijela crnogorske opozicije? Zašto žestoko reagovanje iz Mitropolije crnogorsko primorske? Ni jedni ni drugi ne osporavaju ni jednu jedinu riječ, ni jedan jedini snimak, ni jednu jedinu fotografiju. Zašto se traži hitna smjena rukovodstva RTCG? Razumjeli bi ako bi u pitanju bilo plasiranje neistinitih informacija. To bi onda bilo zabrinjavajuće i tražilo bi istinsku reakciju svih aktera društvenog i političkog života Crne Gore. Ali, ako to nije razlog, zašto onda takvi zahtjevi?
Možda je bijes dijela domaće opozicije i SPC uzrokovan činjenicom da je film „Svedok božje ljubavi“svojom istinom osvježio sjećanje domaće javnosti. Ali ono što mnogo više boli je takođe činjenica koja će potvrditi da je film prvo upoznao evropsku i svjetsku javnost sa suštinom reagovanja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a onda tu istu javnost i dobro zamislio. To je, po svoj prilici ono, što zaista boli sljedbenike Amfilohija i njegove ideologije.

Reagovao i ruski Sputnjik,ekspozitura u Beogradu

Sputnjik je savremena informativna agencija koja emituje vesti, ima svoj internet portal i mobilnu aplikaciju, radio-program i multimedijalne pres-centre, napisano je u impresumu na portalu https://rs-lat.sputniknews.com.

Sedište agencije Sputnjik je u Moskvi, a regionalna predstavništva ima širom sveta: u Vašingtonu, Pekingu, Parizu, Berlinu, Beogradu, Kairu, Londonu, Edinburgu, Montevideu, Rio de Žaneiru itd.

Brend Sputnjik je lansiran na medijsko tržište 10. novembra 2014. godine, kao deo ruske medijske grupe „Rusija sevodnja“. Redakcije Sputnjika rade na više od 30 jezika, uključujući engleski, španski, francuski, nemački, arapski, kineski, portugalski, srpski, italijanski, poljski, češki, vijetnamski, japanski itd.

Što je beogradski Sputnjik napisao o filmu koji je otkrio sakriveno?

„U godinama koje su usledile, mira nije bilo ni na prostoru bivše Jugoslavije, ni na verskim svetkovinama, ni u crnogorskim crkvama. U Crnoj Gori produbljene su stare podele, vrata crnogorskih hramova otvorena su za ratne zločince, ali ne i za Crnogorce“. Ovim rečima je Javni servis Crne Gore sinoć započeo dokumentarac o mitropolitu Amfilohiju, piše Sputnjik i nastavlja:

Lepa uvertira za sramnu satanizaciju vladike, a sve pod ironičnim nazivom filma „Svedok božje ljubavi“. Usledili su snimci iz ranih devedesetih sa skupova iz Crne Gore, na kojima je govorio i Željko Ražnatović Arkan, pa oni sa Cetinja, kada Crnogorci (Montenegrini) prekidaju skup CANU uzvicima „Nije ovo Srbija“ i „Risto, satano“. Sve u želji da se pokaže kako je velikosrpski hegemonizam još tada okupirao jadnu i nejaku Crnu Goru, i kako su ti kadrovi odličan dokaz težnje i borbe crnogorskog naroda protiv Srba i Srbije, maltene od pamtiveka. A za to nije kriv niko drugi do — Amfilohije.

Tako piše Sputnjik i ne kaže ništa što nije u filmu i što nije istina. Tačno je da su uslijedili snimci iz ranih devedesetih na kojima je govorio Arkan, tačno je da su Crnogorci (koje autor želi da uvrijedi nazivajući ih Montenegrini) uzvikivali „nije ovo Srbija“ i „Risto, satano“. Pa u čemu je problem? Valjda Sputnjik  stručnjaci znaju da je ovo Crna Gora, međunarodno priznata država a ne Srbija, kako bi oni željeli a da je slogan „Risto, satano“ vrijednosni sud.

