Dan D ipak promijenio kotorsku političku zbilju

12
bura u Kotoru

Nova godina je u Kotoru dočekana u znaku spektakularnih rok koncerata na glavnom gradskom trgu.

Prethodno je dočekan i Dan D u kotorskoj SO, koji je prošao a da mnogi odbornici nijesu ni bili svjesni činjenice da su u njemu učestvovali, dobrim dijelom mimo svoje volje, znanja i saznanja. To je najbolje ilustrovao jedan od njih rečenicom da mu nije jasno o čemu se ovđe radi, pa da se zbog toga neće izjašnjavati onako kako je prethodno mislio. A mislio je, baš kao i gotovo cjelokupna kotorska javnost, da kotorska koaliciona vlast neće preživjeti 28. decembar 2018. godine. Pa ako ona i na kratko preživi, neće sigurno predsjednik opštine Vladimir Jokić. Da neće glasati njegovih 14 odluka, koje je donio umjesto odbornika kotorskog parlamenta, izjasnila se prethodnih dana u medijima kompletna opozicija i vladajuća SDP. To je značilo da će sve Jokićeve odluke biti ništavne i da se sve vraća na staro. Ali, sa samo jednom novinom. DPS je najavio da će, kada se posao završi i kada Jokićeve odluke ne prođu, zatražiti njegovo razrješenje. Podršku za to imao bi u SDP-u, jer ne bi bilo logično da ova partija glasa protiv Jokićevih odluka a da mu kasnije ukaže povjerenje. To bi značilo i formalan kraj kotorske vlasti čiji se epilog mogao posmatrati kroz nekoliko pripremljenih scenarija.

Što je govorio predsjednik OO DPS-a Željko Aprcović samo dvadesetak dana prije zakazivanja XVII sjednice SO Kotor?

Samo je jedna sjednica Skupštine opštine Kotor održana u 2018. godini, jedna jedina koja je imala svoj početak i kraj, kazao je predsjednik OO kotorskog DPS-a Željko Aprcović Skala radiju 06. decembra 2018. godine. Po njemu je bio sporan član 59 Zakona o lokalnoj upravi na koji se, prilikom donošenja odluka, pozivao predsjednik kotorske opštine. DPS je zatražio tumačenje Ministarstva javne uprave. Apcović je kazao da je dobijen odgovor po pitanju člana 59  Zakona o lokalnoj samoupravi, tj, o zakonitosti  14 odluka koje je donio predsjednik opštine Vladimir Jokić i na taj način preuzeo ulogu Skupštine opštine.

„Nakon sagledavanja pravne prirode i sadržine akata kao što su odluke o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan za 2018. godinu Turističke organizacije i OJU Muzeji, jasno je da iste odluke ne spadaju u karakter odluka čije bi nedonošenje dovelo u pitanje ostvarenje prava i obaveza građana.  Takođe, četiri odluke o razrješenju i imenovanju članova Odbora direktora DOO Komunalno Kotor i DOO Vodovod i kanalizacija, nemaju pravnu prirodu odluka kojim se obezbjeđuje ostvarenje prava i obaveza građana i njihovim nedonošenjem ne bi se onemogućilo ostvarenje  navedenih prava i obaveza, budući da su u momentu donošenja oba preduzeća redovno funkcionisala i pružala usluge građanima“, navodi se u odgovoru Ministrastva javne uprave.

Potpuno je jasno da predsjednik nije sve odluke donio u skladu sa zakonom. Zbog toga odbornici DPS-a, kazao je tada Aprcović, željno isčekuju sjednicu Skupštine kotorske opštine.

Poslanici SDP-a, dakle dijela vladajuće koalicije saopštili su javno da neće glasati za Odluke koje je sam donosio predsjednik opštine. Na pitanje što se u tom slučaju dešava, Aprcović je decidno saopštio da ni DPS neće glasati za sporne odluke. Ukoliko se odluke ne potvrde, odnosno ne usvoje na sjednici SO, to bi po njegovim riječima, značilo da koalicija više ne postoji. Ako odbornici ne glasaju za odluke koje je gradonačelnik donio, to istovremeno znači da je on radio protivtzakonito i da mora snositi određene posljedice i u političkom smislu.

Aprcović je kazao da će klub odbornika DPS-a zatražiti razrješenje predsjednika opštine, odnosno da će podnijeti prijedlog Skupštini o razrješenju gradonaćelnika Vladimira Jokića. Za to je potrebna trećina odbornika. Sjednicu je predsjednica SO obavezna da zakaže u roku od 30 dana. On je potvrdio da bi odbornici ove partije i ranije dolazili na sjednice da su one zakazivane, jer je to bilo u interesu građana Kotora. Tim prije što je potrebno usvojiti važne odluke, poput budžeta ali i odluke o programima rada za iduću godinu.

Biće vreo decembar, zaključio je Aprcović na kraju razgovora.

Upravo zbog jasnog stava predsjednika kotorskog DPS-a izrečenog početkom decembra, mnogi članovi i simpatizeri ove partije nijesu razumjeli njihov nedolazak na skupštinsko zasijedanje 28. decembra prošle godine.

