Daliborka Pejović otvorila prvu kompostanu u Crnoj Gori

3
demonstracija kako se zeleni otpad pretvara u kompost

Sa otvaranja kompostane

Na imanju kotorskog Komunalnog preduzeća u Kavču danas je svečano otvoreno prvo postrojenje za uspostavljanje kompostiranja u opštinama Kotor Tivat, Budva i Herceg Novi.

Riječ je o projektu uspostavljanje kompostiranja i selektivnog sakupljanja otpada  finansiranog od strane Evropske unije i Ministarstva finansija, u realizaciji Komunalnog Kotor i partnerskih komunalnih preduzeća Tivta, Budve, Herceg Novog i kotorskog Eko centra “Delfin”.

“Ovim činom smo pokazali da ulazimo u jednu potpuno novu fazu promišljanja i djelovanja u okviru politike  zaštite životne sredine i komunalnog razvoja”, kazala je Daliborka Pejović, državna sekretarka za zaštitu životne sredine, koja je zvanično otvorila kompostanu.

Dalibirka Pejović otvara prvu kompost stanicu u Crnoj Gori

“Od posebne je važnosti da smo konačno  počeli da bilježimo dobre rezultate u korišćenju IPA fondova smatrajući da je to veoma važan iskorak u smislu pripreme projekata koji treba da budu podržani od strane EU  i svih međunarodnih finansijskih institucija. Od važnosti je i to što smo konačno počeli da stvaramo komunalnu i ekološku infrastrukturu. Ovo postrojenje je zanosnovano  na primarnoj i sekundarnoj selekciji što je jedan od dokaza  da više nijesmo centralizovani nego da idemo ka dobrom pravcu, upravo stvarajući uslove da je što manje otpada u našem okruženju. Ovaj primjer i način rada  treba da slijede i ostale opštine sa obale ali i diljem Crne Gore“, poručila je Pejovićeva.

Ovo je mali pionirski korak koji će, po njenim riječima biti velika misija koju treba da slijede i druge lokalne samouprave, nevladine organizacije, a građani će prevashodno razumjeti misiju koju svi skupa radimo.

Zoran Mrdak, direktor kotorskog Komunalnog preduzeća  je, pozdravljajući prisutne i učesnike u realizaciji projekta 2Uspostavljanje kompostiranja i primarne selekcije otpada u opštinama Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi“, naglasio da je opšti cilj projekta ispunjen.

To je socioekonomski razvoj i unapređenje kvaliteta života građana u primorskom regionu, a posebno u opštinama koje su partneri u projektu kroz održivo upravljanje otpadom.

Specifičnost projekta je efikasno i održivo upravljanje zelenim otpadom kroz kompostiranje i uspostavljanje primarne selekcije otpada u Kotoru, Tivtu, Budvi i Herceg Novom.

Zoran Mrdak

Mrdak je kazao da je ukupan budžet projekta bio 443.427,44 eura.

Evropska delegacija u Crnoj Gori je učestvovala sa 314.667,94 €, ili 70,96%, Ministarstvo finansija 79,816,94 € ili 18%, a partneri u projektu su učestvovali sa 48.942,54 € ili 11,04€.

Realizaciju projekta vodio je međuopštinski projektni tim od deset članova na čelu sa projektnim menadžerom Jelenom Radunović.

Kompost na imanju Komunalnog preduzeća Kotor

U skladu sa projektnim aktivnostima izvršena je nabavka i instalacija opreme za kompostiranje zelenog otpada sa četiri pomenute opštine, a na imanju komunalnog preduzeća Kotor na površini od 500 m2, uz dodatno izgrađen i pripremljen veliki plato za proširenje kapaciteta uz svu neophodnu infrastrukturu.

Izvršena je nabavka i raspored 24 kontejnera za zeleni otpad, nabavka i instaliranje tri pres kontejnera u opštini Budva, nabavka i instaliranje 150 metalnih kontejnera u Herceg Novom i Tivtu, izrađen i publikovan edukativno informativni projekat i uspostavljena saradnja kroz razmjenu i zajedničko korišćenje kadrovskih i tehničkih potencijala na osnovu jednakosti i uzajamne koristi u skladu sa zakonodavstvom države Crne Gore.

Ovo je primjer, kazao je Mrdak dobre međuopštinske saradnje i primjer u regionu za održivo upravljanje otpadom.

Zeleni otpad koji je do sada odlagan po deponijama ili spaljivan na našim imanjima, od sada će se koristiti za proizvodnju komposta.

Mrdak je zahvalio članovima Evropske delegacije u Crnoj Gori, Ministarstvu finansija, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Državnoj sekretarki za zaštitu životne sredine Daliborki Pejović, direktorima komunalnih preduzeća sa saradnicima, eko centru Delfin, projektnom timu, saradnicima i zaposlenima u komunalnom preduzeću Kotor i kompanijama koje su učestvovale u projektu.

Aleksandar Stjepčević

Prisutne je pozdravio i kotorski gradonačelnik dr Aleksandar Stjepčević naglašavajući važnost projekta koji će zeleni otpad iz tri bokeljske opštine i Budve tretirati na održivi način, a kompostiranje  doprinijeti smanjenju troškova održavanja javnih površina.

3 KOMENTARI

  1. Моју маленкост би више интересовало да нам Далибрка прикаже број превезених путника компанијом МН Аир. О економским ефектима не бих је питао. Ионако ће све губитке надокнадити прорачун (буџет) ЦГ.

  2. …da nisam najprije izgubio ono što sam u ŽIVOTU najviše TROŠIO…..”OČI i /V/UD-Natali,koja je “na spram” naše Daliborke-“mala bila cica”? I jedno pitanje-uz /ne/obavezujući odgovor:Od kad opština Budva-nije više Bokeška opština? Da oprostite-ali me ovo podsjeća-na ono fiomant prekrajanje ulica-džada-bujičnih potoka-(po Prčanju)-đe se ambijentalna ulica Luković-voljom glasača prevela u “obalu Iva Visina”? Tako da kad idete autom preo Prčanja-put Kotora,onda idete “ulicom Luković”-a kada se vraćate iz Kotora-vraćate se “obalom Iva Visina”? Ili da se još bolje razumijemo(“kompostirate”)-više nebuja “fekal kompostirani”potok…Mondov-nego džada…. Mondova ? I na ultimu-ako sam “prekršio običaje” pominjanjem “maškara-maski”-izvan “korizme”-unaprijed se izvinjavam-nije bila zla namjera-nego nasušna potreba-da se bolje upoznamo sa stanjem-da smo mi “tuti cvanti” po cijelu godinu “pod maskama” -u i izvan “korizme”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].