Da ne povjeruju ni živi ni mrtvi

11
Mjesno groblje u Škaljarima

Dušanka Petrović

Dušanka Petrović

Bliži se Dan mrtvih, a ovih dana uređuju se groblja, čiste i kite grobna mjesta po običaju za pijetet i sjećanje na one kojih nema.

Njima za dušu uz plamen svijeće, jesenje sjete i bukete u raznim bojama, pa groblja izgledaju kao pravi parkovi.

U malom mjesnom groblju u Škaljrima, godinama se neshvatljivo ne rješava problem, koji se zove jedan jedini kontejner za odlaganje otpada.

Godinam slušamo priču nadležnih iz Mjesne zajednice Škaljari i Komunalnog preduzeća kako je ovo ne mali problem, jer škaljarsko groblje nije u ingerenciji Komunalnog preduzeća, a i njihovo vozilo ne može prići groblju jer je teško naći lokaciju za kontejner bliže kapiji groblja.

Godinama građani, oni civilizovaniji suvo cvijeće i ostali grobljanski otpad sa groblja odnose do udaljenih kontejnera ili u svoja vozila pa u prvi kontejner.

Oni drugi, a njih je više na žalost, lakšim putem u tuđe vrtove koji se graniče sa ovim grobljem.

Do kada ćemo dočekivati i ispraćati Mrtvi dan, a ovaj problem odlagati pa od njega do sljedeće godine ostaje mrtvo slovo u obećanju.

Ovaj problem predočili smo danas Dušanki Petrović, novoj predsjednici Mjesne zajednice Škaljari koja je odmah reagovala i pozvala direktora kotorskog Komunalnog preduzeća Zorana Mrdaka.

On joj je, kako nas je izvijestila, dao čvrste garancije da će u što kraćem roku postaviti kontejner ispred groblja u Škaljarima, to jest ispod crkve Sv. Luke.

U međuvremenu, kazala je Petrovićeva našem radiju, dobila je informaciju od građana da je zapušen kanal u glavnom gradskom groblju u Škaljarima.

Komunalci će, kazala je ona, obići jedno i drugo groblje i otkloniti nepravilnosti, a u ovom trenutku najvažnije je da se konačno postavi kontejner u škaljarskom, malom mjesnom groblju.

Petrovićeva je podsjetila da je prošle sedmice održan Savjet MZ Škaljari sa kojeg  je upućen pismeni poziv Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora sa molbom da se prije svega uredi prilazni put kapeli u Škljarima koji je devastiran.

Takođe su aktivisti ove MZ tražili zabranu haotičnog parkiranja teških vozila oko kapele i na prilazu groblju, jer se sprovodi ne mogu dostojanstveno obaviti od kapele do grobnog mjesta.

Potrebno je prilaz groblju urediti i postaviti žardinjere, što neće biti do ovih datuma oko Mrtvog dana, ali će se predsjednica MZ Škljari, kako nam je kazala, zalagati da se zahtjevi Savjeta što prije ispoštuju.

11 KOMENTARI

  • Upravo je naslov udarni čija je poruka da se riješi problem kako sam ja razumjela ne znam što je nejasno ?

   • sve je jasno ,,gaga” , ali je bitniji od ,,poruke” pijetet prema mrtvima………
    Samo Bog zna sto oni mogu da vide i znaju, naslov je SIROV , a Dube sigurno igrom slucaja nije imala kad da ga cenzurise, jer sam sigurna da ga ovakvog ne bi ,,pustila:, Ali nije ,,greda” , sto bi rekli, te pozdrav Dubravki, ne moze se sve stic, ja prva ne stignem, propusti, pogrijesim……..

 1. ……a ne zaobilaznicu,žičaru i halu da grade i završe. NIjesu u stanju kontejner na groblje postaviti. Eto snage vlasti i njihove rabote u Kotoru.

 2. Poštovana Skala,
  evo ovim putem apelujem na Vas da odete do gradskog groblja u Škaljarima I vidite stanje u kojem se nalazi to groblje. Više nego sramno,na onolikom groblju postoji samo jedna česma ,otok vode je začepljen,rasvjete nema tako da je u toku noći idealan teren za krađu mesinganih,bakrenih svjećnjaka,vaza…
  trava se kosi svako par mjeseci,nakon toga ne ne pokupi,kante nema ni na vidiku….
  sramotan odnos prema mrtvima

  • A ti misliš da si ,,dobroćanka”, a ŠPINU nazivaš ČESMOM, ajmo sa turcizmima u Kotor, pa to je tradicija, zar ne !
   A koliko važnijih i tužnijih priča od špine ima, moja dobroćanka . da nije nego to što se neka đeca sjete zapalit lumin samo 2. novembra, per la forma, a neki jadovi ni tada.
   To je suština tuge dobroćanka, a ne špina. Ja donesem bidon i vodu sa sobom i ne pravim u svojoj glavi problem od toga.
   A kontejner svakako treba stavit na Škaljarsko groblje, nema priče o tome

  • kante? 2 konejnera su na izlazu iz Katolickog groblja i 2 sa Pravoslavnog.
   Trava se kosi dosta redovno, ali vandali, tj po neki od ljudi koji dodju na saucesca bacaju sa zida na grobove opuske, zvakace gume i slicne bljuvotine, a kanta za smece im stoji ispod divljackog, nepostojeceg obraza u koji se, sigurno, busaju

   • **kotoranka
    Nadam se da si čula i za naziv “kantula”. Taj izraz su naši stari
    upotrebljavali prije ŠPINE, ČESME i rubinetto.

    • To biće ovi tvoji iz Fronta tako zbore i neka zbore u planinu. Cijenim svačiji jezik tamo đe je on autentičan ali ovđe se na more za česmu kaže špina gospodine mešte sveznajući.

 3. Znaju li namještenici-po pulitičkoj liniji u MeZe Škaljari-da u Šklajarima ima dva groblja-Gracko i mjesno-oliti seocko-škaljarsko? Provajte tako da gi informišete-dako doperme japanere..?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]