Da li je na pomolu potonja ura kotorske vlasti?

18
kolaps svake vrste u Kotoru

Kotorskom saobraćajnom kolapsu pridružio se u petak i onaj politički, skupštinski. Nema toga u našem gradu ko ne postavlja pitanje broji li ova neprirodna koaliciona vlast raznovrsne ideološke obojenosti potonje dane. Mnogo je teških riječi izgovoreno na račun SDP-a od strane potpredsjednice opštine Popović-Moškov, direktnih uvreda i prijetnji koje ljudsko dostojanstvo teško može da odćuti. Ali, ako ne može dostojanstvo, mogu interesi. To smo već imali priliku da gledamo i do sada. Čvrsti stavovi ljuljaju se iz temelja kada se konkretno analizira što se može izgubiti. Tada se najbolje vidi da gotovo i ne postoji prag ispod koga se ne može.

Interesantno je da prva dama kotorske URE, a ni ostrašćeni dio prvog skupštinskog reda Demokrata, nijesu napadali odbornike Demokratske narodne partije koji, pored SDP-a, takođe  nijesu podržali donošenje odluke o kupovini Jugopetrolove imovine. Njihova oštrica je uperena protiv SDP-a jer im je, kako su neki i kazali u sjećanju još priča oko Luke Kotor i pokušaj opstrukcije, kako su tada žučno navodili, koalicionog dogovora od strane ove partije. Ima tu, očigledno je, i nekih razmimoilaženja iz ranijeg  perioda , koji su zaboravljeni samo u vremenu kad se kolač dijelio na dogovorene prave časti. Ako se tako može reći, jer se valja prisjetiti da je jednomandatna URA uzela potpredsjedničko mjesto u opštini, mjesto sekretara Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti i još po neka po dubini i širini. Upravo je šefica te partije Popović-Moškov najglasnija u stalnim pokušajima da pojasni kolegama iz koalicije kako ona najbolje poznaje sve oblasti društvenog, privrednog, kulturnog i sportskog života Kotora i kako se njena riječ mora čuti i uvažiti. Ona je obrazlagala odluku o kupovini Jugopetrolove imovine ponašajući se, uz dozvolu predsjednice SO Perović, kao da je odbornik koji svakome na svaku riječ mora  da odgovori. Njena je prva i posljednja.To je radila vrijeđajući bijesno one koji nijesu umrežili svoje poglede i ideje sa njenima.

Kotorani vjeruju da je ovo početak kraja interesnog druženja onih kojima je, u najvećem broju, lični daleko ispred opšteg interesa. Novac se troši nemilice. Zapošljavaju se poslušnici, kumovi, prijatelji, rodbina. Malo je onih koji znaju nešto da rade, ali, kome je to još važno. Ne poštuju se ni zakoni. Predsjednik opštine pokušava da udomi vjenčanu kumu na mjesto direktorice kotorskog Kulturnog centra, čiji će falsifikati dokumenata prilikom konkurisanja i razne mutne rabote uskoro biti na dnevnom redu kotorskog Osnovnog suda. Pokazaće se kako se, koliko  i kome plaćalo šakom i kapom novcem poreskih obveznika. Vidjeće se da je budžet za kotorski karneval i Bokeljsku noć probijen sa više desetina hiljada eura a da niko ne zna zbog čega i ko je to dozvolio, da finansijski plan po kome se moralo vršiti plaćanje, nije usvojen tokom cijele prošle godine.

Otkriće se da su plaćanja realizovana zahvaljujući volji vd direktorice, da su dovođene nekakve kabare grupe da bi se, zbog nečega, vratio dug jednom od opštinskih sekretara, čija je prijateljica članica trupe sa vještinama koje su malobrojni Kotorani mogli pet puta u protekloj godini da gledaju. Da se plaćalo po nekoliko puta više za pojedine predstave, da su se, liječeći ličnu sujetu, o trošku građana dovodila zvučna imena za velike honorare.
Novac je dijeljen nevladinim organizacijama po sistemu zasluga, kao i nekim sportskim kolektivima, prijateljima koji nevješto glume medije, ali znaju da nakite hvalospev za darodavce.

