Danas je na redu bio Vrmac

7
danas gorio Vrmac

Eduard Kovačić

Eduard Kovačić

Svakodnevno, danas je četvti dan, kako gotovo u istu uru na različitim lokacijama izbijaju požari u kotorskoj opštini izazvani uglavnom nepažnjom građana koji u ove dane čisteći placeve pale i vatra im se otima kontroli.

Danas je gorjelo u sred borove šume na padinama Vrmca sa prčanjske strane – lokacija Lekovina.

Vatra nije za sreću zahvatila veliku površinu, 500 do 600 kvadrata, objašava za Skala radio Eduard Kovačić, zamjenik komandira opštinske Službe zaštite i spašavanja.

Istina, nepristupačan je teren visoko u šumi do kojeg su sa naprtnjačama i vodom kotorski vatrogasci brzo stigli i ugasili vatru.

Prema riječima mještana koji su bili sa vatrogascima i pomagali im u gašenju požara na ovoj lokaciji se odlaže smeće koje se pali s vremena na vrijeme, pa je moguće da je i danas neko zapalio smeće i nepažnjom izazvao požar, kaže Kovačić.

7 KOMENTARI

 1. Blažen Isus i Marija,kaže “humanitarac”-HUMAC-vjernik-pobožnik-kršćanin-,da je požare po Grblju i diljem opštine palio-reče mu ime i dodade “ludi” koji je kao piroman život završio u ludnici?!” Ljudi moji,može li ovo normaln čovjek-usto “pošten-vaspitan” kao “arijevac”-i da promisli ,-za bolesnog uz to mrtvog čovjeka?Ako je ovo onaj-nažalost nije jedini,ali ćeraće mo se još- koji nas dijeli na “naše”i”vaše”-časne i ne časne-vaspitane i ne vaspitane-vlahe-šljegle-i na one koje on i njegova obitelj “vole”, do ludila,ljude druge vjere i nacije,onda je u zemlji iliti društvu haos,i na vratima je stiglo gore vrijeme nego devedesetih sramnih godina kada je moja malenkost pobjega sa “megdana” ovakvim -“kamašima” i od njihove braće po oružju i životnjskim nagonima-samo druge vjere-a istih nagona i zajedničkih ciljeva -njihovih “idola-Idiota”kasapina sa Dedinja iPantovčaka i mnogih drugih znanih i neznanih-koji prepuniše “apartmane” suda u Hagu?!
  Definitivno-ne pade snijeg badava-jer nebi smo znali kakvi se sve idioti vrte našim pjacama,odjeveni u životinjska ruha nadojena krvlju naroda koji im nisu nikada bili po taman?! Uz pitanje kuda idu i đe su se đeli Stari Kotorani-rođena gospoda bez koje bi svakolika Crna Gora-a bogami i bivša nam domovina,posramnjena od ovih idiota pred cijelim Civilizovanim svijetom ,bila bez njih kao majka bez sina jednica! Kukala nam majka ako ih ne neutralizujemo na vrijeme?!

 2. Dobro je… Cujem da ima ideja da se Vrmac pocne minavati i dovesti u nivo mora. Time bi se, kako vele, dobio ljepsi pogled na Tivat. Imali bi i vise sunca. Ono kamenica bi nasuli u Kotorski Zaliv cime bi se dobilo gradsko-gradjevinsko zemljiste gdje bi se mogle graditi sportske dvorane, plivacki bazeni u duzini od citavih 50 metara. Gradili bi se i “oteli. Bilo bi mjesta za velelepni, ma kakav velelepni, za grandiozan parking koji bi mogao da primi preko 7.000 automobila i motora. Koliko je to dobra ideja… pojma nemam. A sto mislite Vi?

 3. E cudnih prica ovog sto je 39 godina zapisivao a niko nije htio da procita jer ga nijesu voljele!!!
  Blazen Isus i Marija!!!
  Pa cio Kotor zna da je pozare palio Mile “ludi” koji je kao piroman zavrsio zivot u ludnicu. Godinama nije bilo pozara, ali nazalost tu i tamo se uhvati pokoji piroman sto nije na ovom spisku . Steta sto onoga nema u sluzbi da i dalje zapisuje a sto niko nece da procita?.

 4. Mora biti da je taj mladić bio “umirovljeni generalisimus”ili možad ovi vatrogasci koji ,eto,nisu se udostojili da ovoga”domoljuba-“oečevica” priupitaju kako je izgledao piroman- je li montemerdo?! montemerdo,kaži se po imenu-pa laži?!Od ovih 39 godina ja sam bio aktivni učesnik u prvim godinama gašenja požara zajedno sa vatrogascima i to sve do ljeta 1991 godine !Dobro mi je poznato kako je dolazilo do požara diljem opštine Kotor! Zbog svojih istupa na sjednicama SO i pišu ći izvještaje i analize-nisam bio mnogom omiljen kod “vlastele”! Drago mi je,da postoje živi svjedoci u Kotoru i jedan u Podgorici-bivši ministar odbrane SRCG u to vrijeme-koji dobro znaju što ja,eto,pišem o ovim ne namještenim nego namjerno paljenim -podmetanim požarima do dana današnjega!!! Nemam potrebe da se iscrpljujem po ovim pitanjima prošlosti-sadašnjosti,a bogami i budućnost koja će potvrditi ko je bio u prvau!Bili zdravi pa viđeli što rade istomišljenici-podrepaši ovoga montemerda iz “primorja”-nepoznate vrste,kojemu se nije niko “obratio” kada je vidio opisanog piromana-ko zna da svoju piromaniju i sam ne liječi lažući samoga sebe-ko zna sve je moguće kada su u pitanju posebne vrste poput ovoga motnosa, zar ne dragi čitaoci???

