Danas, 13. januara Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori

1

Ispred Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi obilježen je važan datum za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori, podizanjem zastava Crne Gore i Republike Hrvatske.

Prisutni su imali priliku čuti crnogorsku himnu u izvedbi Dore Štampić, a nakon toga himnu hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u izvedbi Doris Deković.

“Imam posebnu čast i zadovoljstvo što nakon 82 godine, dakle od 1939. kada je u Donjoj Lastvi zadnji put vijorila hrvatska zastava, nije izbrisano sjećanje, koje je u slojevima kolektivne memorije sačuvalo sve vrijednosti koje baštini hrvatski narod u Crnoj Gori”, kazao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, istaknuvši da ovaj događaj potvrđuje postojanje Hrvata na ovim prostorima.

Deković

Hrvatsko nacionalno vijeće je, kako je naveo, po istom zakonu odredilo i Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Odabrali su 13. januar kao sjećanje na 809. godinu, kada su otkupljene moći Sv. Tripuna, što predstavlja nultu tačku istorijskog dokumentovanog trajanja hrvatskog naroda.

“Za nas zemlja nije tek ekonomsko dobro, nego dar od Boga i naših predaka, sveti prostor s kojim moramo biti u interakciji ukoliko želimo zadržati svoj identitet i svoje vrijednosti”, kazao je Deković.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović u svom je obraćanju posebno pozdravio pojedince, koji su u relativno skoroj prošlosti doživljavali progone i utvrđivali identitet patnjama, kroz koje su morali proći oni i njihove obitelji te je istakao kako je ovaj dan posvećuje njima.

Vuksanović

“Današnji dan je veliki za sve nacionalne zajednice u Crnoj Gori, veliki je za hrvatsku nacionalnu manjinu, ali veliki je i za Crnu Goru. Današnjim događajem Hrvati u Crnoj Gori potvrđuju svoj vitalitet i dokazuju da su sljedbenici velikih ideja, ali kad ste sljedbenici velikih ideja, onda nadilazite brojčanu vrijednost koju imate. Važan je i za samu Crnu Goru, jer ona na ovaj način pokazuje i dokazuje da uvažava i poštuje prava svojih manjina”, rekao je Vuksanović.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić istakao je značaj hrvatskog grba i zastave, povijest koju baštinimo kao Hrvati u Crnoj Gori, dijeljenja iste i značaja ovog događaja za Hrvate na ovim prostorima.

Prilikom postavljanja zastava oglasila su se i crkvena zvona sv. Roka.

Događaju su prisustvovali: generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, potpredsjednik HGI-ja Ilija Janović, potpredsjednik SO Tivat Andrija Petković, kao i direktor tivatskog Centra za kulturu Neven Staničić.

Današnji dan predstavlja povijesni datum na ponos svakog Hrvata u Crnoj Gori. Dan koji će nas podsjećati na sve ono što jesmo i što trebamo biti.

1 KOMENTAR

  1. DRAGI MOJI HRVATI-OD SRCA VAM ČESTITM I BIO VAM SRETAN ,DAN HVATSKOG NARODA U CRNOJ GORI!U KOJOJ ŽIVITE VJEKOVIMA-SVOJI NA SVOJE! NE MIJENJAJUĆI “VJERU ZA VEČERU”!!!

    NA ŽALOST OVAJ DAN PADA NA DAN ZASTIĐA -JEDAN OD NAJSRAMNIJIH U ISTORIJI KOTORA-BOKE…KADA JE”KOTORSKI SVETI BIK” (“I ĐAKONI UDBE”)-DANAŠNJA SDP-(BIVŠA SuDoPerica-18 GODINA) BILA NA DVORU GOSPODARA CRNE GORE…IZVRŠILA-PUČ U KOTORU I OBORILA LEGALNU I LEGITIMNU VLAST KOTORA!..ČINOM PREVOĐENJA KOTORA U SASTAVU BIVŠE SR CRNE GORE-(LIŠI ČESTITIH KOTORANA..)”IZ ANTIFAŠIZMA-U NEOFAŠIZAM..KOJI JE VEĆ BIO DUBOKO ZAKOPAO SVOJE KORJENE U BIVŠOJ SFRJ-JOŠ IZ DOBA “IZMILJENIH BRIONSKIH PLENUMA I “UPADA USTAŠA”-(NOĆNA MORA MILA ĐUKANOIĆA 199O/1991GODINE-NJEGOVI GOVORI PRIJTNJE NA TV POLITIKA-U BEOGRD!!!)- NA RADUŠU-..S PROLJEĆA U HERCEGOVNI-1972.GODINE”…!!!!

    !SVAK SE RODI DA PO JEDNOM ŽIVI-BRUKA I SRAMOTA ŽIVE DO VIJEKA”!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]