Danas je pravoslavni Božić

2

 

Pravoslavni vjernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas slave Božić – rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista.

To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva, roditeljstva, očinstva i materinstva.

Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika.

U višenacionalnom i multivjerskom Kotoru, kako tradicija nalaže, pravoslavne domove posjećuju katolici i ljudi ostalih konfesija nazdravljajući i želeći jedni drugima slogu i ljubav dobro zdravlje i napredak.

Na trpezama je danas mrsna hrana, pečenje i slatkiši, suvo voće, rakija i vino, a u pravoslavnim crkvama su svečana bogosluženja.

2 KOMENTARI

  1. …a sto se niste oglasili pa “bracki iz jubavi” da ste cestitali..Bozic ovijema sa brda gore..sto su ŠLJEGLI na svoje Dukljansko-Crnogorsko more…evo vise od jednoga MELENIJUMA?

  2. …da ČESTITATE jedni drugima /kad nema onija trećija…tradicionalaca/ Veliki Pravoslavni Praznik “Hristos se Rodi-Vaistinu se Rodi”…? Aog,aog..nije dati da vas je “opilo suvo voće,rakija i …”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]