 5. Dragi Edo,

  Prije par godina sam setao putem prije one deponije na Vrmac i primjetio jednog visokog mrsavog mladica kako pretrcava put i ide nizbrdo precicom prema Troici.
  Malo kasnije se digao dim sa deponije i jedan bor je bio u plamenu.Odmah sam zvao vatrogasnicu koji su poslali veoma brzo jedno vozilo sa dva vatrogasca koji su ugasili vatru.No poenta price je da je vatra namjerno zapaljena a od mene kao svjedoka niko nije trazio podatke kako izgleda taj mladic.No ne krivim vatrogasce jer oni ipak rade samo svoj posao tj gase vatru.

  Poz

 6. Eto vidite kako gospodin Jole , umirovljeni generalisimus , to strucno i studiozno izlaze 39 godina observacije . Mada je observacija isla iz Kotorskih kafana iz kojih je najbolji pogled ali su zato zbiri bili posteniji i iskreniji.

  Poz Monteniger

 7. Svakodnevo možemo pročitati koliko boravi hiljada turista na Crnogorskom primorju i to uvijek na “današnji dan”u odnosno na taj isti dan prošle godine!Te su informacije potrebne i treba nastaviti sa njima! Međutim kada je u pitanju turizam i turistička privred u cjelini-treba početi sa informisanjem javnosti o svakodnevnim požarima-bez ono na isti dan prošle godine-sa akcentom na Crnogorsko primorje uz davanje prioriteta sa destinacje opština Kotor!Kakve veze imaju požari i turististička privreda i turizam od kojega “preživljavaju-žive” demografski negativni trendovi-čitaj penzioneri u Crnoj Gori ?I tice na grani znaju da bez povećanja turističkih kapaciteta(vikendice-kućice za odmor-kućerine iliti palaci za odmor-sve je to mala privreda a velika nečija dobit ne zasigurno države/,nema kvalitetnog razvoja Turizma! U pasanih 39 godina/od juna 1973 godine-prvi požari/požari su planski i organizovano izvođeni najčešće na “najperspektivnijoj” opožarenoj površi na prostoru Grblja-posebno u donju bandu! Kad smo kod turizma-požara moram reći da uglavnom sve što je izgrađeno na “opožareno-oplemenjenim”površina je,uglavnom,na divlje iliti divljak od koga imaju koristi samo oni što podmeću-pale i svoje i tuđe-prodaju svoje nikome ništa ne plaćaju niti oni niti”graditelji”- samo piromanima i ponekome iz vlasti da bolje-češće zatvaraju oči kada se pali-potpaljuje domovina?Jer kako objasniti da za 39 godina-požare izazivaju sami požari iliti slomljene boce ili bačeni cakleni predmeti pa “ulijeću” u sunčanu sveru i evo ti požarića-pazarića i to sve o trošku naroda-kontam da isti plaća ove naše izuzetne momke vatrogasce -ali ne previše da nebi “podivljali” ka naša vlast -za koju Radojčić Šok jutros reče:”Zadnjice im šire od stolice-omršaj te pa će mo napredovati i razvijati se?!?! Da zaključim:predlažem da se Vatrogasne službe sa Crnogorskog primorja pripoje Ministarstvu Turizma i zaštite prostora Crne Gore-radi planskog i organizovanog “izazivanja” požara na prostorima đe planeri utvrde interes izgradnje turističkih kapaciteta! Sa ovom integracijom obezbijedila bi sredstva i spriječilo njihovo prelivanje u privatne džepove -sve to o trošku države kao u pasnih 39 godina sagorijevanja od kojih je isključivo imala štetu država ili ti avetni-/ne/znaveni narod?! Ipak,varaju se svi oni koji misle da imamo sramotni i neznaveni narod-nažalost imamo sramotnu i /ne/znavenu vlastelu-prije svega mislim na ovu državnu u čijim su rukama policija-sudovi-tužilaštva-spoljni saradnici i svi oni koji pomalo čerupaju-dijele narodnu muku?! Ikren da budem,rado bih prihvatio ulogu lažova da ovo što rekoh nije istina-nažalost lažovi su oni što će reći da ovo nije baš tako nego mnogo mnogo”bolje”-ali samo za njih i nihove najbliže!!!Zar ne uvaženi narode-samo su one sa Galpagosa snažnije i trpljivije od nas?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].