Epilog priče je da odbornici DPS-a nijesu došli na sjednicu SO a odbornici SDP-a su, kako su i najavili, glasali protiv odluka koje je umjesto njih donio predsjednik opštine Vladimir Jokić. Od 33 odbornika prisutnih je bilo 19, a od tog broja 14 je glasalo za usvajanje odluka, tri odbornika SDP-a su bila protiv a dva SD su bila uzdržana. Da su odbornici SDP-a napustili zasijedanje, Jokićeve odluke ne bi dobile potrebnu većinu jer ne bi bilo kvoruma za rad parlamenta. Oni to nijesu uradili, kako smo obaviješteni, zbog ovakvog iznenađujućeg stava DPS-a, odnosno njihovog nedolaska na sjednicu.

Nakon sjednice bilo je raznih komentara. Nainteresantniji je onaj da predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić nije želio da Jokić bude razriješen i da zbog toga DPS nije došao na sjednicu. To je ipak u zoni špekulacije i dosta je teško povjerovati u takvu priču.

Što bi se desilo da nije počela sjednica SO?

Upravo je mogućnost da kotorska vladajuća kolaicija ne može da obezbijedi kvorum za zasijedanje sjednice bila najprisutnija u kuloarskim nagađanjima. Većina od samo jednog odbornika, po pravilu je problematična. Još ako je posvađana, kao što je slučaj sa ovom u Kotoru, onda je jasno da je konstantno klimava.
Nedolazak jednog odbornika vladajuće koalicije značio bi da nema ništa od sjednice koja je morala da bude održana u periodu od šest mjeseci, jer opozicija u tom slučaju ne bi prihvatila da obezbjeđuje kvorum. Kotorskoj SO je to bila zadnja ura da ne uđe u zonu prinudne uprave koju bi početkom godina raspisala Vlada Crne Gore. Na tu mogućnost je računala opozicija, kao na opciju kojoj je potrebno dati prednost u odnosu na ostale varijante. Na njihovu žalost, to se nije dogodilo. Svih 17 razjedinjenih koalicionih predstavnika vlasti je pritisnulo taster za prijavljivanje na početku sjednice, što je značilo da će zasijedanje početi i da je kotorska vlast kupila neko novo vrijeme za koje u ovom trenutku niko ne može da kaže koliko će trajati. Pretpostavka je da će do kraja prvog polugodišta u skupštinskim klupama sjedjeti neki drugi predstavnici političkih partija. Hoće li zaista tako biti, vrijeme će pokazati.

Zašto DPS nije došao na sjednicu?

Ono što je zbunilo odbornike i vladajuće i opozicione koalicije je nedolazak na sjednicu odbornika  DPS-a. Da se nešto dešava što izlazi iz uobičajenih okvira bilo je jasno već u jutarnjim satima na dan održavanja SO, kada su odbornici najače opozicione partije, samo pola sata prije sjednice kotorske skupštine imali sastanak Kluba odbornika. To je ukazivalo da se nešto krupno valja iza brda, i to posebno nakon saznanja da su ranim jutrom u Kotor stigli politički direktor DPS-a Tarzan Milošević i koordinaror za Kotor poslanik Branko Čavor. Njihov stav, što će reći stav partije, je bio da se ne ide na sjednicu SO. Nakon prilično burne rasprave i disonantnih tonova odbornici DPS-a su odlučili da se ne pojave na sjednicu. U skupštinsku salu se pojavio odbornik OO DPS-a Željko Avramović koji je zatražio odlaganje sjednice, ali mu predsjednica Dragica Perović nije izašla u susret.

Zašto DPS nije došao na sjednicu, ni dan danas mnogima nije jasno. Jer, da je došao, sasvim je sigurno da Jokićeve odluke ne bi prošle i da bi početkom godina na dnevni red bila njegova smjena. To bi istovremeno značilo da više ne bi važile ni odluke o smjeni predsjednika Odbora direktora kotorskog Komunalnog preduzeća i Preduzeća Vodovod i kanalizacija i da bi se sve moralo vratiti na staro. Ovim scenarijom otvara se put za smjenu direktora pomenutih preduzeća koji su predstavnici SDP politike. Na ove poteze se, po svoj prilici, neće čekati dugo.

Sada je jasnije da je interes DPS-a bio da se usvoje odluke koje je Jokić donosio umjesto odbornika SO. Ova partija je svoj interes prepoznala u oštrom sukobu ostatka vladajuće koalicije sa SDP-om, koji znači da je raskol konačan i da vlast u sastavu Demokrate, Front, URA i SDP, podržana od strane odbornika lojalnih doskorašnjem predsjedniku OO SNP dr Branku Baću Ivanoviću više neće funkcionisati. DPS u prvom kvartalu čekaju izbori na svim nivoima u partiji, što znači da će mnogo toga izgledati drugačije i u ovoj partiji. Sa novim snagama lakše će se, objektivna je pretpostavka, ići i na prijevremene lokalne izbore. A u pitanju je samo nekoliko mjeseci.

