DAN BOŠNJAKA U DUHU SVIJETLIH TRADICIJA BOŠNJAČKOG NARODA

0

 Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Draga braćo Bošnjaci, želim da vam čestitam 28. septembar, Međunarodni dan Bošnjaka. Nije bilo lako kroz vašu dugu istoriju opstati, istrajati, izboriti se i sačuvati sve ono što vas čini posebnim u kulturi naroda Zapadnog Balkana ali i same Evrope. U vjekovima i godinama koje su bile lomne za vašu nacionalnu, identitetsku, kulturnu, religijsku i jezičku samobitnost uspjeli ste da opstanete i da sačuvate onaj najljepši dio vaše sopstvenosti. U najtežim trenucima vaše istorije ovo je podsjećanje na svijetli datum 27-28 septembar 1993. godine kada je u opkoljneom Sarajevu održan Prvi bošnjački sabor čije istorijske odluke su odredile sudbinu vašeg naroda.

U godinama koje su iza vas kao i one koje su pred vama vi predstavljate itekako značajnu i dragocjenu zajednicu koja je svojim djelima, humanošću, čovječnošću i idealima nadmašila mnoge druge narode i zajednice. Danas pred novim izazovima koji su prisutni u Evropi i svijetu Vi morate da sačuvate sve one vrijednosti koje čine vaš nesalomivi duh u izgradnji jednog ljepšeg, boljeg i pravednijeg društva. Biti Bošnjak znači biti ponosan na sebe na svoje korijenje, kulturu, maternji bosanski jezik i  istoriju.  Vi ste se i u najtežim vremenima poput Fenixa iznova izdizali gradili i izgrađivali svijet u kome treba da se poštuju i uvažavaju naše različitosti, jer bez takvog odnosa nema ni naprednog društva. Sandžak je dragulj koji nas sve zajedno vezuje i spaja a Bosna vaša matica je vaše izvorište vaše vrelo sa kog su vodili svi i karavanski i muhadžirski ali i sudbinski putevi. Oni koji su željeli od vas napraviti robove, podanike i sluge i asimilovati vas odavno su završili na mračnim stranicama svjetske istorije. Danas su Bošnjaci jedan od stubova Zapadnog Balkana pa i šire. Želim vam iz dubine duše i srca čestitati vaš nacionalni Dan Bošnjaka, nek moja čestitka bude samo jedna u nizu puna topline i poštovanja. Kako je jednom lijepo rekao Alija Izetbegovića u svom govoru u sarajevskoj zetri 2002 godine: ,,Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem. ”

Za dan vašeg nacionalnog praznika, poklanjam vam moju pjesmu:

 

             SANDŽAK JE TO

Sandžak je regija

koja je svojim bogastvom

vezivala narode kroz vjekove.

Prešli su težak put bili su

robovi i gospodari.

Raskršća vode ka

Sarajevu, Beogradu,

Skoplju, Prištini

Istambulu.

Karavani su prolazili

noseći teret epoha

u bisagama fermani

za nepokorne i nepokorene.

Osvajači od istoka do zapada.

Pešterski snjegovi im

zametnuše tragove.

Novi Pazar i Stara čaršija

sakrivaju Amir agin han.

Šerbet i kafa.

Pogledi begovih šćerki

novog zemana sa prozora

sakrivene na putevima svile.

Šaban Šarenkapić piše svaki dan

nostalgija insana u stihovima.

Tajne su mnoge a riječ samo

jedna
Sandžak je to.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]