Sputnjikov orkestrirani napad na crnogorski nacionalni javni servis je očekivan. Ovaj, navodno medij, ni riječju jednom jedinom ne komentariše užase koje izgovara Amfilohije. Njemu je objavljivanje istine kojom se vidi ko je i kakav njihov idol, šizofrenija i govor mržnje.

Potpuno je tačno, što se u dokumentarnom filmu najbolje vidi, da skoro trideset godina sa mitropolitskog trona, umjesto blagih riječi, odliježu Amfilohijeve kletve i klevete. Pa navedite gospodo sputnjikovci, što ovđe nije istina? Ne možete ni slovu da zamjerite pa onda krećete uvredama.

Ne shvata ta grupa da iza takvih odluka, stavova, uređivačke politike ne stoje više ni oni koji platu zarađuju kod njih. Naprotiv, stide ih se. Crvene pred ogledalom jer nisu trgovci hramovima i dušama svog naroda. Jer vole svoju zemlju i svoj narod, jer žele da i sutra izađu na ulicu uzdignutog čela. Ne žele da stanu iza sramnih govora mržnje. Ograđuju se od laži. Znaju šta je zadatak, ali znaju i šta je čast.

Đedo – naš mitropolit, naša snaga: transparent sa fotografijom mitropolita Amfilohija na molebanu u Podgorici

Da li će i dalje politički vjernici šetati sa Amfilohijem, omiljenim đedom, kako ga zovu, koji je udomljavao ratne zločince i proklinjao Crnogorce? Da li će nastaviti da nose njegovu sliku i ono što je mnogo važno, da li će nositi, pored lika, i njegovo djelo?

S.M.

38 KOMENTARI

 1. Svaka čast na tekstu koji ste objavili,
  Ovim putem pozdravljam i čestitam na emisiji
  o Amfilohiju nečastivom,
  Liku koji se riječju, mišlju i djelom
  odrekao Isusa Hrista i njegovih načela i učenja,
  A Isus je govorio ko nije sa mnom ,
  protiv mene je ,tako i sledbenici Amfilohija
  na ovim političkim protestima
  a ne vjerskim, jasno se vidi na čijoj su strani.

 2. Aaa Drago ne umi se , pa jezikom okolo kokolo, pa fešte su !
  Pogledaj naslov u prvi foj Karampane,
  sam si sebi živce razgrnuo, odi na koju spjažu pa razgrni pješčin, pa da vidiš kako pijavice skaču!
  Eto , tako živci rabotaju, valjda si shvatio , a ako nisi, naučićeš, ako imaš
  vremena !!!!

  • Emilfarb Vi to o sebi ? Ako imate neki problem sa zivcima to je verovatno neprijatno. Razumem vas, primetio sam da i vas idol Slavko lako gubi zivce a vi kao njegov satrap, muka je to, ako vam je lakse ja vas iskreno zalim.

 3. Gledao film.Pa moglo bi se napraviti isti takav film i o Milu koji sada brani Crnu Goru.Isto tako temeljno sa svim izjavama od Žute grede.Ujedno sa svim fabrikama i preduzećima i “krezubim” glasačima koji su ostali bez posla.

  • ..kao i dostinja njih, brkaš pojmove.. ovđe se radi o čovjeku koji pokušava srušit državu, vjerovatno si i ti na tu stranu..

    • A koji je to srušio, stručnjače
     opšte prakse ?
     Pa završiće na neki, valjda
     Blajburg …
     Sve mi se čini, da i Ti mlatinjaš ođe, ka tovar maniti .
     Ne možete srušit Crnu Goru !
     Poslaše vi rusi značke, da apsite Crnogorce, o bruke izdajničkog
     konzula i trabanata.
     Dakle , država funkcionira i
     sankcionira petu kolonu.

     • Blago tebi , tebi apsolutno niko nije potreban. Ti se tako lepo svadjas sam sa sobom. Nego cini mi se ti negovoris Crnogorski a o Srpskom nema ni govora, bogati znas li ti barem koim jezikom govoris.

