Daleko smo od otvaranja granica

0

 

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, danas je na konferenciji za medije, govoreći o mjerama za suzbijanje koronavirusa, istakao da smo još daleko od otvaranja granica.

On je upozorio da je posljednjih dana došlo do opuštanja u poštovanju mjera, te apelovao na građane da poštuju sve mjere, posebno održavanje fizičke distance.

Moramo mijenjati navike

Govoreći o svim mjerama, kazao je da su one odraz situacije u kojoj se nalazimo.

“Imamo povoljniju epidemiološku situaciju. To govori da smo u periodu kada je bilo vrijeme inkubacije poštovali mjere. Sada moramo da povedemo računa da se tako nastavi kako bi se mjere popuštale. Neke navike ćemo morati da promijenimo i usvojimo obrasce ponašanja kako ne bi dolazilo do infekcije. Procjenjujemo situaciju i zavisno od toga ćemo se ponašati”, istakao je Mugoša.

Ponovio je da Crna Gora ima jedno od “najširih” testiranja u regionu.

“Kad se pojavi “brzi” test koji je pouzdan, počećemo sa korišćenjem. Još nemamo dovoljno uvjeravanja da bi taj test bio dobar kao PCR test, koji sada koristimo”. kazao je Mugoša.

Sedam hospitalizovanih pacijenata

Direktor Interne klinike, Sreten Kavarić, kazao je da je trenutno na kliničkom liječenju u Crnoj Goro sedam pacijenata. četvoro u Kliničkom centru.

“Troje je smješteno u Klinici za infektivne bolesti, dok je jedan pacijent u jedinic Intenzivne njege”, istakao je Kavarić.

Pod nadzorom je 16 zdravstvenih radnika.

Kavarić je istakao da su roditelji zakazali 400 termina za vakcinaciju djece u Podgorici.

Razliku od subvencije do pune plate plaća poslodavac

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, danas je kazala da razliku od subvencije koju daje država do pune plate zaposlenom  plaća poslodavac. To se odnosi i na razliku do punog iznosa poreza i doprinosa.

Najavila je da će od sjutra na sajtu Poreske uprave biti dostupna aplikacija za prijavu subvencije.

Prvo upozorenje, pa onda kazne

Poštovanje mjera na terenu kontrolisaće inspektori.

“Mislim da imamo 300 inspektora. Jako je važno reći da naša sugestija je da u prvom trenutku inspektori djeluju preventivno, odnosno da u startu idu sa izricanjem upozorenja i opomena, dajući im prihvatljiv rok da isprave grešku, a da se u sljedećoj fazi ide sa kaznama”, istakla je ministarka.

M.D.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].