Kulturu u Kotoru vodi URA, njena predsjednica i potpredsjednica. Zato kulture u UNESCO-vom gradu nema godinu ipo već. U ovoj kombinaciji neznanja s jedne i velikih ambicija s druge strane, samo je moguće dalje posrtati. Ucjena jednomandatne političke partije uspijevala je do sada. Vidjećemo da li je tome došao kraj, ili će centrale nekih partija ipak odlučiti da progutaju još jednu u nizu gorkih pilula i nastave da trpe udarce po leđima lokalnih političara.

Kotorski DPS se veseli, makar onaj u samom vrhu. Nije jasno zbog čega, jer ničim nije doprinio da oslabi koalicionu vlast. Pojedini odbornici  su davali otvorenu podršku nekim odlukama kotorske vlasti. Bilo je i onih koji su glasali protiv rješenja Vlade Crne Gore, što do sada ova partija nije nikada plasirala svojim članovima i simpatizerima. Kotorski DPS je to otćutao, kao mnogo puta do sada u potonjih nekoliko godina, što je uslovilo da lider partije Milo Đukanović izgubi predsjedničke izbore u Kotoru.

Zbog toga oni trebaju na izbore u sopstvenim redovima, jer je očigledno da se nešto mora mijenjati. Ako se ne promijeni i ostane ovako, današnja vlast, bez obzira što je napravila veliku štetu Kotoru favorizovanjem ličnih i partijskih interesa, ne bi imala preveliki problem da ponovo pobijedi.

Slavko Mandić

18 KOMENTARI

  • A ko kaze.Poslusaj uvlakodupiću komentrar u nejelju na pocetku Žiže.Bas se Slavko od madamice prepao.A nije ni od mnogo jačih i vecih

  • SMIJE SMIJE NEGO NIJE NI M OD MADAM !!! TO JOJ JE BIO KOMPLIMENT NEGO U ALKOHOLOISANOM STANJU TO NIJE UKAPIRALA OPS MORA DA JE CITALA PRIJE SOLJE JUTARNJEG VINJAKA !!! MOJ HERCEGOVAC BOLJE TI JE POKRIJ SE USIMA I PST

 1. Samo se pitam koji će ih interes još malo održati.
  Tanko je Boga mi.Biće onako kako reču tate gore u Podgorucu a ovamo su im puna usta protiv Podgorice.
  Niko ali baš niko ne smije prnut ako se odozgo ne dobije aber što će činjet.

 2. Pitanje za Skala Radio:
  Koliko je ulozeno u Kotor iz drzavnog budzeta u zadnjih 25 godina?

  Definitivno, trenutna lokalna vlast nije dorasla zadatku, medjutim prosla vlast je takodjer bila losa, da ne kazem destruktivna. Niti jedan goruci problem gradjana Kotora nije otklonjen, kako prosle tako i ove vlasti.

  Vase izrazito blacenje lokalne vlasti i neistomisljenika prelazi okvire kulturnog ponasanja posebno sto zloupotrebljavate vasu poziciju i plasirate kroz vas privatan medij sto je god vas volja, cesto neobjektivno.

  Radio Kotor je primjer objektivnosti za vas, bez obzira ko je na vlasti, rade svoj posao, obavjestavaju gradjane o dogadjajima i vijestima nepristrasno i profesionalno, a sve drugo ostaje na gradjanskoj svijesti da prosudjuje.

  • HAHAHAHAHA PETAR – J….VJETAR !!! TAMAN JE RADIO KOTOR OBJEKTIVAN U ČEMU ??? E MOJ PETRE PROCITAJ STO SKALA PISE 15 GODINA UNAZAD PA CES VIĐET DA SVE REDOM KRITIKUJE SVAKU VLAST A OVA(N) JE PRESLA SVE MJERE PRVENSTVENO ,LJUDSKOSTI DA NE KAZEM ČEGA JOS !!! PRVENSTVENO PETRE KAKVO IM JE PONASANJE U SKUPSTINI ? KAO DA SU NA FUDBALSKOJ UTAKMICI ZVIZDANJE DOBACIVANJE NEDOZVOLJENO SNIMANJE …MA STO SE TEBI ISTA PRICA KADA DOBRO ZNAMO KO SI !!! A JOS MALO ADIOOOO

