Dan kad je plakala Jugoslavija

8
Josip Broz Tito

Na današnji dan (4. maja 1980. godine) prije 41. godinu umro je Josip Broz Tito.

Kao da se zaustavilo vrijeme.

Spiker državne Miodrag Zdravković , ukočen, praznog pogleda, saopštio je kratko: “Umro je drug Tito”.

Muk i tišina na ulicama, u domovima, fabričkim halama.
Plač  na sportskim i kulturnim manifestacijama.
Tuga se širila diljem Jugoslavije.

Što i kako sad, lebdjelo je u zraku.
Kao da je nestala sigurnost u samo jednom jedinom danu.

Sigurnost koju smo imali i kojom smo se ponosili zamijenio je strah od neizvjesne sjutrašnjosti.
Kroz socijalističke glave prolazile su nam slike života sa Titom.

Cijenjen u svijetu mnogo više od ostalih državnika bio je ponos domovine.
Dočekivali su ga na jedinstven način, u cvijeću i sa pjesmama na našem jeziku.

Promiču slike njegovih boravaka u Indiji, Kini, SSSR-u, Koreji koje su proglašene za jedinstveni spektakl koji niko nikada doživio nije.

Samit nesvrstanih u Havani samo nekoliko mjeseci prije njegovog odlaska u legendu i  on kao neprikosnoveni lider trećeg svijeta čiji su lideri  upijali svaku njego u riječ.

Sjećamo se Titovog rođendana, koji je proglašen Danom mladosti kada se, na stadionu JNA u Beogradu predavala štafeta naroda i narodnosti Jugoslavije vrhovnom komandantu i doživotnom predsjedniku Socijalističke federativne republike Jugoslavije sa porukama koje su trebale da ubijede Tita da stojimo čvrsto na njegovom putu, da bratstvo i jedinstvo nema alternativu i da se za budućnost jugoslovenskih naroda ne treba plašiti.

Slavilo se diljem zemlje.

Kuca cvijeca

A onda je Tito umro.

Suze i nevjerica na licima najvećeg dijela građana, kilometarski redovi da se oda pošta najvećem sinu naše zemlje, da se nekako dođe do značke koja se prodavala u milionskim serijma.

Veličanstvena sahrana a ubrzo potom slijedi raspad Jugoslavije i jedan od najkrvavijih ratova na ovim prostorima.

Napadi na lik i djelo Josipa Broza sa svih strana.

Strani državnici na Titovoj sahrani

Ne dugo nakon toga, kada je rat izgubio zamahe i pokazao svu svoju besmislenost priča o drugu Titu ponovo počinje da se prelistava.

Slavi se dan njegovog rođenja i svi značajni jubileji toga vremena u mnogim mjestima jugoslovenskih republika, sada suverenih, međunarodno priznatih država.

Njegov rodni Kumrovec okupi više hiljada obožavatelja gdje se sa crvenim maramama i partizanskim uniformama pleše i pjeva i slušaju Titovi govoru.

U Tivtu predaja štafete na Pinama uz veliki broj posjetilaca, i tako redom.

Priča o Josipu Brozu i tome kako se živjelo, možda ne njabolje ali dobro i u miru, kako je moglo da se putuje bez viza na sve meridijane širom zemaljske kugle, kako se moglo zanoćiti sigurno na svakom pedlju naše domovine, kako smo imali posao, platu i sve što nam život čini dostojnim čovjeka, samo je priča koja govori o nama.

Ne tražimo ponovo Tita radi Tita.

Tražimo ga radi nas kako bi mogli ponovo u soc realizam nadajući se da ćemo imati primanja bez rada, kredite za kuće i stanove čije će rate progutati inflacija pa će nam, poslije par godina vraćanja kredita doći kao poklon, kako u Evropu nećemo kao građani drugoga ili ko zna kojega reda.

