Dan otvorenih vrata i okrugli sto o ranoj intervenciji u Resursnom centru za sluh i govor u Kotoru

0
Dan otvorenih vrata u Resursnom centru

Resursni centar

“Rana intervencija u našoj lokalnoj zajednici”, naziv je okruglog stola koji je danas u organizaciji JU Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović” održan u prostorijama ovog centra.

Cilj okruglog stola je predstavljanje dosadašnjeg rada ove ustanove na polju rane intervencije, kao i planovi za dalji rad i usavršavanje, a održan je povodom “Dana otvorenih vrata”.

Vrata ove humane ustanove otvorena su svakog dana za djecu, njihove roditelje, stručnjake i prijatelje, među kojima su danas bili dr Vesna Mačić, načelnica Dječijeg dispanzera kotorskog Doma Zdravlja, zatim predstavnici JPU “Radost” iz Kotora i Privatne pretškolsje ustanove “Osmjeh”, sa kojima Resursni centar izvanredno sarađuje.

Edukacija, stručne radionice, saradnja stručnih timova, škole roditeljstva, osnovni su preduslovi za razvoj rane dijagnostike i intervencije kada su u pitanju mališani sa smetnjama u razvoju.

Upravo stručan, mladi kadar i timski rad odlikuje humani posao u ovoj ustanovi.

Resursni centar u Kotoru grabi koracima od sto milja, pa se danas za razliku od minulih vremena kada je bila sramota imati problem sa sluhom i govorom sve više roditelja javlja i dovode svoju djecu na liječene i rehabilitaciju.

O tome svjedoči podatak da je u posljednjoj godini oko 200 djece prošlo tretmane kod logopeda ili surdologa, kazao je direktor ove ustanove Neđeljko Moškov.

Od tog broja, na ranim intervencijama bilo je sedmoro mališana od 3 do 6 godina sa smetnjam sluha i 14 sa smetnjama razvoja govora i jezika.

Danijela Vičević, logopedica istakla je donaciju organizacije “Save the children” kojom je formiran Cenatr za rani razvoj, to jest kabinet opremljen po najsavremenijim standardima.

Ona je govorila o značaju rada sa djecom kako školskog tako posebno pretškolskog uzrasta uz stalnu edukaciju i usavršavanje kadra, koju ova ustanova prvo entuzijazmom i zalagenjem bivšeg direktora Borislava Kašćelana, a danas i mladog Moškova tradicionalno sprovodi.

Posebno je značajna rana intervencija, jer se na taj način prevenira uticaj rizičnog faktora na zaostajanje u razvoju djeteta.

Zalaganja Resurnog centra u Kotoru su prepoznata i sistemski podržana, naglasila je mr Viktorija Mihović, jer svako dijete prije svega zaslužuje podršku tokom odrastanja kao uslov za kvalitetan razvoj i samostalan život.

Rodtelji djece sa smetnjom sluha su se ranije javljali na tretman tek na uzrastu djeteta od 7- 8 godina u vrijeme polaska u školu.

Struka kaže da je zlatno vrijeme za ranu stimulaciju prva, druga i treća godina života.

Cijeneći to saznanje prošle godine je ovaj Centar uputio zahtjev Opštoj bolnici u Kotoru da se na porodiljnom odjeljenju nabavi aparat za rani skrining sluha.

Danas se na okruglom stolu čulo da su od strane Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstvo odobrena serdstva za ovaj aparat za skrining sluha novorođenčadi, u iznosu od 3800 eura u okviru projekta prioritetne medicinske opreme u Opštoj bolnici Kotor.

Uskoro se očekuje aparat, a nakon toga će uslijediti i obuka zaposlenih, kazao je Moškov.

Logopedica Dragana Marković je u svom izlaganju poručila da je neophodno podići svijest roditeljima o razvoju djeteta uopšte, a kada je ova struka u pitanju razvoju govora i jezika.

Prvo predavanje na tu t emu je organizovano prošle godine u saradnji sa Domom zdarvlja i Centrom za kulturu, jer postoji velika potreba za edukaciju šire javnosti.

Ona je poređenje radi istakla podatak da je 2009. i 2010. godine u ambulanti na tretmanu bilo svega 58 djece, a danas, samo u prošloj školskoj godini u Resursnom centru je obavlejno čak 7982 tretmana.

O funkciji  pretškolske ustanove u ovom procesu je govorila Tatjana Sabolski, psihološkinja u JPU “Radost” Kotor.

“Ko god radi u vrtiću ima obilje informacija kako o djeci tako i o njihovim roditeljima. Vrtić je prvo mjesto gdje se dijete osamostaljuje i odvaja od svoje porodice, a roditelji prvi put imaju priliku da svoje dijete porede sa sdrugom djecom. Jedan od ciljeva je pružanje podrške roditeljima po pitanju brige i vaspitanja i obrazovanja djece. Stoga je neophoda stalna saradnja i interakcija sa Resursnim centrom”, zaključila je Sabolski.

Dan otvorenih vrata u Resursnom centru

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]