 3. Jasno je kao dan da je kamen spoticanja provizija koju će “Jugopetrol” dodijeliti politikantu koji uspije prodati opštini njihovu nezanimljivu imovinu. Da su te nekretnine šta valjale kupio bi ih neko u ovih zadnjih pet godina.
  Kako je moguće da četnici iz NSD-a sada blokiraju prodaju a u oktobru su u Risnu izjavili da im je kupovina tih nekretnina najvažnija stavka u budžetu ?? Čulo ih je više od 40 prisutnih ljudi u MZ Risan.
  Sada nema prodaje jer su zaključili da ta prodaja nebi išla preko njih nego preko kotorske URA-e. Zato su se predomislili.
  Drugo je pitanje kojim pravom politikanti troše novac iz udžeta opštine nenamjenski?? Zna se da većina tog novca potiče od komunalija i treba ga utrošiti u MZ gdje su te komunalije i naplaćene.
  Tako Risan oskudijeva u svemu , nemamo čak ni javnog WC-a od 1979 – te godine , a milion i sedamsto hiljada € risanskog novcabilo je u opštinskoj kasi prilikom smjene vlasti u oktobru 2016 . te.

  • …jer može da te strefi-i da te na Risansku pjacu uguše “Risanski Ćetnici”-koji Risnom abitvaju od Donje do Gornje Pišteti…via Manite Rupe-Grkavca i do Male…lele ti od ovijeg što od tri izgovorne su im četiri lažave-ka i vazda …”U Risan za dinar da jedeš i crkneš sitan laži”…Dakle,ako dobro čitam-Ćetnici su na vlasti u Risnu-od kad Rišnjani nemaju đe javno da kenjaju…od Strpa do Rtca…? Mama mia cvanti “partizani”-u ćetnićkom Risnu…?

  • Nije Risan četnički niti je DF dominantan u Risnu. Naprotiv da rišnjana nije bilo 1941 nebi opština Kotor po kome krstiti ulice , trgove , škole i društva ( Nikola Đurković , Savo Ilić itd.itd. ) … Poslije zemljotresa Risan je zapušten i unakažen. Zato je bivša vlast i izgubila pozicije u Risnu … Ali ova nova šarena koalicija je najgora i najnesposobnija koja je ikada na vlast zasjela.
   Iz navedenih razloga na novim izborima u Risnu nova koalicija će lako izbrojati glasove …

   • …oni su iz Novoga krenuli-u Novi ubijeni-od Novskih Ćetnika…a Risan je vazda bio “podoban”-svakoj vlasti pa i ovoj i onoj prije ove-i one prije one…?! Vaša prezimena-govoree sve…O vama-ko ste i odakle ste-zar ne Veljko…?
    Zato čekaj nove izbore-dako poslije 40 godina-dobijete kundut-novi za stare navike “ko kođ dođe Rišnjani naredni”…?!!!

   • Tema je bila ta da turističko mjesto nema javni sanitarni čvor već 40 godina. Šta to znači za turizam ti naravno ne shvataš jer još uvijek živiš u marginama kamenjara iz kojeg si ispuzao. Našom greškom istjerasmo te iz šume ali šumu iz tebe istjerati nećemo nikada. Nemoguća misija je to.
    Vidim da ti je NOB bolna tema vjerovatno te rezultat iz 1945 deprimira. Nebi kralj na tvoju žalost nego je Broz dobio utakmicu. Ali pusti to jer bilo je i prošlo. Naročito se ostavi ubijanja. Zamisli da smo mi 1945 bili žedni krvi kao četnici danas? Istrijebili bi smo vas ali eto nijeste nam smetali.
    Na kraju tebi i “šarenoj koaliciji” da poželim teške stomačne probleme i to za vrijeme vaše sledeće posjete Risnu. Možda onda šta god i shvatite.

