Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom

2
Zastava EU

Dan Evrope – 9. maj biće danas i sjutra nizom manifestacija obilježen u Crnoj Gori Dan u više gradova naše zemlje pod sloganom “Evropa u svijetu, Crna Gora u Evropi”.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija će, u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, Fors Montenegro, Eko centrom “Delfin” i Centrom za građansko obrazovanje danas na Trgu Republike u Podgorici organizovati ceremoniju koju će otvoriti ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, Mitja Drobnič šef Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Miomir Mugoša gradonačelnik Glavnog grada Podgorica i Daliborka Uljarević, izvršna direktorica CGO-a.

Radi se o projektu EU info Bus a početak je u 10.30 sati kada počinje svečanost intoniranjem himni Crne Gore i Evropske Unije.

Biće prisutni i ambasadori zemalja EU u Crnoj Gori.

Dan Evrope će se proslaviti u saradnji sa Delegacijom EU, NVO Fors Montenegro i lokalnim samupravama. Biće organizovani informativni štandovi na kojima će građani Crne Gore dobiti informacije o Evropskoj uniji i pripremama Crne Gore za članstvo, razgovor s građanima, kvizovi znanja za učenike osnovnih škola, kreativne radionice, izložba likovnih radova, kao i bogat muzički i sportski program.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku današnje EU.

Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Prijedlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice današnje EU.

Istog dana, 9. maja, obilježava se i Dan pobjede nad fašizmom, jer je tog dana 1945. godine Njemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svjetski rat.

Povodom Dana pobjede, u Moskvi se organizuje tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu.

2 KOMENTARI

  1. da tebe nema stručnajče za sve i svašta da nas podsjetiš nebi znali istoriju niti važnedatume i događaje

  2. Evropa kao da se stidi pobjede nad fašizmom, više ne slavi dan
    kad su konačno slomili onog zlikovca iz Vučje jame.
    Proglasiše to danom jedne Zajednice bez perspektive.
    Srećom što će Rusi jedini potsjećati svijet na taj veliki datum
    u istoriji čovječanstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]