Dan državnosti Crne Gore čestitali gradonačelnik Kotora i predsjednik SO Kotor

7
dr Aleksandar Stjepčević i Nikola Bukilica

Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore čestitke Kotoranima uputili su gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević i predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica.

U čestitki gradonačelnika Stjepčevića se kaže:

U ime Opštine Kotor i svoje lično, najsrdačnije vam čestitam 13. jul – Dan državnosti Crne Gore.

Proslavljamo praznik čija istorijska značenja svaka generacija treba da pamti, dostojno obilježi i proslavi, datum koji simboliše istoriju i tradiciju naše države, njenu snagu i trajanje, na koje smo ponosni.

Ovogodišnji Dan državnosti obilježavamo afirmišući Crnu Goru kao građansku državu multinacionalnog i multivjerskog sklada, otvarajući mogućnosti uspješnog razvoja i značajnog napretka u pridruživanju evroatlantskim integracijama.

Dragi moji sugrađani, sa željom da nas značaj 13. jula približava jedne drugima u zajedničkoj ljubavi prema našoj Crnoj Gori, još jednom vam iskreno čestitam Dan državnosti.

S poštovanjem,
predsjednik
dr Aleksandar Stjepčević

*  *  *

Čestitku kotoranima je uputio i predsjednik SO Nikola Bukilica.

“Poštovane Kotorke i Kotorani, drage Bokeljke i Bokelji, čestitam vam od srca Dan državnosti Crne Gore.

Slobodarski duh i revolucionarna tradicija naroda sa ovih prostora, ovjekovječeni mnogobrojnim ustancima, bunama i oslobodilačkim ratovima, protiv nepravde, ugnjetavanja i porobljavanja, čine nas ponosnim na svoje pretke i srećnim što njegujući i afirmišući takve ideale, u stvari, dajemo zalog budućim pokoljenjima.

Zato, ponosno slaveći ovaj dan, sa poštovanjem podsjećamo se na višestoljetni trnovit put u ostvarivanju ideje do slobode i ravnopravnosti sa tada susjednom pokrajinom u zaleđu, i na tom putu posebno, potpisivanje Dekreta o Ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske i formiranje Crnogorsko – bokeške Skupštine u Dobroti 1813. godine.

Dan državnosti Crne Gore obilježava se u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine, kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Na današnji dan, takođe sa posebnim ponosom, treba istaći i datum na koji je prvi put u hiljadugodišnjem postojanju, olovkom a ne puškom, na demokratski način Crna Gora obnovila svoju državnost i postala međunarodno priznata država.

Poštovane sugrađanke i sugrađani, u želji i nadi da se Kotor razvija na principima održive ekonomske valorizacije, ali na temeljima i uz očuvanje “svjetskog a našeg” kulturnog blaga, svojih prirodnih, materjalnih i duhovnih vrijednosti, te da bude uvažen, da se izbori i dobije status koji mu istinski pripada u svojoj Boki i svojoj Crnoj Gori, u ime Skupštine Opštine i svoje lično, još jednom vam iskreno čestitam 13. jul – Dan državnosti.“

S poštovanjem,
predsjednik
Nikola Bukilica

7 KOMENTARI

 1. Iz kojega i čijega je ovo “maternjeg jezika”-i s k u b e n o :”da imamo Poštovane”Kotorke i Kotorane”..a ne Kotoranke i Kotorane-i da imamo “drage(a ? poštovane?) Bokeljke i Bokelje “? Zato sledeći put pokušajte “napisati-povratiti izvorno ime:Bokezi i Bokezice? Uz molbu-zarad historije u potpisu “duplex”prešednika -brez straha stavite “prešednik SO”-da nebiše potomci posujmali-da smo u jedan vakat imali-“skladno usklađene” :”dvije pravoslavne crkve”+”dvije akademije podaleko od nauke”+”dva prešednika od općine” i svega što imamo duploga-što bi stari rekli:”što je bolje bolje je”-prigati slaninu u mast”?
  E davno su umni ljudi rekli i kazali:”Jezik je nepresušna rijeka-nekad muka kojoj nema lijeka”? Ma ni “kraja”-mudrovanjuuu…vasa vacua maxime sonant…”?

 2. …koji promiču “đedovu ideologiju-“brat je mio koje vjere bio samo da je okupator-tuđinac”! “…Sa svojim sjajnim pobjedama zbog koji su svanuli Boki novi dani,otvorila joj se nova budućnost”-konstatovaše preci(18.siječnja.1916-u svojoj “poslanici-cirkulatoru”koji i dan danas “cirkuliše”?) ,koji su čuvali ovce-a potmke im ovnovi…hehehehe… Blažen Isus i Marija-na današnji Dan Svetoga Pavla apostola…-koji je bio bliži Narodu od Svetoga Petra..

 3. za mene je bio i ostao ovo dan ustanka protiv fasizma, a sto vi danas kombinujete i kako nazivate, nek vam je sa srecom !!

 4. Samo sto je ustanak poceo na Petrovdan a ne dan potla…..
  Nije zgodno bilo kasnijoj komunistickoj vlasti da se podudara ustanak sa svecem.
  Inace,ustanak su podigli jedino oni koji su mogli….bivsi oficiri kraljeve vojske u otadzbini.Naravno,kasnije se “izlakiralo” da su to uradili komunisti…oni koji su do neki dan ranije bili u paktu sa Hitlerom…..hehehe

  • pošli na antifašističku paradu u Moskvu,
   četnici u četničke uniforme da paradiraju Crvenim trgom ako su se kako kažete a lažete borili protiv nacista,
   a Bokelju,štovatelju ravnogorskog pokreta,
   ne bi od njih ni čizme ostale,one njemačke koje su nosili ,he he he ,
   nijesu Rusi ludi pa da neznaju ko je bio na stranu fašista,

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].