    • …ja sam rođen na pjenu od mora..u Prčanju kapetanskom gradu-poznatom po rodoljubima-ne i saradnicima okupatora-poput vas i vašega prezimena-sa podrućja Trebinja šljegli-DOPUZALI niz Smokovac-Malu… u Risan-a, na Grkavac prekršteni-promijenili vjeru-za večeru dražesni Ćato viću-“krštenjaku” iz one “crkve”-u starome Trebinjskome gradu…-

    • Broz je na njegovu sreću dobio utakmicu! Tri decenije je žario i palio ustanovom, koja mu je omogućila “bajku od života” ali i to je pasalo.
     Loše ga vi poznajete, ali ga znaju mnogi kojima je isti, svojim djelima ( nedjelima) zagorčao život.
     Ćatoviću, ja i ti nismo u baš dobrim odnosima, ali ne upadomo jedan drugome u komentare i to je korektno i sa moje i sa tvoje strane.
     Evo ja sam sada upao (izvinjavam se) ne da te branim od ikoga, jer ti to sam veoma dobro i precizno radiš, nego samo uz molbu da odjebeš ovoga staroga, prepotentnoga i pokvarenog čovjeka ( nečovjeka)

 4. Ako je koja korist od ovog vašeg teksta onda je to da ste naprasno počeli profesionalno-novinarski i etički ispravno tkz. “madam URA” nazivati potpresjednica opštine Moškov-Popović. Lijepo je to vidjeti… u Kotoru gradu od starina sa mnogo kulture i još više karnevala… pod političkim maskama.

 5. ..uzavrela-od “honoralaca opće prakse, iz kotorskih gambuža-mišijih rupica”…koji sve znaju-a neznaju đe su šuplji? Jer se vidi,da “sve znaju”-poznaju…koliko “znaju”? A elemntarno ne diraju…? Jer da nije tako-oni bi še nas neuke infromirali-a dokle stiže-doseže ona “ISTRAGA”-ODT Kotora-okolo naokolo onog “U DVJE VRSTE STROJSE- duplo golo -DRŽAVLJANSTVO” PRVOG ČOEKA(najmlađi u povijesti dremnog Kotora-kojeg je uspavao kasapin i grobar sa Dedinja-davne januarske zime-1989 godine) MALE KASABE-eks Kotora…
  Babama kotorskije pjaca i pjaceta-po vazdan se snijeva-što im guzi milo-sa osloncem na…trle babe lan-da im pasa dan-misleći drugome zlo-samo zato što se drugaćije klanjaju i krste-sa vjerom u “boga gospoda”-koji poodavno ne abitava u Kotoru dremnom gradu..đe savakog proleća kolo međedi vode..(dremni od zimskog sna-zaštićeni zakonom o rijetkim svijerima-u našoj malekoj domovini…poodavno?!?

 6. SVAKA VAM JE KAO NJEGOSEVA ! Mada kada je rijec o podjeli kolaca neznate izgleda sve sto se desava u opstini i koje jade nalaze koalicione kolege !!! prvenstveno nijesu podijelili kako po dogovoru funkcije sekretara i nacelnika ! to se konkretno odnosi na DF tj dio DF kome su pripali odredjeni sekretarijati a jos uvijek nijesu makli kadrove DPS a izgleda niti umiju ! pa ucjenjivanja pa sto hoce da ujedine komunalnu policiju i komunalnun inspekciju u jedno ! opet da DF u smanje jednog nacelnika pa pogodite kojin je to !? a sto se tice ZLOUPOTREBE SLUZBENOG POLOZAJA to je posebna prica jer je pojedinim sekretarima i direktorima milija tudja rabota od svoje a VELIKI STRUCNJACI nijesu svjesni da prekoracuju sluzbena ovlascenja i da je ni manje ni vise KRIVICNO DJELO !!! Ko zna mozda ce neko i na sud uskoro prijave su podnesene cut ce se i pricati….a i ovoga cuda dokazao se MOBING na poslu presuda pravosnazna nema prava zalbi SERIF GRADA…opa pa ko ce da snosi posljedice sto se ovoga tice ? mora neko jer su sada strucnjaci na celu opstine kojih i nema na radna mjesta ali je bitno da radnicima mjere svaki korak samo sto im nanogice ne stave a ne daj boze NJIMA da se stave vise bi se u Beograd ocitaVale nego u Kotor da ne kazem na radnom mjesto ! Dalje upravna inspekcija uskoro dolazi po ko zna koji put…ko zna da li ce sekretari uspjeti i ovaj put da sakriju dokumentaciju pogotovo sluzbenika koji imaju falsifikovane diplome …eh drustvo moje mogao bih Vam pisati do sjutra ali ce strucnjaci OVE vlasti sve lijeo rijesiti kao i 2 sjednicu Skupstine..pozz do sljedeceg javljanja

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].