     • Drago lane srpski je asimilatorski jezik, srpsko-hrvatski je bio zajednički, a crnogorsku ukrali i srbi i hrvati (po Milenky Peroviću!),
      prije 150 god., pa Nas sad žiškaju
      kao brojčano veći , ispravljali Nas onda a i sad im je krivo što govorimo kao oni, a to je Naše, što Nam odavno ukredoše Drago.
      Tako je sa bogomoljama i još po čemu.
      Polako, doć ćeš i Ti pod regulativu.

     • Takav neizbruseni biser, pred vama je svetla buducnost, velike su sanse da zamenite Cuvenog CG istoricara Darka Sukovica. Cestitam !!!

  • Jes vala sramot. Sramota sto je doktorirao, sramota sto je obnovio oko sedamstotina crkvi manastira, sramota sto je izgradio dva velelepna hrama, sramota sto nije stedeo sebe nego se nasao na svakom mestu gde je narodu bilo tesko, sramota. A mogao je da rasproda Manastire, Crkve, Crkvenu zemlju, pa da mu na Floridu salju Moldavke i ostale, mogao je. Sramota sto je svoj zivot posvetio Bogu i svom narodu. Lidija nisu vam vasi slucajno dali bas to ime, opravdajte njihove nade.

 4. Draganče dragi vas obasjava tama to si dobro rekao jer vas predvodi Riki mračni krivokleti. A što reče onaj udreni Ljuta umrli su svi koje je Risto sotona i fašista koji se druži sa ratnim zlikovcima prokleo. Eto ti Ljuta da se tebie desi baš sve što ti druzja drugome želiš daće Bog. I tvojima isto tako pa ti zavijaj i proklinji sajedno sa Rikijem. Prokletinje šašave.

 5. Postovani g.dine Mandicu,upozoravam Vas da ilustracija vaseg teksta nije na mjestu.Moze te biti tuzeni od strane Drustva za zastitu zivotinja,koncerna Vijesti,S.Lukovica,raznih nazovi doktora zbog stavljanja konja u tekst o politici.Konju nije mjesto u politici.

 6. Daragaja Ana Anjuškice, film je dovoljno tehnički dobar da prikaže sva zlodjela Rista Rileta popa sa krvavim očima i rukama na koje si ti ponosna. Svaka čast Skali koja podsjeća što radi ovaj tetrijeb.

  • “film je dovoljno tehnički dobar” Dovoljno – kljucna rec, cak ni vama savest nedozvoljava da kazete film je tehnicki dobar. O moralu cak ni vi niste se usudili da kazete nijednu rec. To sasvim dovoljno govori o filmu.

 7. Fim TVCG o mitropolitu u kome su pokusali da ga “ocrne” je ocajnog tehnickog i intelektualnog kvaliteta bez jasne koncepcije. Materijal je postavljen s brda s dola, bez vremenskog, odnosno politickog i drustvenog konteksta. Povrh toga, kod naroda u Crnoj Gori je postigao samo suprotan efekat. A komentar Skale i trabanta je ispod svakog dostojanstva.

  • Ne pričaj gluposti! Vidi se ko je Amfilohije, što je radio i što sada radi! Svaka čast Skala radiju! Hvala na hrabrosti i stavu, za razliku od drugog radija u gradu, koji ne služi ničemu, najmanje je javni servis. Ali primaju opštinske pare, tj pare iz budžeta građana Kotora. Neka ih je sram kako nekvalitetan program ima jedan takav javni servis u gradu pod UNESCOm

 8. Evo i slika dje vodja ljubi skute ovoga djeda. Evo jos i drugih slika voljenog vodje sa djedom, preplavljen je internet. Ohooooo, ne otvaraj slavko ovu temu,nije ti pametno. Evo i Pura liberao sa guslama, kao mladji, ali kapa nije ova sto je sada ljubi. Ohooooo, svakakvih cuda tamo ove dane. Ihaaa, dje ste se upetljali. Djao je ovaj internet, svasta pamti.

