Da li se neko iz kotorske vlasti sjeća ko je ovo pisao?

8
crkva Sv Mateja u Dobroti

Skala radio će ponoviti pitanje aktuelnoj vlasti i institucijama sistema države i zamoliti ih da odgovore ko je na crkvi Svetog Mateja napisao “Ovu crkvu treba zapaliti”.

Kotorani pamte i znaju.

Nije to bilo tako davno.

Poruke mržnje na Crkvi Svetog Mateja

IZVOR: SRNA UTORAK, 27.04.2004. | 15:47

Na bedemu ispred katoličke crkve Svetog Mateja u kotorskom naselju Dobrota u utorak ujutru osvanuo je grafit sa porukom da taj kulturno-istorijski objekat “treba zapaliti”, prenose crnogorski elektronski mediji.

Župnik crkve Svetog Mateja u Dobroti don Ante Dragobratović rekao je da je na crkvenom tambruju neko ćirilicom ispisao “Srbija”, četiri slova S i nacrtanao tri uzdignuta prsta, uz natpis “Ovu crkvu treba zapaliti”.

On je naveo da je ispisana i “jedna smiješna rečenica sa nekim sigurno daleko težim namjerama”, o čemu nije želeo da govori.

Dragobratović je rekao da je o ispisanim porukama obavestio biskupa kotorskog monsinjora Iliju Janjića, policiju i dnevnu štampu u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Prema rečima načelnika Odeljenja bezbednosti u Kotoru Ivana Mašunovića, policija je izvršila uviđaj i istraga je u toku.

Hrvatskocrnogorski međudržavni savjet reagirao je danas na barbarski i provokativni ispad u kojem je, prije nekoliko dana na crkvi Svetog Mateja u Kotoru, u Crnoj Gori, ispisan grafit latinicom “Ovu crkvu treba zapaliti” te natpis ćiriličnim pismom “Ovo je Srbija”.

U priopćenju, kojeg je potpisao predsjednik Hrvatsko-crnogorskog međudržavnog savjeta, redatelj Veljko Bulajić, osuđuje se takav “govor mržnje šovinističkih snaga koje su inaugurirane u proteklom desetljeću”.

Također se ističe da je – kao odgovor “provokatorima” i “bivšim psima rata” te “pljačkašima i palikućama Konavala i Župe” – u Savjet stiglo 40-tak pisama, brzojava i poruka koje su poslali građani Tivta, Kotora, Dubrovnika, Risana, Cetinja, Konavala i Herceg-Novog, u kojima se izražava potpora (Hrvatsko-crnogorskom međudržavnom savjetu) i želja da se nastave dijalog i suradnja, na lokalnoj i na državnoj razini, između Republika Crne Gore i Hrvatske kao dviju prijateljskih sredozemnih zemalja.

“Hrvatska i Crna Gora primjer su dviju država koje u dobrim susjedsko-partnerskim odnosima nastoje rješavati svoje probleme današnjice. Obje države ulažu velike napore u gradnji pozicija na europskoj pozornici. U međusobnom podupiranju i ostvarenju tog cilja primjer su dobrih odnosa svim državama u regiji”, navodi se u priopćenju Hrvatsko-crnogorskog međudržavnog savjeta.

8 KOMENTARI

 1. Nije neki veliki prekšaj, bio je to odjek, tada, kolektivnog izraza mržnje prema svemu što je hrvatsko u boki.
  Nije se bilo za ćuditi, jer su tada i crnogoski Liberali, prozivani kao ustaše, bilo je to tada podžavano i od vlasti, pa se nije za čuditi. U Francuskoj prekršiocima za ovakve prestupe , ako nisu iz mjeta , oduzimaju prebivalište., Kralj Nikola je za teže slučajeve koristio , izgon. Inače maldog čovjeka koji je pisao, znamo imenom i prezimenom. Ali, neka vrijeme umiri duhove, nije potrebno da otvaramo stare rane.