Kako će funkcionisati vlast u Kotoru u narednom periodu?

Vladajuća koalicija više nema skupštinsku većinu. Nije usvojen budžet za 2019. godinu, što znači da će predsjednik opštine Vladimir Jokić donijeti privremenu odluku o finansiranju. Ta odluka će biti na snazi tri mjeseca, a ukoliko se ne održi u tom roku sjednica SO i usvoji budžet, skupština se mora raspustiti i raspisati prijevremeni izbori. Taj scenario je najvjerovatniji, a on, u isto vrijeme odgovara gotovo svim političkim partijama u Kotoru. Najviše DPS-u koji treba da konsoliduje svoje redove i nakon izbora na svim nivoima u partiji, krene agresivnije na ponovno osvajanje vlasti u Kotoru. Za to vrijeme članovi SNP-a koji podržavaju dr Branka Baća Ivanovića moraju da se odluče da li idu na osnivanje nove partije ili će ponuditi neko drugo rješenje svojim članovima i simpatizerima.

Da li postoji mogućnost prekomponovanja vlasti u Kotoru?

Da li će u Kotoru biti prijevremenih izbora ili je moguć još jedan scenario, a on je sadržan u prekomponovanju vlasti, što znači da je moguće formirati drugačiju skupštinsku većinu, značajno drugačiju od sadašnje, znaće se najkasnije krajem prve polovine tekuće godine. Nije potrebno špekulisati ko bi s kim i kako mogao u naredne dvije godine. To će najbolje vrijeme pokazati, ali je potpuno jasno da se kombinacija koja zatvara Pandorinu kutiju već sada nazire.

Sačekajmo, dokazali smo da je kod nas sve moguće!

Slavko Mandić

12 KOMENTARI

 1. E blago nama sa njima tamo i što se čudite što Aprcovic priča sto se Jokica tice kada mu je Jokic miljenik i “zemljak” e kome da vjerujemo ??? Aprcovic = Jokic !

  • ..je od Pive-Pivljanin đe su vaši na zvjerski način LIKVIDIRALI u Doli..1943 preko 500 nejači staraca i đece Pivske..sve u režiji-izvedbi .SS divizije “Princ Eugen”…A kad oće tragedija..ta ista SS divizija Princ Eugen je i 1944 godine pobila više od 700 nejači -staraca i đece što žive-što polužive bačali u vatru u selo Veliku-ispod Čakora…odakle je porijeklom-rođeni/1988.24.siječnja/…Kotoranin Jokić…Sudbina neka teška-po tome su Aprcović i Jokić”zemljaci”..ujedinio ih učinak -vaših snaga pod kontrolom i učešćem SS divizje “Pinc Eugen”..draženi niskolitražni “Dps Demokrato Bravu od brava”..po pivski rečeno AJVANU od AJVANA-sa trskog prevdeno FUKARO od FUKARE!!!!

 2. …a ko se još sjeća što je reka sredinom prošle godine Prešednik naše malecke..okolo Vlasti Boke Kotorske/liši Tivta/-od Kufina do Debelog brda i do Prevake -brez Prevake u narednih 40 godina? Tada Prešednik prosoči-procijeni-progata-izgata-želje puste..Da vlast u ove tri opštine neće idurati cijelu 2018 godinu…I bogami “gatanje je urodilo plodom..”duplo golo”?! I što sad? A što narod očekuje? Ja mnim mnogi očekuju “NOVO PROSOČENJE-PROGATANJE..?
  Ja bogu mi-ne u to sam sumalo sigur..da ga neće više ni PROSOČIT-NI SMOČIT..no “OSMOČITI”mijenjaće onaj đaolji član 59.Zakona o lokalnoj “samoupravi-onih” koji se počesto ni u/po mnogo čemu…NE PITAJU NIŠTA-više no li PJANI GAĆA…?!

  • A sto Bora stalno pominjes?
   Ali nemas samopuzdanja Jordane?
   Borovina je smolasta, a grci u borovim bacvama vino drze, koje je spesificnog okusa, koje se moze piti samo ako naviknes !
   In vino Veritas!
   Tko Vranac ne pije, Crnogorac NIJE !

   • BOROVINA IMA OPOR UKUS RANKO.
    Jolova stapina je sa bunjista, obicno od bukve ili javora!
    Da barem izdrvi, ove vjerske fanatike of fanga, kao sv. Jakov,
    ruke bi mu se pozlatile .
    Neka, ima vremena za nove bitke,
    treba odit u Risan , na Gradinu i
    avetinje cerati , po lominama!

 3. To sto su Jokiceve odluke usvojene ne abolira ga da i dalje krivično moze da odgovara sto se usudio da se petlja u poslove lokalong parlamenta.
  Dakle SDT neka se malo pozabavi.

  • …a dati će..pa će SDT jašući vas okončat “kriminal Kotorske vlasti”…po članu 59 Zakona o Lokalnoj samouravi…
   E đe bi bio kraj Crnoj Gori-da ste ovako “revnosni” bili u pasne trideset godina…nagrđenja i jahanja Crne Gore..o trošku DEMOSA senca CRATIS…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]