 9. Odgovor kratak i jasan ucesnici Litija sa zadovoljstvom nose i nosice delo mitropolita Amfilohija ( Djeda ). Od juce im je mnogo lakse jer broj onih koji sa cascu i zadovoljsvom nose delo Djeda Amfilohija drasticno se uvecao. Da li se autor mozda zapitao ko ce, kako ce i gde ce istovariti delo njihovog obozenog vodje ?

    • Nije Dragane jos nego vidi Amfika jos dobro ali su jadni oni koji ne vide sto on vidi i zasto je s njim MRAK

     • O Dragana draga kako sam ja srecan sto vas obasjava blagodat vaseg obozenog predsednika. Ta zaslepljuca svetlost koju emituje vas obozeni predsednik samo vama izabranim omogucava da vidite kakav raj je stvorio na teritori CG. Mi ostali prokleti od vaseg obozenog predsednika osudjeni na tamu, nazolost nemozemo da vidimo to sto vi vidite.

     • Drage izađi na izvan i ne timari staro rasjedlano kljuse !
      Pod samarila si-se sa štrigana
      iz Kavča i napugdla sa žabama
      Kalimanjskim.
      Živi popolo Crnogorski bez takvih
      bidza i posrbičina , jednostavno
      Crna Gora !

   • …ELISU VI JOŠ NA PAMET RIJEČI BLEJANJE VAŠEGA IDOLA I OSNIVAČA SLAVKA PEROVIĆA…KOJI JE NA SVOM BRLOGU/blog/)-2011 NABLEJAO, IZMĐU OSTALOGA ,I OVO…:” DA JE TRINAESTOJULSKI USTANAK 1941 BIO IDIOTSKI USTANAK-PO ŽELJMA RUOVOVODSTAV KOMUNJARA…KOJI JE ODNIO PEKO 5O ILJADA ŽIVOTA..BEZ IKAKVE SPREŠE?..JEL TO TAJ VAŠ ANTIFAŠIZAM-KOJEGA “GAJI-PODSTIČE” I OVAJ POPO TE VAS JAŠE-AKO JE VJEROVTI GORNJOJ SLICI-DATI ,SINOĆ USLIKANA..U SRBPSKO PLJEVALJA…ĐE IMA DOSTA NOSILACA ORDENJA SVETOGA SAVE…?!?

    • Emilfarb Nezelim da vam odgovorim, znate vi zasto. Hocu da vam kazem par reci malo ozbiljniih. Autor ovog teksta to nemoze da shvati, pa ranije nisam to spominjao. Nadam se da cete vi shvatiti. Ne mozemo mi ljudi ma koliko nas bilo da ponesemo delo Mitropolita Amfilohija niti bi on nama dao da taj teret nosimo, nismo mi za to muka je to velika, to delo mogu da nose samo izabrani. Hvala Mitropolitu sto to breme ne tovari na nas. Dragi gospodine bez obzira kom Narodu pripadate, Bez obzira koju veru upraznjavate, velika je muka kad se nadjete na mestu pogroma svog naroda. Amfilovije nije se nasao na tom mestu slucajno, po svojoj volji bio je tamo da bar dostojanstveno sahrani te mucenike. To breme koje autor koi je ovo napisao nemoze da shvati ali vi nadam se u Boga se uzdam a Bog nam je isti vi cete shvatiti.

     • Drago ne razumijem o čemu
      želiš poklisariti, jednostavno
      gospoda su kapitalistička nomenklatura, ima još drugova!
      A što se pozivaješ na “dragog boga” , deder navedi bar jedan
      naučni dokaz, da isti postoji ???
      Možda vanzemaljci?
      Dokaži bapske priče nikogovića
      i prevaranata svih fela?

     • Emilfarb Ljudi grese, greske su svojstvene ljudima. Eto i ja sam pogresio sto sam se ponadao da cete vi razumeti, greska, da pogresio sam. Vi ste naprosto samo satrap autora koi je ovo napisao.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]