Dan Evropske baštine nikako da svane u UNESCO-vom Kotoru

24
Kotor

Ministarstvo kulture danas organizuje sedmo obilježavanje Dana evropske baštine, pod sloganom “Nematerijalna kulturna baština”.

Na Cetinju se održava okrugli sto na temu “Popularizacija i prezentacija nematerijalne kulturne baštine Crne Gore”, zatim premijera dokumentarnog filma “Živo nasljeđe” koncert Štjefana Ujkića.

Uvodno izlaganje na okruglom stolu, na temu “Vrijednosti nematerijalne kulturne baštine”, imaće niko drugi do mr Lidija Ljesar, generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture. O nematerijalnoj kulturnoj baštini u kulturnom turizmu govoriće direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara, mr Anastazija Miranović.

Cetinje je naša prijestonica, naša iskra slobodarska, naš ponos i naša svetinja. I tu nema dileme. Ali kada govorimo o kulturnoj baštini, teško je vjerovati da Dan Evropske baštine, Ministarstvo kulture nije organizovalo u Kotoru, gradu Svjetske kulturne i prirodne baštine, gradu koji baštini više od polovine ukupnog pokretnog i nepokretnog spomeničnog fonda Crne Gore.

A onda se sjetih da je Lidija Ljesar za Kotor zainteresovana koliko i za lanjski snijeg. Trebala bi po funkciji koju obnaša, ali ne i po mnogim drugim motivima koje je prosto ćeraju da ga zaobilazi ,kad god joj se za to ukaže prilika. A ukazuje se, na žalost prečesto.

Ovakve manifestacije su se prethodnih godina održavale u drugim mjestima, na Njegušima, Cetinju, Baru, Plavu, ali nikada u Kotoru!

Da bi prikrila namjeru da izbjegne Kotor, koji je ona i njen bivši ministar više puta pokušala, na sreću samo bezuspješno da ponizi, pozvala je  Kotorane koji se bave   nematerijalnom kulturnom baštinom da  po nešto  progovore, da bude red ovoga i red onoga i i da su  svi namireni. Na takav skup, Kotorani nijesu trebali ići. Morali su da dignu glas protesta i da pokažu da im je grad u koji se kunu, ispred  ličnih interesa, promocije i moguće pojedinačnih pozicioniranja kod  rukovodeće strukture dijela Ministarstva kulture koju predvodi mr Lidija Ljesar.

Pouzdano znam da nijesu neki znali ni ko govori ni kada. U aranžmanu Lidije Ljesar to jedino tako može.
Zašto je to prihvatila mr Anastazija Miranović, koja je ove kotorske pločnike u srcu nosila, a valjda to čini i dan danas, nemogu da znam. Nije mi jasno i tu ću se zaustavit. Neka ona sama kaže.

Radi onih koji možda nijesu dovoljno upućeni, tradicionalme manifestacije koje imaju elemente da budu nematerijalno dobro a neke su  već postale su Bokeljska mornarica, Dobrotska čipka, Fašinada, Bokeljska noć. Tradicionalne manifestacije moraju da imaju elemente da budu nematerijalno dobro Crne Gore. A ti elementi su ljudi koji nastavljaju sjajnu tradiciju i ne dozvoljavaju da usahne. Njih ćete naći u Kotoru a nikako u Ministarstvu kulture ili tamo đe oni odrede da ih organizovano dovedu.

Bilo bi bolje da je ovom prilikom mr Lidija Ljesar radila na valorizaciji kulturnih dobara, da stigne tri-četiri godine zakašnjele, a dobro plaćene akcije, kako ne bi čekali na važna planska dokumenta zbog angažovanja cjelokupnog korpusa stručnih lica, onih podobnih za rad uz unaprijed isplaćene dnevnice.

I naravno, pitanje za sve kotorske dušebrižnike po kojima je Kotor mrtav grad koji se  urušava i propada: Đe su da progovore, da se sada obrate medijima i iznesu svoje nezadovoljstvo ovakvim ignorisanjem i ponižavanjem statusa Kotora grada? Nema ih kao što ni mišljenje namaju, osim onog u komentarima na sajtovima i društvenim mrežama, đe se ime ne mora  napisat ni kazati ko ste.

Slavko Mandić

24 KOMENTARI

 1. …prosetacu,prosetati,ali prie tega ti moram umjesto samara ugraditi sic-da te manje zulja?

 2. ..”zovete”-kotorani,ja mnim da bi bilo bolje da i Kotora nema na ovoj listici…UNESKO-a?! Doklen se gođ “”vi” malo ne rascarite?