Želimo ga zbog sopstvenih interesa a on je ipak otišao u istoriju koja će znati da mu odredi zasluženo mjesto.

Titove pristalice u Kumrovcu

Sigurno je da nijesam bio jedan od onih koji su se tada i godinama prije klanjali njegovom djelu.

Nijesam nakon smrti stajao mirno na zvuk sirene niti u crkvu palio svijeću.

Vrijeme je odmicalo.

Izubijani međusobno u primitivnom nagonu da pokažemo i dokažimo ko smo i što smo, u čemu smo na kraju potpuno uspjeli nijesmo ni osjetili da nad našim glavama lebdi duh Josipa Broza Tita.

Lebdi s porukom iz vremena kada smo bili dostojanstveni i kada smo imali kakvu takvu ličnost.

Pogledajmo se danas u ogledalo naše naravi.
Ako hrabrosti imamo, a nje je samo kod rijetkih kazaćemo što vidimo.

Blijedu sjenku negdanjeg vremena i ništa više.
Zato nam treba vođa, Treba nam Josip Broz Tito.

Slavko Mandić

8 KOMENTARI

  1. ..TITO I NJEGOVA DJELA SU OSTALA-U MUZEJIMA I KNJIGAMA!…A “NASLEDNICI”-VRATIIL NAM TITOVE TEKOVINE SFRJ-NA NIVOE ..”TROJNE JEBENE KERAĐORĐVIĆA KRALJEVINE…1918/1941-1944.GODINE!!!!

      • ŠTO ĆE TI TA “ZLATMA MINĐUŠA -BRNJICA” .OKIT-ZAKIT..NA LJEVO “U” VO?”?..KAŽU NEKI STARI KOTORANI-DA IE TO TATA IVOGA TATE-KAO JEDINCA-U FAMELJI-KALENDAO-U “JASLE” PRI TVOM KOĆENJU U KAŠTIO?

  2. …DAN KADA JE UMRLA JUGOSLAVIJA-POSLIJED…ATENTATA NA NJU -ISTU…1.JULA.1966 GOIN-NA IV. PLENUMU CK SKJ
    -NA BRIJONSKOM- PLENUMU-NA BRIONIMA-VANGU..LIKIVIDACIJOIM ALEKSANDRA RANKOVIĆA-JEDINOG TITOVOG- ODANOG I ISKRENOG -NAJBLIŽEG SARDNIKA-OSUĐENOG NA SMRT-IZOLACIJE..OLOBOĐN OD SVIH FUNKCIJA? …BEZ DILME-POČETK KRAJA TITOVE JUGOSLAVJE..KOJA JE “TEK SAHRANJENA”-U ABlejalici..KONTRAREVOLUCJI-1989/1999.godine….!! ZAHVALJUUĆI -PRIJE SVIH “BRAĆI SRBIMA-HRVATIMA I BEDINERIMA-BEDINARKAMA (PO OBIČAJU-IZPOŠLOSTI)-tzv:..srbocrnogorcima.!!!”.UZ “LELEK…:BOLJE DA IZGORI SELO NEGO OBIČAJI”?

    KO NE VJERUJE MENI-NEKA PROŠETA BOKOM OD LIPCA DO PARKA “HOTLA SALVIJA”-ŠKALJARA-INDUSTRIJSKE ZONE U GRBLU I DO “CENTRALOG CRBOGRKOG GROBLJA-CETINJE-ĐE SU NAŠE SVE SVETIJE”?…DRUŽE TITO LJUBČICE BELA…”?..KRIV SI SAMO -ZA JEDNO:”ŠTO SI OD LOŠIH ČOBANA-NAČINO ILITI “ŠTANCAO”JOŠ LOŠIJE -JALOV(I)CE ILITI BEKICE KOJE NAM JE “DO(U)TURILA-ABlejalica -KONTRAREVOLUCJA..KOJA JE “UVELA U POSLOVE-NEOVLASTI”-JALOVI AJVAN…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]