  • Nije vrijeme “petrana”a vrijeme je da kada oni misle da je njihovo vrijeme, udarati na sve i svakoga ko nije s njima na najgori način i uz pljuvanje kakvo samo oni znaju.
   Upravo ovako, ovako kako i treba da rade poslenici javne riječi.da se ne zaboravi i da podsjete čistunce. Tako ja to razumijem.
   Ispravi me ako misliš drugačije.

  • Natpis na Sv.Matiji je za svaku osudu i to treba reći.
   No,ne sjećam se da je bivša kotorska vlast to osudila?
   Ovaj dio o “izrazu kolektivne mržnje prema svemu hrvatskome u Boki” je demagogija iliti populizam.
   Ne sporim pojedinačne slučajeve,sigurno ih je bilo ali organizovanog progona Hrvata u Boki na sto aludira autor rijecima “kolektivne mrznje” nije bilo!
   I zbog cega to ne reci?
   Ovim se pokusavaju dovesti u pandan neke druge organizovane “kolektivne mrznje” iz susjedstva.Pokusavaju se relativizovati.
   Ovo oko liberala,nemojte molim Vas!
   Poznajem pojedine “100 % liberale” koji su opustošili aerodrom Ćilipe i sve ostalo gdje su uspjeli stići ti “borci za pravdu”.
   Bolje Vam je da se zamislite što se dogodilo sa Hrvatima za 12 godina crnogorske nezavisnosti te su dovedeni ispod 1%,tj. na etničku grupu.
   Ko je za taj “egzodus” kriv?

 2. Stidim se od toga,sto se danas cuveni demokrata ne stidi ovog ili jos bolje zašto barem ne ćuti.
  Bilo bi u najmanju ruku moralno da se pokrije po glavi i muči jer oni koje danas napada s pozicije njegove “časne”vlasti su mu pomogli da se satre trag koji smrdi nečovještvom.Taj i takav nikogović danas laje i prosipa postenje.Ali se malo zaj.sve se zna.

  • Dakako da se sve zna. Sva moralna nacela iz lijecnicke etiket koje ke Hipokrat postavio nemaju primjenu ni kod medicinara, a kamoli kod ostalih “ljudi”. Izuzeci su rijetki. Razlike su samo od velikih do malih hipokrita.

 3. …i ako nemam nikakve veze- niti sa Naslovom-niti sa Napisom! Ali imam pravo da pitam..”dal se ovo “načertanije”-odnosi na sadašnju ili na pasanu vlast (2016.listopada .16….kad je stio “Šišmištakov-Popov”-uz pripomoć DF-a”.. da likvidira Suverena i sa njime Crnogorosku-Suverenu ondašnju i srećom po sve nas i današnju Vrhovnu vlast”? Dragi “bivši drugovi-sadašnja europska gospodo-vazalčići”..okanite se zabadanja draća u zdrave prizemne udove…Zasvira se, pa se za pas zađedeee…!!!..Jer Naslov asocira-ja bi reka..da je Današnja Kotorska Vlast (DKV)-akter SRAMNOG ČINA-BRČKANJA PO STANBORJU (prčanjizan-iskrivljeni lokalizam?)…možda oni isti iz 2012 godine-(svibnja)..u “predizbornim aktivnostima”- na lokalne izbore u Tivtu-protiv AUTOTHONIH TIVATSKIH HRVATA..kojima je prijećeno smrću.. i drugim “inport ljepotama”-iz ABlejalice kontrarevolucije-1989 godine-pod samarima kasapina i grobara sa Dedinja..u kojoj su učestvovali “moji ondašnji drugovi-danas europejci-Vlastelini na vlati u ND MONTENEGRO…!!! Nikad nije kasno-da se kaže i to:..da se dobrano sjećam jednog “idealca” s’špic nametom “Bokelj”-koji je predložio da se tada ,”stvori AOP Boka Kotorska od hrvata i srba”…uz izravnu pripomenu…”da su i Grbljani srbi”…???!!! Ovako je bilo..toga svibnja .2012 godine…Svud okolo naokolo nam ćetaju “ružice-tužice”..Sramne prošlosti naše Domovine i njenih susjeda od Vardara do Triglava…?!!!
  Potpis čitak-a jel jasan nije moja briga…?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].