 3. Ne mudruj ALTAIRE, nit’ se kitim tudjim ni runom ni perjem, sarkazam ostavi za doma, a na ovom portalu stoji KOMENTAR- sto znaci KRATKO !!!!!!! Valjda toliko znas, RADIOSKALA bi ti mogla i ukinuti ova duga razglabanja da nisu tolerantni, jer ih, srecom, nema poput tebe, inace, na sta bI TO licilo ??????
  Nisam jedini protiv kruzera, A TUDJI TEKST-PLAGIJAT dodje kao sinonim, opet prenatrpavas ili ne znas da izbacis suvisne rijeci ?
  Na kraju tvog obracanja opet sarkazam, Altaire!. ‘ajde i……..nesto

 4. Jedan sam od učesnika Okruglog stola na Cetinju, na kojem sam imao referat : „ Fašinada „ kao nematerijalna kulturna baština..Na pomenutom okruglom stolu nije bilo riječi o sjedištu Regionalnog centra za očuvanje kulturne baštine UNESCO- a. Da je bilo, rekao bih isto ono što sam kazao 18. februara 2014. godine, a što možete provjeriti na vašem kompjuteru, pod naslovom: UNESCO-v Kotor seli u Podgoricu.

  • Nije problem u tome uvaženi profesore, već je problem što o Fašinadi nijeste govorili u Kotoru, tj. što okrugli taulin nije održan u Kotoru.
   Poenta teksta i kritike je bila da se “Dan kulturne baštine” održavao na “Njegušima, Cetinju, Baru, Plavu, ali nikada u Kotoru!”. Dakle, sa jedne strane zaobilaženje i ignorisanje Kotora, a sa druge Kotorani drže banak u tom zaobilaženju. Uz svo uvažavanje, morali ste o tome voditi računa. Apsolutna podrška “Skali”.

   • Upravo ste zamijenili teze gospodine Pasinovću. Provjerite na ovom istom portalu što sve za Kotor NE ČINI gospođa LJesar i njen klan.Ona nam kroji status Graada o kojemu vi mnogo puta javno govorite.Ona koči zaobilaznicu i ostalo .E na njene pozive ne treba odit na noge dragi gosodine Milenko.Tu se potpuno slažem sa Slavkom Mandićem.I još neto, na art TV Cg niđe Vas a i te kako ste imali što da kažete i stručno i naučno i tradicionalno. Baš čudno. Začudio sam se da ste uopšte bili i evo čitam Vaš komentrar gdje kažete da ste i Vi prisustvovali ovom skupu kojemu u Kotoru nema mjesta.

    • Lidija Ljesar u svom govoru 2014 kaze> Nematerijalna priroda ove baštine takođe je čini ranjivom, zbog čega se na međunarodnom nivou javila ubrzana potreba za zaustavljanjem daljih gubitaka,
     http://www.mku.gov.me/vijesti/142479/U-Ministarstvu-kulture-obiljezeni-Dani-evropske-bastine.html
     Vesna Bižić-Omčikus, viši kustos Etnografskog muzeja Beograd 2009 kaze <Nematerijalna priroda ove baštine takođe je čini ranjivom. Zbog svega toga javlja se ubrzana potreba za zaustavljanjem daljih gubitaka.
     http://www.seecult.org/blog/5647/nematerijalna-kulturna-bastina
     I TD Njen magistarski rad prepis rada Ilije Lalosevica njenog mentora. FOLIRANTI VELIKOSPSKI

     • Dotična osoba je bila jedan od najgorih studenata Kulturološkog fakulteta, pa loš kustos na Kosovu, pa loš, ali servilan činovnik u Ministarstvu kulture, u koje je došla kao izbjeglica sa Kosova. Nikada ranije, a ni kasnije nije radila na poslovima konzervatora. O njenoj magistraturi, na Arhitektonskom fakultetu, izlišno je pričati. To je poklonjena magistratura od strane profesora Gorana Radovića i Ilije Laloševića, po principu “tante za tante”.

     • Članak gospodina Slavka je korektan. Naveo je svoje viđenje problema i barem pokušava da diskutuje o mogućim rješenjima.
      Vaši komentari nijesu korektni i ne pomažu nikome. Ako pišete neistine, nije u redu i samo stvarate maglu da se ne vide pravi problemi.
      ALI AKO JE OVO ŠTO PIŠETE ISTINA, ne bi se trebali baviti anonimnim pisanjima komentara, nego presavijte tabak i PRAVO U NADLEŽNU INSTITUCIJU.

     • Ne foliraj se, već otvoreno stani u odbranu “gospođe od znanja”. Ono što je navedeno u komentarima koji ti ne pašu, zna čitava Crna Gora, osim tebe i nadležnih.

 5. …ako bi smo vrtali Austriju-po svim rabotama-onda bi ti moj lipi Altairu mora se vrtati u “mala sela” tvoieh prdaka i na kredit kupiti bekice i cuvat ih na San Andrej vise Bajove kule?

 6. To je naš problem. Ne znamo cijeniti sami isti mi svoj grad i njegovu klturnu baštinu i niko nam iz vanka nije kriv.A ako nam samo bace kost evo trčimo da se prezentamo.Onda zaboravljamo da su nas ti isti bandunjali i ponizili da se ti istii pitaju oko statusa Kotora koji po njima nije grad,i da više ni pričam.

