Dan obale

1

Milica Mandić

Milica Mandić

Mediteranski Dan obale se, u organizaciji UNEP/MAP-a (Program za zaštitu životne sredine Ujedinjenih Nacija / Mediteranski akcioni plan), obilježava 25. septembra, aktivnostima koje imaju za cilj informirati  i podići svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa, čiji održivi razvoj predstavlja najaktualniji izazov na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ovaj datum izabran je kao Dan obilježavanja jer je tada Slovenija, kao prva od članica MAP-a, ratifikovala Protokol o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana koji je inače sedmi protokol u sklopu Barselonske konvencije.

Imajući u vidu da su efekti klimatskih promjena centralna tema ovogodišnjeg Dana obale, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom će u saradnji sa  PAP/RAC Centrom UNEP/MAP-a,  Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nevladinom organizacijom “Zelena mreža – Green Net“ iz Budve, realizovati niz aktivnosti sa temom klimatskih promjena i njihovim efektima.

U osnovnim školama organizovaće se nekoliko radionica sa temom “Klimatske promjene i njihov uticaj na nas“ u okviru kojih će biti prikazan PAP/RAC-ov kratak film “Dobra klima za promjene“, zatim će se izraditi edukativna web stranica “Klimatske promjene za djecu“ na crnogorskom jeziku, i pripremiće se promotivni materijal sa temom Dana obale, a koji će biti distribuiran u 35 osnovnih i srednjih škola, i to u opštinama Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar, Ulcinj i Podgorica.

U sklopu ovih aktivnosti, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, je u saradnji sa partnerima, kao i prethodnih godina, pripremilo plakat na temu “Klimatske promjene“.

Cilj ovog plakata je da se djeci školskog uzrasta na slikovit i jednostavan način približe odgovori na pitanja  što su to klimatske promjene, što dovodi do njihovog nastanka i koje su njihove posljedice (gubitak obale, podizanje nivoa mora, povećanje temperature, i sl.).

Ovo je sedmi tematski plakat povodom Dana obale, a prethodnih godina izrađeni su plakati sa temama: “Biodiverzitet mora“, “Staništa na crnogorskoj obali“, “Fizičko-hemijski procesi u moru“, “Pomorstvo minulih epoha“, “Plaže i obalni procesi“ i “Meduze Mediterana“.

* * *

Na dan obale, kotorski Institut za biologiju mora u okviru IPA Adriatic projekta DEFISHGEAR organizuje akciju čišćenja dijela Kotorskog zaliva.

Kako nas je sa jednog od tri broda koji su uključeni u ovu akciju obavijestila dr Milica Mandić, čisti se morsko dno na području Orahovca, kao i plutajući otpad na potezu od Instituta za biologiju mora do Orahovca.

Čišćenje morskog dna obavljaju profesionalni ronioci, dok u čišćenju površinskog otpada su mogli učestvovati svi zainteresovani građani koji su se na žalost u malom broju odazvali akciji.

“Sakupljamo sve od automobilskih guma, plastičnog otpada, vrša, napuštenih ribarskih alata i sve što bude moguće sakupićemo sa dna mora”, kazala je Mandićeva.

Ekipu iz Instituta sačinjava pet profesionalnih ronilaca, a Mandićeva se zahvaljuje roniocu Draganu Uljareviću koji je prijatelj Instituta i koji je danas takođe uključen u akciju, kao i kompaniji Cogi Mar koja je dala svoje ljude i opremu za odvoženje sakupljenog otpada, to jest veliki splav kojim će se  sav otpad koji se sakupi odvesti na mjesto određeno za odlaganje, a potom i na deponiju.

1 KOMENTAR

  1. Čestitamo Dan obale i mora, ali mi, stanovnici naselja Marovići i Tripkovići ( Dobrota ), evo već 36 godina, ne znamo kako izgleda obala u ovim naseljima.U zemljotresu 1979. godine oštećena su mula ispred : bivšeg palaca Ivanović, porodične kuće Ivanović, bivšeg palaca Tripković, palaca Dabinović ( Kokot) .Sve na rastojanju od oko 550 metara.
    Čekajući da se oprave, ostarali su i oni koji su rođeni 1979. godine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]