Da li će zasvijetliti stari kandelabri na novom mjestu odlučiće MZ Stari grad

1
ferao u starom kotorskom gradu

Ivo Magud

audio: Ivo Magud

Stari kandelaber na početku tvrđave San Đovani i njegovo izmiještanje na novu lokaciju izazvao je, kako smo juče izvještavali, nezadovoljstvo građana starog grada koji su ovaj stub doživljavali kao kulturno istorijsko nasljeđe postavljeno još u doba Austrougarske.

Oni su izričito protiv uklanjanja kandelabra sa mjesta na kome se prosto srodio i poručili nadležnima da im ostave sjećanja na prošlost koju je krasila i komunalna kultura i lijepe slike iz Kotora.

Za objašnjenje, pozvali smo Iva Maguda, direktora Direkcije za uređenje Kotora koji nam je kazao da su u Direkciji imali lijepu ideju da se u okviru uređenja prilaza južnim gradskim vratima na Gurdiću prvo poploča taj dio koji je sada presvučen asfaltom i betonom.

Planirano je postavljanje nekoliko parkovskih klupa pored starog mosta na samom ulazu i tri starinska kandelabra koja su pronašli obilazeći bedeme i gornji dio starog  grada.

Time bi ta lokacioja dobila urbaniju, kulturniju fizionomiju koja bi korespondirala sa ukupnim izgledom kontakt zone, rekao je Magud.

Nije bio cilj da se dodatno osvijetli ovaj dio grada, jer tu postoji javna rasvjeta, već da se samo kultiviše, ali se pojedini građani bune, a Direkcija je informisana da su dva stuba i ukradena i nalaze se negdje u Škaljarima.

Magud je od Mjesne zajednice stari grad tražio izjašnjenje u pismenoj formi po ovom pitanju, uz decidan odgovor da li žele ili ne da se na pomenuti način uredi ulaz sa južne strane grada.

Ukoliko odgovor bude negativan Direkcija će na žalost, poručio je Magud, odustati od te  ideje, ali će naći načina da urede ovaj prostor.

Ovaj ulaz svakako treba kultivisati i popločati, postaviti klupe i moguće kandelabre koji bi ličili na starinske, ne uklanjajući postojeće sa mjesta na kojima su svijetlili sto godina.

1 KOMENTAR

  1. Dragi Magude …uredute sve ali ove kandelebra istavite đe su bili do sada a ulaz ukrasite sa klupama i nadjite adekvatnu zamjenu za ove i osvijetlite i sredite sve kako ste zamilili !!! Samo se nadam da ce to biti u rekordnom roku gotovo jer je mnogo vaznije uredjivati jezgro grada nego Grblaj !!! I sa kojim pravom ste mogli ovo da skinete sa svog mjesta sa pzta na bedeme sa kojima nazalost vi gazdujete !!! Nego navali da plocas Gurdic napkon poslije pola godine rada da pocne da lici na nesto …a mogli ste osvjetljenje na stubove od ograde !!! Nadam se da ce savhet Mjesbe zajednice Srarig grada odlucit iapravno !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].