Đurović: Da nas samo ljepota hrani, da čuvamo ljepotu umjetnosti od svake prljavštine

2

Umjetnost nit hrani, nit brani onoga ko joj se preda, misao je velikog Andrića. Koliko umjetnost hrani i brani od svakog zla, posebno od političkog virusa koji nagriza tkivo naše države, portal Radio Skala pitao je Zoju Đurović, umjetnicu, muzičarku.

Zoja Đurović: Divna misao divnog našeg Iva Andrića, ali…
Koliko je umjetnost zaštićena i odbranjiva, pitanje je koje, vjerovatno, mnogi umjetnici, oni koji to zaista jesu, postavljaju sebi svakodnevno.
Meni je drago što se umjetnost počela braniti od ove najgore pošasti, a to je Covid-19, i već nakon prvog šoka, na nivou cijele ove naše napaćene planete, počele su neke rezervne, dakle online, varijante da se primjenjuju i toga smo svi svjedoci, što je jedna veoma pozitivna i umirujuća činjenica.
Ovo drugo što ste pitali, dakle, da li se umjetnost hrani ili brani od zla političkog virusa, niti je teško, a ni lako odgovoriti.
Ja ću, naravno, iz ugla umjetnika, koji nikad neće razumjeti politiku, koji na sebi osjeća njene pipke, kao i mnogi, reći ono što mislim o tome.
Kud te sreće da nas to ne dotiče, da se politikom bave političari, da ne pametujemo svi okolo, pa, ako nije dobro, onda mi, narod, da ih glasanjem smjenjujemo ili održavamo.
Da se bavimo svako svojom umjetničkom i najljepšom rabotom na svijetu, da nas samo ljepota hrani, a o odbrani da razmišljamo samo na način da čuvamo tu ljepotu od svake prljavštine. Nažalost, to je, posve sudeći, nemoguće u današnjim okolnostima, jer nijesmo pošteđeni ni od čega, pa ni od uticaja političkih dešavanja, takođe na nivou planete, koja se, kao što smo i svjedoci i sudionici, dešavaju i kod nas. Eto, vidjećemo da li će se umjetnost i svi divni ljudi koji su njeni podanici, u najljepšem smislu riječi rečeno, uspjeti izmaknuti, pa makar u nekom dijelu, od svega što je ruži i skrnavi.

Zoja sa svojom sjajnom ekipom

Skala: Nakon političke smjene, za koju i u Vašem slučaju mnogi smatraju da je riječ o revanšizmu sadašnje vlasti i ministarke resornog ministarstva, više nijeste direktorica Muzičke škole „Vasa Pavić“ u Podgorici.
Imate li više vremena za umjetnost u Vama i Vašu ljubav prema horskom i klapskom pjevanju?

Zoja Đurović: O smjeni neću govoriti ni u kakvom ružnom kontekstu, to je mnoge moje kolege, pa i mene, već čekalo, a iz kojeg razloga, o tome nikako ne želim da komentarišem i to prepuštam sudu vremena. Meni su svakako bila preostala još dva mjeseca, tako da sam, sa svojim divnim timom, za ove nepune 4 godine, uradila najviše koliko smo umjele, znale i stigle. Naravno, od prvog dana, to mjesto direktora sam prvenstveno doživljavala kao najodgovorniji posao, “rad u rudniku” od 1400 učenika, 145 zaposlenih, mnoštvom roditelja sa kojima smo svakodnevno bili u kontaktu, na šta sam veoma ponosna, na sve svakodnevne obaveze koje su nas iščekivale, a koje nisu baš iste kao kod drugih, jer, mi smo specifična škola i nekako, sve se duplira upravo zbog tih specifičnosti. Ja znam da su se silni sati, provedeni na radnom mjestu, isplatili i nije mi žao niti jednog minuta, jer se rezultati itekako vide. A meni je želja da ovaj, kako školu u kojoj sam od svoje šeste godine, zovem, dakle taj Hram muzike, i dalje napreduje i rađa nove suverene vladaoce svjetskih scena, a, naravno, i mnoge mlade, čiji boravak u ovoj školi će ostaviti najljepši trag na dio djetinjstva i mladosti, uz muziku, druženje i sticanje najljepših prijateljstava za cio život.

A ja ću, čim dozvoli najgori neprijatelj, ova pandemija, konačno posvetiti  cijelu sebe dirigovanju, jurišanju na nove partiture, koje se nisu izvodile kod nas, jer oko sebe imam divne ljude, željne i pjevanja i muziciranja na instrumentima, ljude, kolege, koji to vrhunski rade, a prvenstveno i učenike, koji vole svoj odabir i koji uz sve što radimo, koliko ozbiljno i svestrano prilazimo osvajanju svakog djela, zidaju temelje u svoje buduće obrazovanje, ne samo muzičko, već i svakojako, vezano za umjetnost.

Klapa? Pa moje drugarice, moje cure iz klape i ja jedva čekamo priliku da se ponovo smijemo okupljati i radovati i sebe i sve koji vole da nas slušaju, repertoarom koji je zaista raznovrstan. Nadamo se tome što prije.

Skala: Može li umjetnost generalno najdjačati i savladati politiku dnevnu i plitku, budući da je umjetnost uzvišena i plemenita?
Smatrate li da se jače i horski mora čuti glas intelektualne Crne Gore, glas razuma za etičke i estetske vrijednosti koje su izvan svakog zla?

Zoja Đurović: Znate, meni bi bila želja, a to sam ranije i rekla, da umjetnost bude pošteđena ičeg drugog osim rada na tome da nadjača mnoštvo ustreptalih ideja, kreacija, želja i sve ih kanališe na najljepši mogući način i redom koji samo njoj dolikuje i koji joj je u konglomeratu svega ovoga, dat i dosuđen iz najdavnijih vremene ove svevremene avanture, zvane život. Na ovo pitanje je odgovor upravo svaka misao koju sam dosad izrekla. Eto, nekako ću ponoviti ovo što ste i sami rekli – da, glas intelektualaca, glas razuma za etičke i estetske vrijednosti koje su izvan svakog zla, morao bi se čuti horski i nadjačati sve što naša životna putovanja i pravce skreće sa onog koji smo sami sebi zaželjeli onda kad smo postali svjesni i sebe i svojih želja i htjenja. Za kraj, uvijek sam na strani umjetnosti i svega lijepog što ona ponosno nosi u sebi i želim da što više ljudskih bića bude svjesno toga i da se, po sopstvenoj želji, predaju njenoj magiji. Živjeli mi svi!

2 KOMENTARI

  1. Gospođo Zoja,dostojanstvo Vas krasi.
    Neka od Vas bar stila nauči nesretna ministrica id svega i svašta tj.ništa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]