 7. Altaire, ovo je mjesto za KOMENTAR. Skrati, covjece, najvece mudrosti su sazete u jednoj recenici, ako ciljas na ,,kvantitet”. Batali. ne preteruj shefe……..

  • Đetiću, ovo zrnce mudrosti si trebao staviti u navodnicima. Mnogo je ružno kititi se tuđim runom! Da li te neko ćera da čitaš nečije postove na portalu?…
   Pokrenuo si, vidimo, suludu kampanju da se zabrani uplovljavanje kruzerima u Boku Kotorsku i sam Kotor. Samo sa jednom “pametnom” rečenicom to ti, ipak, neće poći za rukom.
   Moraćeš mnogo više da pričaš i pišeš. Makar služeći se i tuđim tekstovima i plagijatima.

 8. Ovo su životne teme i dileme za naseljeno mjesto Kotor. Na našu sveopštu žalost, malo će učesnika ostaviti svoj post na portalu i iznijeti mišljenje, makar i anonimno o
  kulturno-spomeničkom sunovratu Kotora. Mislim da nije potrebno za ogromnu većinu predstavljanje punim imenom i prezimenom, pogotovo ako se ne radi o javnoj ličnosti ili nekome ko je značajnije medijski eksponiran. Smeta samo svakodnevna proliferacje novih nikova, gdje pojedinci za svaki post izmišljaju novi nick.
  Zastrašuje činjenica što je, svojstveno našim naravima, zadnjih dana na Skali glavna tema komentatorkinja fizički izgled nekakvog momka sa Zidina San Đovanija. Vagaju mu težinu, mjere visinu, tumače IZVJESTAN OSMJEH, broj cipela, obim grudi, broj šešira, veličinu prezervativa koji upotrebljava (ako upotrebljava)… Upućuju jedna drugu savjetima da nađu nešto muško, a druga se hvali da u tome ne oskudijeva. Ocjenjuju da je njegovo radno mjesto (položaj) izmišljen i kreiran samo za pojedinca “ljepotana”…
  A gospođe Ljesar i Miranović, zajedno sa kotorskim privjescima, danas će se lijepo zabavljati na Cijetinju. Sigurno je jedno, da se ni jedna ni druga nikad nijesu popele automobilom do fortice Goražda, da vide kako propada remek djelo fortifikacione arhitekture. Da daju mudar, meritoran predlog kako zaštititi tvrđavu od ubrzanog propadanja. I one će danas da nam prosipaju mudrosti o nematerijalnoj i materijalnoj kulturi!
  Zašto Goraždu ne bi ponudili državi Austriji na 30, 50 ili 100 godina da je oni
  srede i valorizuju po svome?
  Ako već Crna Gora nema volje, znanja i sredstava za to.

  • Lijepo bi to bilo Altaire,
   da Austrija uzme da renovira Gorazde i napravi Hotel od tvrdjave Gorazde,koja
   za sada sluzi kao skroviste bezkucnicima i narkomanima i kao mjesto gdje se uzima -krade kamen i kameni stokovi a da za to ne odgovarate,
   Znas li mozda Altaire ko je vlasnik fortece na Vrmac,posto vidim da dosta stvari znas?
   Veliki pozdrav,

 9. Nije važno ko govori čak ni što zbore nego kako se uopšte odazivaju na poziv iđe do u Kotor koji je jedini grad u CG sa liste UNESCA: Ovo stvarno nema niđe.

 10. Tako je Slavko a da bi apsurd bio veći, nematerijalne kulturne baštine o kojoj je danas riječ na Cetinju, je najviše upravo u Kotoru.
  Te teme će Kotorani prezentirati kao sretni na Cetinju i još će se kladim se strašno ijediti i tebe napadati za ovakav tvoj tekst. E to smo ti mi. Zato nam nikada niko drugi nije kriv nego mi sami sebi. Zato predlažem da nam sve ponesu kao i što nose i neka im je sa srećom kada nas nema.

 11. Što jes, jes! O nematerijalnoj kulturnoj baštini trebalo je zboriti u Kotoru, a ne na Cetinju. Ali, što ćeš uvaženi Mandiću, kada je kod Ljesarke aktuelna “zaobilaznica”, kada je Kotor u pitanju.
  Kada sađe sa scene, za nju će i Cetinje biti “zaobilaznica”, kao što je to već za bivšeg ministra Đagu. Ovaj dvojac je bezličan bez funkcije. Sa njima se već i đeca sprdaju.
  A što se tiče naših Kotorana, koji učestvuju – no coment!

 12. Nekima je najvažnije da se slikaju i da izađu u novine. Zato nam je svaka rabota ovakva. Da nema tih čuvara nematerijalnoga blaga ne bi ni bilo Kotora tako misle neki od njih. Zato ti Mandiću svaka čast u brk i svima po zasluzi. Zato te ogovaraju Mandiću.To jedino mogu a ti piši i ne patiši.Boriš se zasita za ovaj grad kao da si s pjace od Sv Tripuna. I to dokazuješ svakodnevno. Čestitam . Kotoranin na privremenom radu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]