Dan kada su principi slobode i ljudskog dostojanstva nadvladali zlo

7
zajednička fotografija ispred spomenika

Proslava Dana pobjede

sa proslave Dana pobjede

Pjevale su se revolucionarne i partizanske pjesme jutros u kotorskom Parku slobode.

Sjećanja starijih i znatiželja mladih preplitali su se u nastojanju da se kaže i čuje kako je izvojevana sloboda protiv fašističkog zavojevača.

9. maj, dan kada se s ponosom prisjećamo herojske antifašističke borbe u drugom svjetskom ratu i doprinosa naše zemlje koja je, prema priznanju saveznika antifašističke koalicije na samom vrhu Evrope, kazao je u “Parku Slobode“ povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope Jovo Bećir, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i Antifašista Kotor.

Antifašizam kao svjestki demokratski pokret bio je i ostao civilizacijski odgovor na narastajuću opasnost od totalitarnog, antidemokratskog, antiliberalnog i zločinačkog nastupajućeg naciofašizma.

Veličanstvenom pobjedom savezničke antifašističke koalicije završen je drugi svjetski rat uz ogromne žrtve (50 miliona poginulih), spriječena je fašistička, anticivilizacijska agresija.

Ovaj kraj imao je 524 poginula borca u toku NOR-a, podsjetio je Bećir.

To je jedan od onih dana kada sa posebnim pijetetom odajemo počast, prije svega herojskim, partizanskim borcima koji su položili svoje živote za slobodu domovine ali i svim drugim koji su strijeljani, umoreni i podlegli mučenjima.

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope na to će nas uvijek podsjećati, jer je to dan kada su principi slobode i demokratije i ljudskog dostojanstva nadvladali zlo koje je propagirala fašistička filozofija, poručio je Bećir.

Rodoljubivim stihovima i pjesmom Milosava Miška Prelevića i Marinka Pavićevića, sa kojima su zapjevali prisutni, organizovanom posjetom spomen obilježju učenika OŠ “Njegoš“ uz dužnu poštu borcima za slobodu, obilježen je ovaj datum.

Cvijeće na spomenik palim za slobodu položile su delegacije lokalne uprave i predstavnici udruženja boraca NOR-a i antifašista.

Dan pobjede nad fašizmom, moramo reći skromno je obilježen.

Podsjećamo da se radi o datumu koji zaslužuje znatno više.

Malo je onih koji su znali da se danas nešto obilježava i još manje onih koji su na obilježavanje ovog značajnog datuma pozvani.

Da su ovako bili organizovani partizani i antifašisti, teško da bi slobode ikada stigli.

Neka ova kritika bude samo podsticaj organizatorima da se iste greške ne ponove iduće godine.

Hoćemo veličanstveno da obilježimo Dan slobode.

Zaslužuju to oni koji su položili svoje živote da danas živimo slobodni i dostojni ljudskog postojanja.

vijenac od lokalne uprave
borci Kotora položili vijenac
predsjednik kotorskog UBNOR-a Jovo Bećir
Milosav Miško Prelević i Marinko Pavićević umjetnički obojili Dan pobjede

7 KOMENTARI

 1. Čudna neka demokracka Jevropa? U kojoj žive mnogi narodi pripadnici raznih vjera,jezika i nacija! U Jevropi kojoj je neđe lani poručila Njemčka kancelarka Angela Merkel:” Njemačka će vječno biti odgovorna za zločine Nacizma”! A kod nas na brdovitom-divin(divljem!) Balkanu-na prostoru đe je 44(1945-1989) godine u slobodi bitisala i življela TITOVA JUGOSLAVIJA-kao da nije 2016 godina-nego 1941-1944 godina-đe potomci predaka “iz korpusa domaćih izdajnka”-(četnika,zelenaša,ustaša,belogardejaca,balista,VMRO,i ostalih pristaša fašizma i nacizma)-bez stida i srama slave krvave pirove svojih predaka -vjernih slugu okupatora Jugoslavije od aprila 1941 do 15.maja 1945! U kom su periodu glavom platli njih stotine hilada naroda i narodnosti od Vardara do Triglava i od Horgoša do Bojane! Zato pitam-imamo li snage,volje,moći (naša domovina bez države!)-da se odupre povampirenim avetima prošlosti-koji su svoja znanja i umjeća iz 1941-1945..provjeravali od 1991 do 1999 na istim prostorima? Gdje-je samo BiH odnijela više 105 hiljada građana svih vjera i nacija-od kojih preko 60% bijaše nejač?! A ako se “po jutru dan poznaje”-bojim se MRAKA koji je neizbježan poslije ovakvih tumrnih i mutnih dana-u vremenu počestih DRŽAVNIH UDARA-za sveka 27 godina(1989-2016)-na prostorima malene i krhke domovine Crne Gore! Na našu žalost-koja nema državu?

 2. Slava palim borcima.

  Nekada je mjesec maj sav bio u znaku pobjeda, počevši od 1,maja kada su počela da se ostvaruju u svijetu radnička prava, preko 9 maja dana pobjede do blistavog 25 maja kada smo sa puno ljubavi u srcu klicali Titu.
  I danas pamtim taj divni maj koji je bio sav u znaku najljepšeg dijela proljeća u prirodi i životima naših naroda.

 3. jesu li plakatirali? ko je u stvari organizator? samo ispunjavaju formu. Pozivi, škole, programi?? Daveti maj, dva važna istorijska događaja. Neozbiljno, čast Bećiru što je prikladno govorio ovdje čitam i par stihova o Crnoj Gori i pjesme a akademija ili neki dobro urađen recitalsrednjoškolaca ili učenika viših razreda osnovnih škola? Predavanje neko istorijsko, sjećanja, mediji NIŠTA OD SVEGA TOGA.

  • I ovaj neki ljutit čovjek. Onaj ko je bio tamo NE ispunjava formu. Ja se sa puno poštovanja i zahvalnosti sjećam tih događaja o kojima su nas učili. Nisam bila tamo, ali nosim neku posebnu vrstu ljubavi prema ljudima koji su iznjeli revoluciju i NE ispunjavam formu sama sa sobom.
   Što ti je čovječe, što si gorak ! Mnogi od njih su sa osmjehom ginuli i ja im se divim i dok sam živa imaću isti osjećaj prema palim borcima i državi koja je nastala na njihovim žrtvama.

 4. Ponosim se i danas crvenom maramom i petokrakom koje čuvam, a vi koji ste grlato pjevali druže Tito mi ti se kunemo, a sada ga odbacujete, vi ste ti koji danas kolo vodite i koji ste nas u bijedu doveli.
  Ja sam u Titovo doba bio pionir i sit radnik, danas sam polugladan penzioner.Bio sam protiv rata 90 ih ali vi ste gurali u bratoubilački rat i prodajete mi danas maglu i gurate u Nato pakt.
  Ako sam polugladan oću državu u kojoj makar moja volja i riječ naroda odlučuje o velikim pitanjima, a ne šaka ljudi na vrhu piramide.

 5. Tako je Skalaradio, sve su vrijedno zaboravili , svu palu mladost za slobodu bacili u zaborav.
  SRAMOTA !!!!!!!!!!!!!!!
  Njemačka nacija se danas u većini stiddi Hitlerovih zlodjela, a mi se nedovoljno ponosimo palim junacima u antifašističkoj borbi.
  Ko to suzbija, ko to zaboravlja, taj ne samo da nije rodoljub, taj je NIŠTAVILO ljudsko !
  HEJ SLOVENI !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]